ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:131/476)

Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką 86

pierogi z jagodami pachnące słońcem, lasem  i pyszną, waniliową śmietaną… To kolejny smak dzieciństwa i smak lata. Super prosty farsz z dodatkiem bułki tartej z przepisu mojej babci i pewnie jeszcze prababci, aby wchłaniała sok jagodowy podczas gotowania. Po prostu pierogi idealne – mięciutkie, delikatne, nie za kwaśne, nie za słodkie… Pychota! Składniki: Ciasto(...)jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.  ? Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. ? Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów ? Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową

To co kocham
Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką 170

razem z cukrem i bułką. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.  • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać(...)mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju

To co kocham
Nie daj się zaskoczyć w kuchni – sprawdź, jakie typu mąki warto mieć pod ręką? 82

Mąka to bez wątpienia jeden z podstawowych produktów w każdej kuchni. Bez niej niepowstanie żadne ciasto, makaron, kluski czy naleśniki. Z drugiej strony mąka może być różna. Nie każda sprawdzi się równie dobrze do każdego celu. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem lub pieczeniem, poniższy tekst powinien Cię zainteresować. Omówimy w nim podstawowe typy mąki, co mamy nadzieję, ułatwi(...)obaw przygotować niemalże każde danie lub ciasto. Najczęściej jednak spotkamy w naszych kuchniach mąkę pszenną, która jest najbardziej uniwersalna i używana do wielu zastosowań, takich jak kluski, pierogi, naleśniki, ciasta, bułki, chleb. Mąka pszenna ma wiele typów np. 450, 500, 550, 650, 750, 2000, które różnią się stopniem przemiału i zawartością substancji mineralnych. Oprócz mąki pszennej często spotkamy też

Marcepanowa kuchnia
Placki z halloumi 114

świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub ziołowy dressing zielonej bogini ). Zobacz też inne przepisy na obiady Roladki lasagne Tofu w sosie pomarańczowym Makaron z sosem orzechowym Łosoś w cieście francuskim Pierogi z serem pleśniowym Kotlety z bobu i bryndzy Zobacz też nowe przepisy Placki z halloumi Roladki lasagne ze szpinakiem Szparagi w cieście filo Sprzęty kuchenne, które ułatwią

okolicepalnika.pl
Ciasteczka-pierożki z jabłkami + film 132

stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm i szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i formujemy pierogi, brzegi ciasta zlepiamy widelcem nadając im ciekawszy kształt. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut. Upieczone ciasteczka

Smakowite Dania
Klasyczne mule w białym winie 215

Mule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne. Tym razem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mule w winie 229

Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIEROŻKI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO 174

Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia(...)solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości. Do dyni dodajemy soczewicę i miksujemy na gładki farsz. Dodajemy kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko
TORTELLINI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO 175

Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia(...)solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości. Do dyni dodajemy soczewicę i miksujemy na gładki farsz. Dodajemy kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko
Pierogi z kapustą i grzybami 532

minut. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok na 30 minut. Ciasto wałkujemy  partiami,   podsypując  lekko mąką(...)cienkie placki, w każdym wykrawamy szklanką lub maszynką do pierogów krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę lub więcej farszu i dokładnie sklejamy robiąc falbankę. Gotowe pierogi odkładamy na bok przykrywając je ściereczką, żeby nie wyschły.  W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli, wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia około

Kulinarne przygody Gatity
Knedle z truskawkami 140

Zaczynamy wakacje! Miałam plan na pierogi z ciasta z dodatkiem ciemnego kakao w tym ostatnim dniu szkoły, ale w lodówce leżał twaróg z ostatnim dniem przydatności. Nastąpiła więc szybka zmiana planów, ale mam jeszcze truskawki, bo zrobiłam niezły zapas i być może jutro polepię pierogi.  Truskawki w tym roku na działce marne, choć krzaczków mamy całkiem sporo(...)dość, że covid, to jeszcze jakby pogoda wyczuwa nastroje. Mam nadzieję, że te letnie wakacyjne miesiące wynagrodzą wszystkim pierwszą połowę tego roku.  Do tej pory najczęściej robiłam ciasto na knedle z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Tym razem nie miałam, więc sprawdziłam tylko czy można z samym serem. Wujek google powiedział, że można. I tak oto, w ten deszczowo-słoneczny dzień

bistro mama
Calzone 216

jadłam tylko tą- domową wersję. Aaale przyznaję-  to było smaczne! Byłam w szoku, myślałam, że z pizzą nie wygra, a tu niespodzianka. Calzone jest odmianą pizzy w kształcie pieroga, do środka można dodawać wszelkiego rodzaju dodatki, takie jakie tylko chcecie - u mnie pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone." Składniki(...)się połączy, a składniki zmiękną. Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska od zewnątrz, na wierzch dodajemy resztę przygotowanych składników - tak jak na zdjęciu - i zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą

Słodkie Przyjemności
Klasyczne pierogi ruskie 217

dzisiejszy obiad zaprosiliśmy znajomych. Wabikiem na ich przybycie była Uczta pierogowa :D Zrobiliśmy 2 rodzaje pierogów: pierwsze klasyczne : ruskie, drugie były niespodzianką :) SKŁADNIKI: Ciasto: 50 szt pierogów 0,5 kg  mąki tortowej 1 łyżka oleju gorąca woda (ostygnięty wrzątek) Farsz: 0,5 kg ziemniaków 250g białego sera (chudego) 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru, olej(...)należy dodać cebulę i przyprawy. Wszytko razem wymieszać. Ciasto pierogowe oczywiście robię według przepisu mamy. Nie dodaje jajek! Do dużej miski wsypać mąkę, łyżkę oleju i sukcesywnie w czasie wyrabiania ciasta dodawać gorącą wodę.  Gotowe ciasto wałkować na odpowiednią grubość (zależy od preferencji :) ), nałożyć wcześniej przygotowany farsz.  Do lepienia pierogów najlepiej zorganizować sobie pomoc:) Pierogi gotować

MarciochaKucharzy
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 252

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny smaczny pomysł na jarmuż (pierogi są dość suche - sos konieczny). Przepis na świetne kruche ciasto stąd . Składniki na 7 pierogów: 1/2 kostki masła (z 200g) 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki olej 2 duże kiście jarmużu (7-8 filiżanek(...)Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się lepi, wgnieć w nie jeszcze odrobinę mąki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Z ciasta utocz wałek. Podziel go nożem na 7 równych części. Spłaszcz każdą kulę ciasta pomiędzy dłońmi. Kładź na każdy krążek 2 łyżki nadzienia. Dokładnie zlepiaj pierogi. Piecz

Qlinarnie i Qlinarnie
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 340

misce żeby połączyć je z oliwą, reszta zagniatania już na blacie – niczym nie podsypujemy!   Ciasto przed zagniataniem jest bardzo gęste, ciężkie i ekstremalnie mało elastyczne, zupełnie jak ciasto na pierogi – naprawdę trzeba się porządnie spocić żeby je wyrobić i uformować! Po 10 minutach powinno być miękkie i bardziej sprężyste.   11.40 Formujemy wyrobione ciasto w kulę, wkładamy

Karo in the Kitchen