ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:152/415)

Drożdżówki mocno kokosowe 219

całkowitego wystudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 6-7 równych części (fot.1) , z których uformować kulki  (około 80 g każda). Każdą część ciasta rozwałkować i posmarować nadzieniem (około 1 łyżki) (fot.2) , zwinąć jak naleśnika (fot.3) . Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty (fot.4) . Spleść ciasto ze sobą (fot.5) . Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując

Świat Ciasta
Naleśniki ze skórką pomarańczową i serkiem, z kakao i cukrem pudrem. 194

cukrem pudrem na puszystą pianę. Wlewamy mleko dalej ubijając, dodajemy mąkę i wodę i dalej ubijamy. Ciasto musi być bardzo napowietrzone. Ubijamy mikserem około 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy delikatnie. Do ciasta dodałem pół łyżeczki oleju rzepakowego, dlatego naleśniki smażyłem na ceramicznej patelni bez tłuszczu. Według mnie pozostawiają wiele do życzenia. Żony w każdym razie nie dogoniłem

BaRepas
Cukinia w cieście ze szpinakiem i bazylią 214

Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka pół szklanki świeżych listków bazylii i szpinaku 1 duże jajko sól, pieprz do smaku cukinia

Proste Potrawy
Naleśniki francuskie Crêpes - przepis podstawowy na słodko 147

łyżka cukru pudru 1 szczypta soli   Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki. Wystudzone placki - ułożyć jeden na drugim i przykryć. Mogą być przechowywane

Di gotuje
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 179

Zaletą szpinaku jest jego niskokaloryczność (100 g to 20-30 kcal).  Warto pamiętać, że mrożony traci swoje właściwości . Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie w poście  o temacie naleśniki z owocami. W garnku mieszam rozdrobniony szpinak z rozkruszonym serem lazur. Szpinak dotąd mieszam aż odparuje z niego woda. Nie może być za wodnisty bo będzie wyciekał

potrawyregionalne
Krokiety po meksykańsku 134

Krokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni.  Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu(...)dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm).Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety po meksykańsku 134

Krokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni.  Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu(...)dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm).Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki waniliowe 207

Naleśniki waniliowe Czego nie zrobi się dla młodszego rodzeństwa -  słodki obiadek dla tych łakomczuszków to coś, co zawsze ich zadowala. Czasami taka odmienność od tradycyjnych ziemniaczków jest bardzo dobra, dla nas to jak połączenie obiadu - bo sycące i deseru - bo na słodko, a jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki(...)około 6 szt.) Na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli aromat waniliowy Na nadzienie: serek homogenizowany waniliowego dżem truskawkowy Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w misce na gładkie ciasto. Masa będzie stosunkowo rzadka, dzięki temu naleśniki będą cieniutkie.  Naleśniki smażyć

My sweet a life
Galette z brzoskwiniami 161

Galette to termin z kuchni francuskiej opisujący dość swobodne wypieki w okrągłym kształcie z kruchego ciasta. Termin Gatelle określa jednak nie tylko ciasta, ale również powszechnie znane w kuchni francuskiej naleśniki z mąki gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak(...)ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone, a radość, z jedzenia jeszcze ciepłej tarty na kolację lub podwieczorek, ogromna. Składniki: na 6 porcji Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Paprykowe naleśniki z wołowym farszem 182

wołowym farszem. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli Ok. 1 szklanka mleka Farsz: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 3 łyżki keczupu Przyprawa meksykańska Sól Pieprz Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby dolewamy mleka gdy jest za gęste. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Bułki z mąką gryczaną i siemieniem 172

mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć ją z mąką pszenną. Tak też zrobiłam przygotowując bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Naleśniki z owocami leśnymi 51

Czekoladowe naleśniki z sosem z owoców leśnych  SKŁADNIKI: Ciasto: mąka orkiszowa 1 szklanka woda gazowana  1 szklanka mleko / napój migdałowy  1/2 szklanki  jajko  1 szt. sól 1 szczypta kakao 2 łyżki olej do smażenia  Nadzienie: serek śmietankowy  300 g śmietanka 36% lub migdałowa 50 ml wanilia mielona 1/2 łyżeczki płatki migdałów(...)ciasto. Odstawić. Do garnka przełożyć owoce i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zaczną się gotować rozpuścić w wodzie cukier i skrobię ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Wlać do gotujących się owoców, zamieszać i po zagotowaniu zdjąć z palnika. Odstawić. W misce zrobić nadzienie. Do serka wlać śmietankę, dodać wanilię, cukier lub wybrany słodzik, migdały i wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki

AZgotuj!
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 360

Naleśniki są cudownym daniem pod każdą postacią. Na słodko, na słono, jak kto lubi:) Na naszym stole goszczą bardzo często, zarówno w porze śniadaniowej jak

Ania i Marcin gotują
Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami. 185

Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji wytrawnej. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto bardzo delikatne, a dodatki jak najbardziej zgrały się więc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;) Składniki: na ciasto pannukakku: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki(...)pannukakku wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę (ciasto będzie rzadkie). Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się unosił, pojawią się górki, które po wyjęciu z piekarnika opadną. W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju

Symfonia smakowa
Co można zrobić z kisielu? 51

ciast Kisiel świetnie sprawdza się również jako dodatek do różnych rodzajów ciast. Można go wykorzystać jako warstwę w sernikach, babkach czy tortach. Wystarczy przygotować kisiel o wybranym smaku i po ostudzeniu wylać go na spód ciasta. Następnie wystarczy schłodzić ciasto w lodówce, a kisiel stworzy smaczną i dekoracyjną warstwę. Można również dodać kawałki owoców do kisielu, aby nadać ciastu dodatkowego(...)smaku. Taki koktajl będzie idealnym orzeźwieniem w letnie dni. 5. Kisiel jako dodatek do naleśników Jeśli lubisz naleśniki, spróbuj dodać do nich kisiel jako dodatek. Wystarczy przygotować kisiel o wybranym smaku i po ostudzeniu nałożyć go na naleśniki. Następnie wystarczy zwinąć naleśniki i polać je dodatkową porcją kisielu. Taki deser będzie smakował wyjątkowo i z pewnością

Żyję by jeść

Proponowane wyszukiwania