cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -125g margaryny -125g masła -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema (takiej jak pył) -2 płaskie łyżki mąki pszennej Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu. Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-) Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki(...)układamy warstwę waniliowych herbatników. Krem dzielimy na pół. Pierwszą połowę kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy. Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników-tym razem kakaowych. I dajemy resztę kremu. Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych. Do schłodzonej śmietany 30% dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy. Ubijamy na sztywną masę. Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusłodkie a super wilgotne. MNAM! Ciasto miodowe przekładane śmietaną Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 szklanki cukru (dałam 1/2 szkl.) 200 g margaryny 6 łyżek miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 opakowanie śmietany 18% - w sumie 12% też by się dobrze sprawdziła Do dzieła!!! Jajka ubijamy z cukrem zwykłym(...)dobry pomysł - lepiej upiec jeden placek z całości masy w 170 stopniach zajmie to ok 30 - 40 minut - trzeba go ciągle pilnować. Ja wyjęłam z piekarnika gdy ciasto odeszło od brzegów formy i w dotyku miało taką biszkoptową strukturę. Można też zastosować sposób na ,,suchy patyczek" choć trzeba wziąć pod uwagę, że jest ono dość ciężkie i wilgotne.Gdy placek
sierotka maRysia w kuchnirodzynek łyżeczka żurawiny łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko Do dzieła!!! Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy je z drożdżami, łyżką cukru i 3-4 łyżkami mąki - zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany - odstawiamy go na 10-15 minut aż pojawią się bąbelki i mikstura powiększy swoją objętość. Resztę suchych składników na ciasto mieszamy w dużej misce. Gdy zaczyn osiągnie pożądany przez
sierotka maRysia w kuchnidzieła :) Naleśniki z białym serem – składniki szklanka mąki (pszennej) 3/4 szklanki mleka szczypta soli 3/4 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki cukru 400 g sera białego 1 jajko 3-4 łyżeczki cukru olej do smażenia Naleśniki – przepis Na miski dodajemy mąkę, 2 łyżeczki cukru, wodę, mleko i szczyptę soli. Z pomocą miksera mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już pierwsze polskie truskawki. Kiedy je zobaczyłam musiałam coś z nimi wykombinować Lekki sernik z mascarpone i truskawkami to świetna propozycja dla osób, które nie lubią ciężkich i masiastych ciast. Przepis znalazłam gdzieś w sieci i trochę przerobiłam. Przede wszystkim zrobiłam go na cienkim biszkopcie, a w oryginale użyte zostały gotowe, małe biszkopty. Ja zdecydowanie wolę kiedy na dnie jest(...)Gotowy biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto pozostawiamy w formie. Jeśli używamy gotowych biszkopcików to układamy je ściśle na wyłożonym papierem do pieczenie dnie tortownicy. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Pączujemy nią biszkopt/biszkopciki. Używamy tylko kilka łyżek (u mnie 5 łyżek), resztę po stężeniu możemy zjeść Truskawki dokładnie myjemy, pozbywamy się szypułek, dzielimy na ćwiartki i pozostawiamy na durszlaku
PatiGotujePyszny to mało powiedziane. Przepyszny! Niby zwykły piernik, ale dodatek jabłek nadaje mu całkiem nowego charakteru, zaś krem waniliowy z mascarpone uwieńcza dzieło odrobiną delikatności. Piernik w takim wydaniu z pewnością będzie się wyróżniał wśród innych pyszności na świątecznym stole. Ciążki, wilgotny, z lekko kwaskowatym smakiem jabłek przełamanym słodyczą kremu waniliowego - po prostu nie może nie smakować! Uwaga(...)łyżki śmietanki 36% lub serka homogenizowanego naturalnego (ja kupiłam w Lidlu) 2 łyżki cukru z wanilią Piernik: Masło/margarynę rozpuścić w garnku (większym - będzie w nim robione całe ciasto), dodać cukier, miód i powidła, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać przyprawę korzenną i kakao, wymieszać dokładnie i zdjąć garnek z ognia. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać widelcem, dolać mleko
