Musicie przyznać, że pizza z figami, serem pleśniowym i awokado brzmi intrygująco? Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z serem Brie, figami oraz awokado smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty Helio oraz Frisco, Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki
Podróż w kulinariabazylią i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 240 stopni C. Ciasto na pizzę wyłożyć na papier, jeśli ciasto klei się do dłoni można lekko posypać wierzch ciasta mąką i formować. Następnie posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć tuńczyka, brokuły, ser i posypać ziołami prowansalskimi
Prosto i Smacznie z Anetąswój domowy sposób. Cieniutkie ciasto i dużo świeżych warzyw. Takie cudo aż grzech nazywać fast foodem , tym bardziej jeśli włożymy w pizzę nasz czas, serce, dobre składniki i dopieścimy sami każdy szczegół :) Ciasto - mała porcja 250 gram mąki 1/4 drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody sól, pieprz, oregano 2 łyżki oliwy Dodatki rukola szynka prosciutto pomidorki oliwki czarne Droższe(...)rozwałkować, zawinąć rogi do środka, polać sosem pomidorowym i posypać ziołami. Na ciastko ułożyć mozzarellę i czerwoną cebulę. Piec 15 minut w temp. 190 st. Po upieczeniu ciasta, na pizzy układamy rukolę, szynkę, pomidorki i oliwki. Pizza z takimi świeżymi warzywami to mój HIT ! PIZZA = FAST FOOD
Mój Smak na Życiewody szczypta soli drożdże (7 g - dr. Oetker) 2 łyżki oliwy Składniki łączymy ze sobą. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut. Kiedy wyrośnie i odpocznie formujemy pizze. Z otrzymanego ciasta możemy zrobić "całą blachę" lub dwie małe pizze. Na blachę wyłożona papierem i posmarowaną oliwą wykładamy nasze ciasto, smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy bazylią i nakładamy ulubione dodatki. U mnie
BezglutenowaIzabelaMoja pizza jest z brzegami serowymi, bardzo fajnie zakręconymi. Jest smaczna i chrupiąca myślę, że do spróbowania zachęcająca. Ser w ciasto dowolnie można „schować” i po upieczeniu pizzą się delektować. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku, pozostałe(...)średnicy 40 cm, przełożyć blachę podsypaną mąką. Krojone pomidory z bazylią miksujemy za pomocą blendera, dodajemy cukier i sól do smaku, mieszamy. Na obrzeżach pizzy układamy ser żółty, który przykrywamy ciastem, skręcając i sklejając do środka. Zamiast skręcać ciasto, wystarczy brzegi zagiąć do środka. Dzięki temu uzyskamy brzeg wypełniony serem, a sosu będzie można dodać więcej, bo się
Moniki SmakołykiPizza ze szpinakiem i serem mozzarella to znakomita przekąska idealna dla amatorów szpinaku. Taka pizza zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem a dodatek pomidorków koktajlowych doda jej wyrazistości. Przepis powstał w ramach współpracy z marką Polskie Młyny producentem m.in. Mąki Szymanowskiej. Produkty marki Polskie Młyny można zamówić tutaj . składniki na 1 pizzę 2 szklanki Mąki Szymanowskiej Pszennej Luksusowej(...)oraz rozpuszczone drożdże, wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę wkładamy ją do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy składniki do ułożenia na pizzy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż na pół. Ser mozzarella kroimy w plastry. Na patelnię z rozpuszczonym masłem
Smakowite Daniamozzarella przełamał jej pikantność a oliwki kalamata z suszonymi pomidorami tylko dodały jej smaku, oczywiście jeśli ktoś nie lubi z powodzeniem można z nich zrezygnować. Składniki: Ciasto na dwie duże pizzy: ½ kg mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko(...)łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 6 dużych pieczarek 20 dag sera mozzarella ½ czerwonej papryki 15 dag pikantnej chorizo ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami sos pomidorowy do ciasta przyprawa do pizzy do smaku świeża rukola do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko, wyrobić gładkie ciasto
Wanilia i Kardamonciasto na pizze, bułki lub na chlebek pszenny zawsze się udaje. Pizza jest puszysta i chrupiąca tak jak i bułeczki. Naprawdę polecam. Podane składniki wystarczą na dużą blachę pizzy, taką jaka jest w zestawie każdego piekarnika. Za to bułek wychodzi ok 7-9 sztuk. 400 g mąki (w przypadku bułek, mąki możemy dodać nieco więcej) 1 szklanka ciepłego(...)ciepłym mleku, dodać pozostałe składniki i wyrobić bardzo dokładnie. Im dłużej tym lepiej. Pozostawić ciasto na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Potem wyrobić ciasto na bułki lub rozwałkować na pizze i z znowu pozostawić do wyrośnięcia. Bułki pieczemy ok. 20 minut w 170 C, a pizze 15 minut
