Zapraszam na kolejną pizzę, tym razem „otwartą”, prostokątną, dużą. Z czym popadnie.Bo możesz dać co masz. Ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml letniej wody -250 g mąki pszennej 500 MŁYN KOPYTOWA -2 łyżki oliwy z oliwek OLITALIA -pół łyżeczki soli Z podanych składników wyrób ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki w zamknietym naczyniu.Ciasto wyrasta(...)Polej serem topionym. Pokrój w kawałki ryckiego Ramzesa i daj na wierzch. Kilka kropel oliwy oraz bazylia na koniec i do piekarnika. Nagrzej go do 230 stopni. Pizza ma siedzieć około 15- 20 min. Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii, na cienkim cieście, ALE Z CZYM POPADNIE! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPizza capriciosa Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 100 g pieczarek kilka plasterków salami 80 g startego żółtego(...)ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut
Kulinarne przygody Gatityjuż odważyłam jestem chyba największą fanką szparagów. Jest to warzywo bardzo sezonowe, a sezon nie jest długi. Dlatego sprytnie zamroziłam sobie szparagi na zimę :). Dzięki temu zrobiłam ostatnio rodzinie pizzę ze szparagami. Powiem wam że smak jest wyjątkowy i to chyba jedna z moich ulubionych kompozycji. W przypadku jeśli stosujemy szparki świeże polecam je najpierw zblanszować. Przepis na ciasto(...)pizzy znajdziecie TUTAJ. Nowy post Pizza ze szparagami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceMoje ulubione danie? PIZZA. Jest to jedyne danie, któremu nie umiem odmówić. Poza uniwersalną margaritą chyba większości zasmakuje pizza 4 sery. W dobrze serów należy kierować się ich smakami, warto dodać delikatną mozzarellę, wonny ser pleśniowy, charakterystyczny parmezan, słony i wyraźny chedar, lub lubianą przez większość goudę. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ. Nowy post Pizza 4 sery pojawił się
Wypieki i RumieńceDziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają pizze, a ich wykonanie jest ekspresowe. SKŁADNIKI: 2-3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-2 szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka(...)surowa lub konserwowa) pokrojona w kostkę szynka przyprawa do pizzy WYKONANIE: Ubić jajka Do jajek dodać mleko, wodę oraz mąkę i ubić jak na biszkopt Do masy dodajemy pozostałe składniki Smażymy na złoty kolor Dobrou chut
Zofianaplacku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto wykonam jeszcze raz, gdyż wydaje mi się, że przez dodatek mąki typu 0, czyli w tym przypadku włoskiej mąki do pizzy ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne
Blondynka Gotujedomowi mięsożercy łaskawie pozostawili do dyspozycji. Więc jeśli w lodówce uda się znaleźć pare plasterków szynki, trochę różnego rodzaju sera i oczywiście paczkę tortilli na stół wiedzie ekspresowa pizza:) SKŁADNIKI: 3 tortille wszystko co pod ręką:) u mnie: Przecier pomidorowy duży 4 plasterki szynki plaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzy czerwona cebula sery po kawałku: mozarella feta tofu pleśniowy(...)łososia i pare kawałków sera feta, całość posypuję pokrojoną czerwoną cebulą i serem mozarellą. Trzeci krążek smaruję szpinakiem i układam pozostałe sery: pleśniowy, feta, tofu oraz pozostałym żółtym serem. Pizze układam na blaszkach i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekam około 10 minut. na minutę prze końcem pieczenia włączam grzanie z wentylatorem od góry aby brzegi ładnie się
