Znów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą
Nastoletnie Wypiekaniezobaczył, to od razu stwierdził, że jest jego i zaraz na drugi dzień robiliśmy kolorowe kanapki na śniadanie - klik , po kolei zaplanował już co będziemy robić następne. Kolejna była pizza z Olafem - klik . W planach ma zrobienie wszystkiego co w niej jest. Dzieci chętnie z rodzicami spędzą czas przy tworzeniu pysznych, kolorowych dań, a i rodzice będą mieli przy
kruche babeczkijest bardzo smaczny i ma ogromne zastosowanie w kuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym. Polecam. Składniki; 2,5 kg cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/3 szkl. octu 10% 1/3 szkl. sosu sojowego 1/3 szkl. oleju 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
Radość kipiąca uśmiechem.Lubicie lasagne, włoskie makarony? To moje ulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju
Szefowa kuchnikażdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować. Już od dawna przygotowuję je tylko
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpasuje zarówno do wytrawnego pesto, jak i do kilogramów cukru. Pesto bazyliowe wychodzi delikatnie goryczkowe za sprawą oliwy. Jest stosunkowo delikatne w smaku. Dla mnie świetny dodatek do klusek, pizzy (zamiast sosu pomidorowego) czy nawet, żeby pomaczać sobie chlebki naan . Warto wypróbować! Pesto bazyliowe - bez sera, z orzechami włoskimi Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 pęczki bazylii
Blendmanjeszcze wiele zostało do zrobienia, cóż taki to czas, który sprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego
Apetyczna babeczkaborowiki i kurki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy pół łyżeczki rozmarynu 2 gałązki posiekanej natki pietruszki Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby i smażyć aż wyparuje
Czerwień i błękitAromatyczny sos,który doskonale pasuje do makaronu,pizzy oraz wszelkich mięsnych dań. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie by zimą otworzyć taki pachnący słoiczek i przygotować szybki obiad,szczególnie gdy brakuje nam czasu.Uwielbiam mieć w swojej piwnicy parę takich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku. Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 główka czosnku mnóstwo świeżej
Niespełnione zdolności kulinarnechutney'em pomidorowym ze śliwkami , teraz proponuję chutney dyniowy. Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą, jako dodatek do mięs, pizzy, serów,wędlin itp. składniki: 1 kg miąższu dyni 4 pomidory 2 cebule 2 marchewki 2 papryki 1/3 szkl oliwy 1/2 szkl octu 1/2 szkl cukru 2 łyżki soli 2 płaskie
6niebomogłam pomarzyć o książce i leżaku w słońcu. Jako absolwentka uczelni wyższej zmagam się z rekrutacjami i dzień spędziłam w aucie oraz salkach konferencyjnych. Dlatego na kolację wleciała odgrzewana pizza (fuj). A na blogu ląduje kompot rabarbarowo-jabłkowy. 6 łodyg rabarbaru 3 jabłka 1 litr wody łyżka cukru pół łyżeczki cynamonu Owoce kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy
Emskie Smakipominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna). Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm . Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 3/4 do 1 łyżeczki róży w cukrze. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka
Posadzone i zjedzonektóryś słoik byłby nieszczelny. Taki przecier jest w miarę rzadki, można go więc spokojnie pić jak sok albo na jego bazie robić tradycyjną zupę pomidorową. Jako sos do pizzy jest zdecydowanie zbyt płynny
bistro mamaopakowanie kuleczek kilka pomidorów koktajlowych lub śliwkowych 1 woreczek lub mały słoiczek oliwek (dowolnych) 1 cukinia ok 25 cm długości 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku zioła do pizzy, dowolna przyprawa do kurczaka (może być gyros), suszony czosnek olej Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić ziołami i przyprawami. Obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju
Czerwień i błękitpapryki i oczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno - zimowym, jako sos do makaronu, pizzy, musaki, lazani i wielu innych. Dodatek śliwek znakomicie niweluje lekką kwaskowość pomidorów, nadając jednocześnie słodką nutę. Sam aromat śliwek jest prawie w ogóle nie wyczuwalny
Jadło i czytadło