Kto ugości moich gości?Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 179 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie np. przy pomocy szklaneczki wycinamy(...)budyń i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części. dodatkowo: 3 galaretki agrestowe + 1200 ml gorącej wody 3 galaretki wiśniowe + 1200 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń ok.300 g winogron, zielonych wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia.. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kosteczkę. wykonanie ciasta: Ciasto składamy w foremce, przydadzą się również
Domowy Smak Jedzeniadziało :) Zaczynamy: Pączki zrobiłam z przepisu wcześniejszego. Tutaj - możecie znalezć. :) Nadzienie oczywiście ulubione- truskawkowe , plus polewa - lukier. A teraz zaczynamy faworki :) Składniki: 3 szkl mąki 50 gr masla 3 jaja 3 łyzki cukru sól 30 ml spirytusu , wódki lub innego alkoholu śmietana do podlania oliwa do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy, dolewamy troszkę śmietany. Jeżeli ciasto
Smaki Edytymasło. Ugniatamy do połączenia składników. Dzielimy na 3 części. Trzecia część - jest troche mniejsza niz pozostałe. Zawijamy w folię I wkładamy do zamrażarki.Jedną z białych części łączymy z kakao. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Bierzemy białą część I kruszymy ją do blachy :)Teraz kolej na kakaową część, robimy to samo. Na ciasto kładziemy pokrojone jabłka.Ubijamy piane
Smaki Edytywięc nie ociągamy się i... Do dzieła! Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 jajko 2 żółtka 200 gram masła szczypta soli Na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić
Gotowanie, czyli hobby dla każdegociasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa(...)dzieła! Proporcje na 1 blat miodowy. Będą potrzebne dwa. 300 g mąki 1 żółtko 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Masa jabłkowa około 2 kg jabłek, może być więcej 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie
Z Kuchni Do Kuchnilaktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem autorka: wegefaza | blog: wegefaza Surówka z marchewki w naparze z melisy z sokiem autorka: klaudiaannacebula | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasto marchewkowe autorka: PatK | blog: pat-elnia Placki z puree marchewkowym autorka: aga34 | blog: All roads lead to kitchen Wege makaron z cukinią i marchewką autorka: aga34 | blog: All roads lead(...)blog: An Apple A Day. Vegan Recipes. Wątrobowa niedziela z marchewką. autorka: em. | blog: Emkreacje Komfortowy kurczak pieczony autorka: em. | blog: Emkreacje Lubieżna marchewka. autorka: em. | blog: Emkreacje Nie kończąca się opowieść. autorka: em. | blog: Emkreacje Marchewkowy gulasz. autorka: em. | blog: Emkreacje Projekt – śniadanie XI autorka: em. | blog: Emkreacje Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową autorka: aleksandra.blaszczyk1
Weekendy w domu i ogrodzieweekend mieliśmy gości. Jak zawsze w tego typu sytuacjach, po dwóch pięknych, słonecznych dniach, przyszła szarawa sobota i deszczowo-mglista niedziela. W planie był długi spacer, z którego, wbrew pogodowym przeciwnościom, nie zrezygnowaliśmy. W pewnym momencie co prawda utknęliśmy, i mimo szczerych chęci, próby off-roadu na nic się zdały. Ptysia, czarna jak święta ziemia, zaraz po powrocie wylądowała(...)raczej wcześnie. Zależy, z której strony spojrzeć. Tymczasem z pracy dostałam zadanie domowe. Tak, tak, okazuje się, że uczeń ma się uczyć . Ha! To dopiero nowość... Niemniej, miałam przygotować ciasto inspirowane wiosną. I przygotowałam. Najpierw kombinowałam z czymś zielonym, ale gdy koleżanka wspomniała o herbatce z hibiskusa, którą niedawno piła i która bardzo jej smakowała, natchnęło mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekilka z nich doczekało się nawet publikacji w gazecie! Gotowanie i pieczenie to moja pasja - to fascynujące jak z kilku składników można wyczarować pyszne i zdrowe dania oraz ciasta. Aby uczcić pierwsze urodziny nie może zabraknąć tortu:) Dlatego przygotowałam tort podobny do batonika Kinder Country - bez białej mąki i białego cukru! Przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze(...)wsypujemy ekspandowane ziarno i całość mieszamy łyżką. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy masą jogurtową (2-3 łyżki masy zostawiamy do posmarowania wierzchu). Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Posypujemy ekspandowanym ziarnem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy, którym polewamy wierzch tortu. Ciasto nie tylko dobrze smakuje ale także ładnie się prezentuje. Idealnie
