samo wyraźnie zmęczyłam się tym, że nie mogę zjeść czegoś innego, zwłaszcza tych produktów z listy "zakazanych", ciągnęło mnie nawet do rzeczy, których od dawna nie jadam (pizza z serem, czekolada mleczna, mleko w proszku, itd., często "łaziły" mi po głowie). Może to taki przekorny mój charakter, że nie znosi narzucania ani ograniczeń, a może po prostu lubienie jedzenia różnych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWłoszech wszystko co proste, to wspaniałe. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych sałatek – Caprese, podobnie jak pizza margherita, przybiera kolory włoskiej flagi. Jej przyrządzenie zajmuje kilka minut, ale możliwość wprowadzania modyfikacji i aranżowania własnych wersji jest nieograniczona! Pamiętajmy, że Caprese we Włoszech traktowana jest przede wszystkim jako antipasto – przystawka, a nie contorno – dodatek do dania głównego. Nazwa sałatki pochodzi
Bon Ton Italianiedawna zupełnie mi nie znana rzecz, a od niedawna wspaniały dodatek do niemalże wszystkich potraw gdzie tylko można wepchnąć ser - pizzy, kanapek, tart. Ser smażony robi się z białego twarogu, który najpierw musi zgliwieć, a następnie jest rozpuszczany z odrobiną masła. Potrzebujemy na to minimum 1 doby (+ 1-2 h na zgęstnienie sera) Przyznam, że nie byłam entuzjastycznie nastawiona
Jedzeniomaniapikantny, ale nie do przesady - określiłabym, że w sam raz. ;-) Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/ketchupy/96-ketchup-nr-vii-11kg.html Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Kto nie lubi czasami zaszaleć i polać kawałka zamówionej pizzy takim właśnie (czyli nie domowym i dietetycznym) sosem czosnkowym? ;-) Ja lubię i polecam. Dobrze jest mieć go w lodówce na okoliczność wyżej opisanego "kryzysu". Ma mocno czosnkowy, bardzo wyrazisty smak
Szefowa kuchnistrukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor. Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki. Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów. SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) Na dużą proszę podwoić składniki! CIASTO: * masło – 100 g * cukier – 100 g * migdały
Ostra na SłodkoSos czosnkowy z bitą śmietaną... Puszysty, delikatny. O wyrazistym aromacie czosnku. Z dodatkiem majonezu. Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem. Pyszny dodatek! Polecam! Składniki: 150 ml
Gospodyni MiejskaPrzyjmuje się, że ich pierwsze ziarno trafiło do Kampanii w drugiej połowie XVIII wieku, jako dar króla Peru dla króla Neapolu. Dalsza historia jest tak oczywista jak sos na pizzy. Jak przyrządzić? Pomidory należy umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona. Nie jest konieczne obieranie ich ze skórki, ale możemy to zrobić jeżeli wolimy sos bardziej klarowny. Pomidory zostawiamy
Bon Ton Italiaprzeróżnymi farszami :) Z podanej ilości mi wyszło 12 bułeczek wielkości kajzerki lub 3 większe, gdy robiłam któregoś poprzedniego razu. Jeśli chcecie urozmaicić swój obiad, zestaw sałatkowy lub zamiast zwykłej pizzy chcecie taką "na odwrót" to pita jest w sam raz :) Składniki: 600 g mąki (4 szklanki) 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju
Jedzeniomaniadomowa to proste składniki, z których wyrasta w piekarniku czarodziejska góra z ciasta parzonego. Budyniowo - maślany krem wzbogaciłam białą czekoladą. Bóstwo! Ja swoją upiekłam w formach do pizzy, blaty są okrągłe i okazale się prezentują. Ciasto: 100 gram margaryny do pieczenia 250 g wody 220 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wodę z margaryną zagotowujemy
MamaOskarkamyśl o tym, że jest o niebo zdrowszy zrekompensuje stratę. Sos idealnie smakuje do mięs w szczególności żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem). Potrzebujemy: 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 6 łyżek octu balsamicznego 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
MamaOskarkadżemami oraz wspaniałym miodem z własnej pasieki , duży wybór różnego rodzaju wędlin i serów z dodatkami; poprzez dania na ciepło – zapiekanki, makarony, wspaniałą pieczoną wołowinę , pizzę – na zamówienie, wypiekaną w piecu opalanym drewnem.... Na deser duży wybór słodyczy z własnej cukierni oraz bufet owoców. Do tego oczywiście kawa, herbata, woda i soki. A dla osób
królestwo garówprzepierzenia sprawiają, iż nie czuje się ogromu sali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście
królestwo garówTypowy merlot. Ma bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe, z miękkimi taninami, o dobrej, bogatej strukturze i aromatycznym finiszu. Polecane do prostej pizzy i pasty, jak również do duszonych mięs – nawet jasnych. De Stefani Soler Marzem/Refos/Merlo jest kompozycją odmian Marzemino, Refosco, Merlot i Cabernet Sauvignon (po 25%), leżakowało przez 12 miesięcy w dębowych
królestwo garówświeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii. Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej. Importer: Cerville Investments Sp. z o.o. Wente Sandstone Merlot 2011 Region: Livermore Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne, z posmakiem
królestwo garówprzekładamy do koszyka obsypanego mąką ( należy solidnie obsypać żeby ciasto nam się nie przykleiło) przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 - 60 minut. Blachę (lub kamień do pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę z piekarnika przekładam chleb i wstawiam do pieca) Piekarnik zaparować
Delicious Titbits