Jadło i czytadłooponki nie zapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła! Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1,5 łyżki oleju(...)Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy. 3. Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym na tarce serem. Układamy salami, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki i kukurydzę. 4. Pieczemy 15-20 minut
Szefowa kuchnistarty żółty ser, użyłam morski, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, pizzę piec około 30-35 minut, kroić trochę wystudzoną, podać z z keczupem - na cieście francuskim jest pizza na szybki obiad lub kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętemu przeglądałam bloga, który odwiedził mój fp na facebooku. Bon Ton Italia strasznie mnie zaciekawił - typowe włoskie potrawy, piękne zdjęcia, kolorowo... Wyhaczyłam tam przepis na ciasto na pizzę i zaintrygował mnie do tego stopnia, że wczoraj postanowiłam upiec :) Posmakowało nam, Mąż stwierdził że ciasto jedno z lepszych, więc przepis na nie pozostaje u nas już na zawsze. Jako, że bardzo(...)oleju bazyliowego 10dkg sera mozzarella Dodatki: Pieczarki, kukurydza, ser mozzarella, przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Mąkę mieszamy wraz z solą. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie. Dodajemy do nich oliwę i powoli wlewamy do mąki cały czas ją mieszając, by nie było grudek. Zarabiamy ciasto ręką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut (w ciepłym miejscu
Kuchnia w czekoladzieOstatnio naszło mnie na brokuły. Zrobiłam sałatkę i zupę krem. Postanowiłam też brokuła wrzucić na pizzę. Razem z kurczakiem i mozzarellą świetnie smakował i prezentował się na cieście. Taka pizza to prawdziwa uczta i w trójkę ledwo ją zjedliśmy. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli
Monia miesza i gotujerazie potrzeby sól, mąkę, pokrojoną natkę pietruszki i jajko. Dokładnie wymieszać. Formę do pizzy wysmarować grubo masłem i rozłożyć masę z ziemniaków. Przydusić i zrobić dziurki w cieście. Góra pizzy – pieczarki pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż stracie kolor surowizny. Dodać grzyby, doprawić solą pieprzem i oregano(...)solą i pieprzem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić blaszkę z ciastem, bez góry z pieczarek. Piec tak długo aż ciasto się zarumieni. Musi być chrupiące. Ja mam taką siateczkę do pieczenia pizzy i właśnie ją użyłam. Zdjąć pizzę z blaszki i położyć na siateczce, obłożyć pieczarkami z cebulą i obsypać serem. Oczywiście możecie zostawić pizzę
Kuchnia PokoleńPrzygotowujemy do niej ciasto, jak na pizzę (ale bez sosu pomidorowego). Z nadzieniem można do woli eksperymentować – ja wybrałam cebulowe. P.S. Nie musisz rozwałkowywać ciasta tak cienko, jak do pizzy. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego suszonego rozmarynu. Składniki nadzienia: 2 białe cebule 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz rozmaryn (suszony(...)cieście ułóż cebulowe nadzienie i posyp rozmarynem. Piecz 20-25 minut. Przepis bierze udział w akcjach: Akcja Dania dnia (2000, Bob Giraldi) toczy się prawie w całości w nowojorskiej restauracji. Wśród zaproszonych gości są m. in.: detektyw, gangsterzy i znany krytyk kulinarny. W rzeczywistości właścicielem lokalu jest… reżyser filmu. Focaccia – white pizza, Dinner rush
Qlinarnie i QlinarniePizza, pizzunia, pyszności. Tym razem zapraszam na domowy fast food ;-) Zmodyfikowany nieco przepis Jamiego Oliviera na ciasto do pizzy. Proporcja na 4 cienkie spody 0, 5 kg mąki pszennej 0,5 łyżki soli 1 suszone drożdże pól łyżki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 325 ml ciepłej wody Wymieszać drożdże z cukrem, wodą i oliwą. Odstawić na parę minut(...)ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto rozwałkować 15 do 20 minut przed wsadzeniem do piekarnika. Ciasto przez 5 minut podpiekam samo, a dopiero później smaruję sosem pomidorowym i nakładam składniki. Farsz: Farsz do pizzy to sprawa indywidualnych preferencji. zazwyczaj robię pizze różnego rodzaju i daję sobie i współbiesiadnikom wybór - z czym chcą jeść. Najchętniej zjadam pizze
Humanistka w kuchnidominuje pizza z samym serem, więc i taką postanowiłam zrobić :) W poprzednim mieszkaniu używałam wolnostojącego piecyka. Niestety - pizza z niego nie była wybitna. Przypadkiem kiedyś trafiłam na przepis na pizzę z patelni na innym blogu i zagościła ona u nas na stałe. Składniki (na 4 placki wielkości ok. 24 cm): 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka(...)puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko ser. Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdy placek wałkujemy, formując okrąg wielkości patelni. Patelnię podgrzewamy i gdy będzie już mocno rozgrzana - umieszczamy na niej placek. Podpiekamy na średnim ogniu przez
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!