Health-Fit-Lifecieście Erica już Wam pisałam. W programie dekorował je kandyzowanymi plastrami cytryny, jednak wyciągnął je już gotowe z lodówki. Bardzo mi się spodobały, i też chciałam sobie takie zrobić. Nie byłam jednak pewna, jak... Kiedy w wyszukiwarkę wpisałam kandyzowane plastry cytryny, wyskoczyły mi... Tylko pomarańcze! Byłam tym nieco zaskoczona, ale stwierdziłam, że niedaleko pada cytryna od pomarańczy, i skoro(...)specjalnego się nie działo. Stwierdziłam więc, że spokojnie zdążę wziąć szybki prysznic. Hmpf... Nigdy, ale to nigdy nie kąpcie się, kiedy akurat kandyzujecie pomarańcze, a w sumie to cokolwiek. Jak wyszłam spod prysznica, całość była już dość mocno skarmelizowna. Heh... Smakowały dobrze i tak, ale to jednak nie było to... Kiedy więc przyśniło mi się ciasto C., miało na wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad – pierś z kurczaka pod serową pierzynką. Składniki podwójna pierś z kurczaka ser żółty płatki kukurydziane majonez
Wasze PrzepisyPodczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie. Jeżeli przygotowałaś/eś rogale z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątekokoło 10 minut. Doprawiamy ewentualnie jeszcze ziołami. 5. Ostygnięte ziemniaki oklepujemy i dzielimy na równe 4 części. Wykrajmy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce dodajemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej co zajmowały miejsce ziemniaki. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, i całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 6. Formujemy małe kluseczki, wielkości orzecha włoskiego. 7. W garnku nastawiamy wodę
Mój pomysł nawody. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i kostkę rosołową (jeśli ją dodajemy). Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dorzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie (około 20-30 minut). Do dużego kubka wbijamy jajka, solimy je i dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie łyżką, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. Jeśli chodzi o konsystencję to musi ono być
PatiGotujenaleśników. Mamy więcej czasu, można zrobić większą ilość i będzie obiad na niedzielę. Każdy ma swój ulubiony przepis na naleśniki, dzisiaj podam Wam mój ulubiony, sprawdzony, idealny! Naleśniki są cienkie, mięciutkie, chrupiące na brzegach, takie lubię najbardziej. Zaangażujcie do wspólnego gotowania całą rodzinę, jeden zrobi ciasto, drugi smaży naleśniki, a pozostali przygotują farsz i poskładają ciasto. Team doskonały
Moja smaczna kuchniabyło moje pierwsze podejście do tortellini – niestety dwukrotnie nie wyszło mi ciasto. Nie miałem już czasu na kolejne próby, a przygotowany był farsz serowo – szpinakowy więc trzeba było coś z niego wykombinować. Szybki przegląd tego co mam w lodówce ( nie za wiele ) i do dzieła. Makaron tagliatelle, pomidorki koktajlowe i ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne i proste
ale Pyszniewsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru, jajko i żółtko, wcześniej rozpuszczone masło, rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Może to potrwać nawet 8-10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie krótko wyrabiamy i dzielimy na 9 części, z każdej robiąc kulkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem
WYSPA SZCZĘSLIWAjajka, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na kilka minut. Gruszki dzielimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plastry. Rozgrzewamy patelnię ( najlepiej teflonową), dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem. Kawałki gruszek dodajemy do ciasta i mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego nieco
Miód i pieprzI znowu sałatka, w moim domu robi się je dość często. Większości wam nie pokazuję bo być może je znacie. Chociaż lubię eksperymentować nawet z najbardziej
Niezły Młynekidealny na Boże Narodzenie. W pracy moje żarłoki go pochłonęły. Ważna adnotacja - moje ciasto piekłam z połowy porcji. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). Poręczny kalkulator miar i wag CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymojej rodzinie jemy je głównie odsmażane. Do ciasta nie dodajemy jajka (dzięki temu ciasto rozpływa się w ustach). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymilimetrów). Moje jabłka były miękkie, więc różyczki mi trochę oklapły. Polecam przygotować to ciasto na zbliżającą się Wielkanoc. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry