ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:31/415)

Naleśniki z konfiturami + film 109

Naleśniki z niskosłodzonymi konfiturami, na mące razowej to ciekawa propozycja dla osób odżywiających się zdrowo a także stosujących dietę odchudzającą. Są świetnym pomysłem na podwieczorek dla dzieci i bardzo szybko znikają z talerzy co świadczy o ich wyjątkowym smaku.     składniki na około 6 sztuk 125 g mąki razowej 15 g cukru szczypta soli 1 jajko 1 białko(...)Dodajemy jajko i białko a następnie wlewamy pół szklanki mleka, cały czas mieszamy. Potem wlewamy oliwę i esencję zapachową a następnie pozostałe mleko, stale mieszając. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki z obu stron, wlewając je na rozgrzaną patelnię. Każdy naleśnik smarujemy konfiturami dietesse-3 zawijamy w rulon lub składamy w kopertę.   Artykuł Naleśniki z konfiturami + film

Smakowite Dania
Naleśnik z karmelizowaną cebulą z okazji maslenicy 106

którym obecnie się znajdujemy, w dzień, w którym dzień był tak samo długi jak noc, a następny był już od niej dłuższy, jedzono, z racji swego kształtu - placki, podpłomyki, naleśniki, czy inne tego typu podobne rzeczy. Kształt był tutaj bardzo istotny, bo przypominał słońce. To święto nazywano maslenicą. Później na zachodniej części naszego terytorium nastąpił, dość agresywny, napływ kultury(...)rzecz bajecznie prosta i tania) Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Kiedyś jeden kucharz powiedział mi, że idealne ciasto na naleśniki to takie, które jest prawie tak rzadkie jak woda. Tu musicie sami sobie opracować proporcje, żeby było bardzo rzadkie, ale nie tak rzadkie, żeby nie dało się go usmażyć

Kryzysowa Książka Kucharska
Naleśniki jesienne 168

słodki obiad. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do głębokiej miski. Całość około 5 minut miksujemy najpierw na wysokich, potem na średnich obrotach miksera, do uzyskania ciasta o gęstej, gładkiej konsystencji. Ciasto koniecznie odstawiamy na blat na pół godziny, żeby odpoczęło i wytworzyło silne wiązania glutenu. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu naleśniki. Z tej porcji ciasta wychodzi(...)trójkąt. Gotowe naleśniki można zapiec w piekarniku (świetny jest efekt zapiekania pod serkiem waniliowym Danio) lub odsmażyć na maśle na patelni. Zjedliśmy odsmażone, polane solonym karmelem . CIASTO NALEŚNIKOWE na 20 dużych naleśników (24cm średnicy) 4 szklanki mleka 3,5 szklanki mąki tortowej 3 jajka rozmiaru M 3 łyżki oleju NADZIENIE NA PÓŁ PORCJI NALEŚNIKÓW 1 duża gruszka

Karo in the Kitchen
Krokiety z Kapustą i grzybami 205

Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i  kroimy drobno oraz cebulkę Mieszamy w misce, nasze grzybki, kapustę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy ciasto na naleśniki; mieszamy 2 jajka , mleko, mąkę, 1 łyżeczka soli  i olej 200ml na gładkie ciasto Smażymy na patelni naleśniki. Nadziewamy Nasze naleśniki farszem. Obtaczamy w jajku

pichciszto
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem 186

solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i dodać starty ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki dobrze sie połączyły. Następnie usmażyć naleśniki z wcześniej przygotowanego ciasta. Gotowe naleśniki posmarować szpinakowym farszem i zwinąć w rulon

Monia miesza i gotuje
Naleśniki w trzech odsłonach 170

pasztetem...Ja do ciasta dodaję trochę oleju [ dałam olej Rapso] i smażę na suchej patelni.. 2 szkl. mleka 1 szkl.wody mineralnej 3 szkl. mąki  2 jaja 1-2 łyżki oleju Rapso szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki bez mleka 302

smażenia Ze wszystkich składników ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Jeśli dodamy wody gazowanej lub ubijemy osobno z białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste.  Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę

prawdziwe jedzenie
Żółte naleśniki ze smażonymi jabłkami 160

jabłek 1 cukier waniliowy 2-4 łyżeczek cukru 2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie rodzynki jak ktoś lubi ;) Dodatkowo: cukier puder Wykonanie:   Całą zabawę zaczynamy od zrobienia ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki podane do zrobienia ciasta dodajemy do siebie i miksujemy bądź też roztrzepujemy trzepaczką , chodź uważam ,że mikser jest niezawodny. Ważne aby nie dać za dużo kurkumy bo nasze(...)lekko miękkawą, lecz nie za bardzo bo ciapy nie chcemy ;) Wylewamy ciasto naleśnikowe na patelnie, smażymy z jednej strony , przewracamy. wykładamy na połowę ciasta nasze nadzienie, przykrywamy nieposmarowanym kawałkiem placka na pół i gotowe :) Jeszcze cukier puder i szybki tani deser gotowy :) I tak oto po zjedzeniu trzech naleśników idę pisać dalej moją pracę Mgr :P bo tylko

