ciasto na pizze - 10022 przepisów (strona:369/669)

,, Ekspresowe minipizze z tortilli’’ 432

ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 placki tortilli 20 dag startego sera 2 kabanosy drobiowych 4 łyżki kukurydzy Około 100 ml przecieru pomidorowego Tymianek, oregano, przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przecier pomidorowy podgrzewamy i doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami. Z placków tortilli wykrawamy małe placuszki i przekładamy do formy

Podróż w kulinaria
Granatem w serce! 156

dobrą wiadomość dla smakoszy pizzy, frytek czy tak popularnych teraz burgerów. Przeciwutleniacz, punikalagina , znajdujący się wyłącznie w granatach i to w dużych ilościach, ma wyjątkowe zdolności do zmniejszania szkód wywołanych tłustym jedzeniem. Istotnie obniża poziom tego złego cholesterolu i ciśnienie krwi a w konsekwencji zmniejszenie ryzyka zawału serca mięśniowego. Wystarczy dzienna dawka 40 ml soku

Bike By Life
Drożdżówki z budyniem i konfiturą morelową 193

Ostatnio strasznie za mną chodzi ciasto drożdżowe. Tydzień temu były bułeczki, potem pizza teraz musiałam upiec drożdżówki ;) Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :)))  Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada

Smakołyki Asi
Aromatyczna herbata pomarańczowa z goździkami, cynamonem i kardamonem 156

Smak herbatki zaczerpnięty z restauracji Pizza Hut :) W oryginalnej wersji występuje herbata o smaku czarnego bzu, u mnie jest to pomarańczowa firmy Teekanne Pięknie pachnie i idealnie komponuje się z cynamonem, kardamonem i goździkami.   Składniki: 1 torebka herbaty pomarańczowej lub o smaku czarnego bzu szczypta cynamonu szczypta kardamonu plaster cytryny kilka goźdźików 300 ml wrzątku Cytrynę przebić goździkami

Chocolate Muffin Blog
8 przerażających nazw dań włoskich 337

zagadkami – carbonara ma pochodzić od karbonariuszy lub czarnego jak węgiel pieprzu… Są jednak nazwy wzbudzające co najmniej niesmaczne skojarzenia. Oto kilka z nich. Calzone -ta popularna pizza w kształcie pieroga, oznacza po prostu „nogawkę”; Przepis na calzone Linguione – nazwę makaronu wywodzącego się z Ligurii można przetłumaczyć jako „małe języki”; Mostaccioli – pasta, która

Bon Ton Italia
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 240

lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów

Rozpustne gotowanie
Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar 234

piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i natychmiast pokrój pod skosem na podłużne ciastka. Do tego celu używam radełka do pizzy. Pokrojone ciastka pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciastka są lekko chrupiące, a w środku lekko ciągnące. Przechowuj w zamkniętym pojemniku

codojedzenia
Drożdżowe pierożki-serduszka 189

łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Farsz: 200 gram szynki 200 gram pieczarek 1 cebula pół papryki czerwonej 200 gram sera żółtego ketchup pikantny zioła do pizzy Dodatkowo: papier do pieczenia 1 jajko olej do smażenia  Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w paski i obsmażamy je na rozgrzanym oleju,studzimy.Szynkę ,cebulę i paprykę kroimy w paski.Wszystko razem

Bajeczna Kuchnia
JESIEŃ W MEDIOLANIE – czyli jak Nestlé spełniło moje marzenia / day 3 221

rzeczy w hotelu i wyruszyłyśmy na zakupy! Co krok mijałyśmy sklepy sławnych projektantów, gdzie zachwycałyśmy się pięknymi wystawami i kolekcjami na nadchodzący sezon. Zakupiłyśmy pamiątki … zjadłyśmy ostatnią włoską pizzę ( ta z Anchois przepyszna! ) i wylądowałyśmy w Food Markecie – sklepie z prawdziwymi, oryginalnymi i najlepszymi produktami z Włoch! Sery, wędliny, makarony, sosy, dodatki, świeżo owoce, warzywa i pieczywo

Ostra na Słodko
grzyby w słoikach na zimę 203

Doskonała alternatywa na zimę. Wystarczy otworzyć słoik, grzybki opłukać na durszlaku, podsmażyć na patelni z cebulką i jajkiem. Można je także wykorzystać do sosu, pizzy, zapiekanek, kotletów. Składniki: dowolna ilość grzybków sól Sposób wykonania: Grzybki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, dobrze opłukać  ( 2-3 razy ). Przełożyć do garnka. Gotować w osolonej wodzie przez 15 minut czas mierząc od zagotowania

Darcia w kuchni
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 176

smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy mieć pikantne paszteciki ( np. gyros , do pizzy lub ostrą paprykę) Dodatkowo : 1 jajko do posmarowania ciasta Mąkę ( na początek 20 dkg ) wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, dodać jajko, śmietanę sól i pokrojone

Maślane ciasteczko
Hiszpańska tortilla z chorizo 212

Następnie zsunąłem ją z talerz ponownie na patelnię przyrumienioną stroną do góry i smażyłem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zsunąłem danie z patelni na talerz. Pokroiłem jak pizzę w trójkątne kawałki, które umieściłem na talerzach. Każdy kawałek posypałem obficie startym na drobnej tarce serem manchego i posiekanym drobno szczypiorkiem. Podałem z lampką czerwonego wina

Wyprawy kulinarne
Zupa dyniowa z kasztanami - przepis 226

kasztanów, połączone z chrupiącymi słodkimi grzankami do tego orzeźwiający tymianek. Cóż więcej nam trzeba na te pochmurne dni. Zapraszam na inne dyniowe szaleństwa krem z dyni  klik  pizza z pieczoną dynią klik

Basia w kuchni
Pizzerinki z cukini! 156

tarce. Polecam również dodanie gorgonzoli lub innego bardzo wyraźnego w smaku sera. Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy

Kuchnia Pani Wiosny
Focaccia z parmezanem i pomidorami 131

Pyszna, miękka a z zewnątrz chrupiąca focaccia to rodzaj pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej, będącego podstawą do pizzy. Może być z dodatkami: pomidorami, oliwkami, ziołami lub bez. Podaje się ją na ciepło lub na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Będąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko

Mango Papaja