Magiczna kuchnia Dariimiejscowości, będę się spotykać na targowiskach ;)? Kto wie? W każdym razie, teraz jeszcze odpoczywam i ładuje baterie, a najlepiej to robić przy przepysznym jedzeniu. A dziś jest to Mini pizza ze szparagami, fetą i świeżymi pomidorami. Chce ktoś? Zapraszam na Pizzerinki ze szparagami." Składniki : 350 g mąki 20 g świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka(...)zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia się pizzy. Podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret pizzy polega na tym, iż możemy sobie dowolnie komponować składniki na niej według własnego smaku i gustu. Ja proponuję dziś jej chyba najprostszą formę margharitę, a Wy oczywiście możecie ją modyfikować w dowolny sposób(...)ilości ciasta wychodzą 2 pizze 30 cm. Składniki ciasto: 25 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 250 ml ciepłej wody, 500 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oliwy. Składniki sos: 500 g pomidorów (ja poza sezonem używam z puszki), 1 ząbek czosnku, kilka łyżek oliwy, Sól, Pieprz. Do tego mozzarella, liście bazylii, oliwa, oregano. Wykonanie ciasto: Do miski wrzucić
Kulinarna rozmowaFocaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli(...)olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze wstawiam stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, ale tym razem ze względu na upały, misę przykryłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwzględu na skład, ale na ciekawy kształt, pokusiłam się po raz drugi na domową pizzę. Poza tym miałam dziś mało czasu na pichcenie, byłam w rozkroku między lekarzem a położną, więc pizza sprawdziła się idealnie. Pomysł wyszperałam tutaj . Autorka zachwala ciasto. I ma rację, bo jest po prostu genialn e! Rzeczywiście przyjemnie się z nim pracuje(...)dziś to mój nr 1 wśród ciast na pizzę. rozczyn drożdżowy (2 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, 30g drożdży) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 szklanka letniej wody Rozczyn drożdżowy połączyłam z mąką i resztą składników. Ciasto zagniatałam ok. 10min. Odstawiłam na wyrastanie do ciepełka (u mnie po 40min było gotowe). W tym czasie można
bastalenapizze robiłam jakiś czas ..[znów sporo zaległych przepisów czeka na opublikowanie]....Czasem robię pizzę na grubym spodzie, a czasem na cienkim...dzisiaj była pizza na cienkim spodzie, ale dla odmiany na słodko..przepis wkrótce na blogu.. 3 szkl. mąki pszennej 6 g drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko
Moje domowe kucharzenieLubicie pizzę? Chyba każdy od czasu do czasu lubi :) Jutro Międzynarodowy Dzień Pizzy - a u mnie już dzisiaj super przepis na ciasto do pizzy - cienkie i odpowiednio chrupiące oraz gęsty, aromatyczny sos - zamiast dzwonić jutro do pizzerii- zróbcie sami swoją ulubioną wersję i poczujcie się jak we Włoszech !!! SKŁADNIKI (na 4 sztuki - około 30 cm) Ciasto(...)najwyższej temperaturze , jaką ma nasz piekarnik (+ termoobieg, jeśli mamy dostępną opcję) - z reguły nie dłużej niż 8-10 minut - w zależności od mocy piekarnika. Ciasto ma być rumiane - im szybciej uda nam się upiec pizzę - tym lepiej :) PIZZA MARGHERITA Z POMIDORAMI: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/2-1 - kulki mozzarelli (może być też bazylia
Moje Kuchenne RewelacjeŁodzi taką fajną pizzerie do której jeszcze moi rodzice chodzili za czasów narzeczeństwa - Papa Lolo na Piotrkowskiej 196, ów pizzeria ma w swojej ofercie oprócz smakowitej pizzy na cienkim cieście również tradycyjna(...)pizze na tradycyjnym grubym cieście i nie myślcie sobie że to to samo co podwójne ciasto jak w pizza hut czy tele pizzy bo jest to prawdziwe drożdżowe ciasto do pizzy. Zazwyczaj wolę pizze na cienkim cieście ale za namową męża postanowiłam odgrzebać gdzieś zapisany przepis na ciasto drożdżowe do pizzy z domu rodzinnego i zrobić taką jak się kiedyś
Piekielna Kuchnia Pati