W Moim Magicznym Domu
Kolorowe naleśniki ze szpinakiem, burakiem, sałatą, szynką, pomidorami i papryką 183

nich co tylko lubi i co tylko ma w lodówce, ot cała frajda z bawieniem się w kucharza że wodze fantazji nas nie powinny ograniczać :)   Podstawowe ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki 1,5 szklanki mleka 1 Jajko szczypta soli 1 łyżka oleju Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i olej. Dokładnie wymieszać(...)sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Dodatkowo do naleśników: Szpinak  2 łyżki soku z buraka  Ciasto podzieliłam na 3 części. Do jednej dodałam sok z buraka, do drugiej domiksowałam rozdrobniony, przesmażony i wystudzony szpinak, a trzecią zostawiłam klasyczną.  Usmażyłam na suchej patelni, z racji tego

W kuchennej krainie
Naleśniki z kremem orzechowym 136

naleśników. W połączeniu z masłem orzechowym stworzył niezwykły orzechowy krem, który świetnie nada się nie tylko do naleśników, ale też do smarowania kanapek czy przekładania ciast. Polecam! :) Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów. Podstawowe ciasto(...)porcji ciasta przyda się niewielka chochelka. Czekamy aż boki same odejdą od patelni - to znak, że naleśnik musi zostać przełożony na drugą stronę. Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników.     Krem orzechowy: 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 2 łyżki cukru pudru 3 kopiaste

Cooking Monster
Budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami 68

Budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami Dziś mam dla Was przepis na pyszne budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami. Do ciasta nie dodajemy jajek, dzięki temu naleśniki wychodzą delikatne i cienkie. Ciasto z dodatkiem budyniu jest aromatyczne. Przysłowiową “kropką nad i” jest tu pyszne nadzienie składające się z serka waniliowego i owoców. Moje dzieci kochają(...)powstaje z twarogu odtłuszczonego z dodatkiem śmietanki homogenizowanej oraz wsadu smakowego. Śmiało mogę napisać, że to nasz ulubiony serek waniliowy. Koniecznie spróbujcie posmarować nim delikatne, budyniowe naleśniki z mojego przepisu. Składniki: Na ciasto naleśnikowe: 1 duży budyń waniliowy 64 g (bez cukru) 250 ml mleka 250 ml lekko gazowanej wody 1 łyżka cukru 100 g masła 200 g mąki

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą 80

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą robi się bezproblemowo i szybko. Połączenie zdrowych pełnoziarnistych naleśników z farszem szpinakowym i fetą jest obłędne. Sprawdź przepis na naleśniki z serem i owocami Składniki (na 4 -5 naleśników) 80g mąki żytniej 80g mąki pszennej 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody odrobina masła Składniki na farsz 150g szpinaku(...)feta szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą – przepis Mąki, jajko, mleko i wodę mieszamy w misce do czasu aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Ciasto na naleśniki powinni mieć lejącą się konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajecie odrobinę wody. Z ciasta smażymy na posmarowanej masłem patelni naleśniki. W rondelku na odrobinie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z serem i pomarańczami 155

kilkadziesiąt sposobów, był czas kiedy jedliśmy je bardzo często. A dzisiaj na śniadanko chciałam zrobić coś pysznego! I tak są pyszne naleśniki! Kto lubi? Kto robi? SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI  oczywiście wykonuję jak zawsze według francuskiego przepisu CREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka(...)masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników

SMYKWKUCHNI
Naleśniki 134

mąki  1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 40 g masła [ roztopić i wystudzić] Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką

Moje domowe kucharzenie
Jesienne naleśniki ze śliwkami wg Aleex 162

szklanki, rozmieszać. Kiedy po połączeniu składników ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać pozostałą porcję mąki. Do ciasta dodać także szczyptę cynamonu oraz 1 łyżkę oleju. Dokładnie wymieszać. Pozostawić ciasto na 20-30 minut. Gdyby po tym czasie było za gęste, dodać odrobinę wody, gdyby było za rzadkie, można dodać nieco mąki. Ciasto musi mieć lejącą się konsystencję, musi spływać z łyżki(...)jednocześnie ją oblepiać. 2. Smażyć naleśniki, wylewając na patelnię z odrobiną oliwy cienką warstwę ciasta. 3. Naleśniki odkładać jeden na drugi. Ja kładę je na odwrócony talerz i przykrywam drugim – dzięki temu naleśniki nie będą wysychały, będą mięciutkie i delikatne. 4. Na patelnię położyć masło, śliwki pokrojone w paseczki, podgrzać, mieszając drewnianą łopatką. 5. Kiedy śliwki puszczą

W mojej kuchni