ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:134/616)

56. Bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem 168

kilka łyżek mleka i sezam Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem wyrabiamy na jednolitą masę, umieszczamy w miseczce i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 30 stopni na 30-40 minut i uchylamy drzwiczki. Bułki wyjmujemy

Be Fit Be Strong
Naleśniki z farszem z bobu 234

nałożyć warstwę farszu, zawinąć w kopertę. Przysmażyć z obu stron na oliwie lub oleju z masłem. Podawać ciepłe lub zimne.  Smacznego! Uwagi: Farszem możemy też nadziać ciasto francuskie. Ciasto dzielimy na kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, składamy w trójkąt, brzegi zlepiamy, spryskujemy wodą pieczemy ok 15 - 20 min w temperaturze

Stare Gary
Placek iłowiecki - kruche, proste, pyszne 239

około tygodnia. Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki 5 żółtek 0,5 szkl śmietany 3/4 kostki margaryny 1/2 szkl cukru proszek do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i pieczmy na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 st.) Masa: 1/2 l śmietany 18 % 3/4 szkl cukru 3 łyżki mąki pszennej

Cynamonowe szczęście
Wilgotny tort czekoladowy 217

powstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 1 łyżeczka żelatyny 2/3 szklanki śmietany

Cynamonowe szczęście
Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 161

być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy kulkę i na oprószonym blacie wałkujemy na bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.  Składniki na ryż

Apetyczna babeczka
Niemiecki chleb wiejski / Kräftiges Bauernbrot 241

zwarte. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie ok. 5-7 min. Formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2-4 h do wyrośnięcia. 4. Kiedy chlebek podwoi objętość, ponownie wyrabiamy, ciasto dzielimy na pół, formujemy bochenki lub wkładamy do keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na godzinę lub 2. 5. Piekarnik nastawiamy na 230°C, wkładamy

Kuchnia Prezydentowej
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 293

oprószony mąką blat, nadajemy ksztalt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.  Ciasto dzielimy na 14 równych części. Pomocna tutaj jest waga, u mnie każdy kawałek ważył ok. 70 g. Formujemy bułeczki, kładziemy w pewnej odległości,  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 190

rozpuszczonych dodajemy wodę, twarożek, oliwę, sól i stopniowo wsypujemy mąkę. Zagniatamy na gładkie ciasto po czym przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 10-12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłko i cebulę. Posypujemy

Mienta blog
Ciasteczka żytnie z miodem 294

sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde.  3. Ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, rozgniatamy ją lekko nożem i wierzch każdego ciastka nacinamy nożem. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem

Apetyczna babeczka
Kluski leniwe czy pierogi, na dwa sposoby 181

ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek i lekko go spłaszczamy. Kroimy pod skosem kluski . W garnku zagotować wodę,posolić. Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną

O kuchni z uczuciem
Pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami 129

pieprz, bazylia, łyżeczkę cukru i mieszamy – sos musi być gęsty, w przeciwnym razie pizza będzie wodnista. Jak ciasto nam wyrośnie to gnieciemy go jeszcze chwilę palcami aby odgazować. Kulę ciasta dzielimy na pół i formujemy pizzę wałkiem lub rękami i układamy na blachę. Blachę można podsypać mąką, nasmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Uformowaną pizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym

Kuchenne Wariacje
Podłużne bułki pszenne 97

mąka lepiej wyrobiona, tym bułki bardziej miękkie i puchate :) Więc wyrabiamy odważnie przez 20 minut. Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Potem ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijamy w rulon. I mamy już 8 podłużnych bułek. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Marder&Marder Manufacture
Burrito w kukurydzianej tortilli 155

kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wracamy do ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej rozgrzanej patelni

Marder&Marder Manufacture
Zebra 158

dodajemy żółtka. Miksujemy aż składniki się połączą. Następnie po kolei dodajemy: mąkę, olej, aromat i wodę. Po dodaniu każdego składnika delikatnie mieszamy szpatułką. Tyle tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę

Marder&Marder Manufacture
Szybkie bułki śniadaniowe 145

wody 90 g aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik ustawiamy na mniej więcej 45 stopni

Marder&Marder Manufacture