Magda Desery w słoiczkach to moja obsesja, uwielbiam je wymyślać. a szczególnie lubię opierać się na smakach znanych z innych deserów czy ciast – taki deser w słoiczku zawsze będzie szybszy. Tym razem szybciutka, słoiczkowa wersja włoskiego tiramisu – idealna mini porcja do podania, satysfakcjonująca i przepyszna. Składniki (na 4 porcje): około 14 podłużnych biszkoptów 200ml śmietanki kremówki 150g serka(...)minuty. Składamy deser – przycinamy biszkopty do wielkości dna słoików. Biszkopty namaczamy z obu stron w ponczu kawowym przez kilka sekund. Układamy warstwę na dnie. Na herbatniki układamy porcję kremu – około łyżki na słoik. Na krem układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów oraz wierzchnią warstwę kremu – możemy go wyłożyć łyżką lub wyszprycować rękawem cukierniczym. Na wierzch
Smaczna StronaCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już od jakiegoś czasu "chodzą" za mną domowe serniki. Robię je raczej od święta i najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego(...)sezam. W każdym razie sernik bardzo mi posmakował i zrobię go ponownie. Polecam. SERNIK TAHINI (Tahini cheesecake) Składniki: (forma 24 cm) spód: 150 g herbatników typu Petit 3 łyżki sezamu 1 łyżka miodu 50 g masła masa serowa: 500 g sera (najlepiej już przemielonego) 200 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml śmietany
Bon appetit mon amieI znów Święta. Ten rok zleciał tak szybko. Znów nastały błogie dni , spędzone w gronie najbliższych. A jak święta to i sernik być musi koniecznie. U
Z Majeczką w kuchniZapraszam na słodki biały blok mleczny z kolorowymi bakaliami. Blok czekoladowy zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, chwilami pełnymi szczęścia i beztroski. Jeśli lubicie obłędnie słodką
Podróż w kulinariaWitajcie! Dziś coś na słodko z ogromnie kwaśną czerwoną porzeczką i miętą. Maksymalne orzeźwienie połączymy z profilaktyką naszych zębów. Użyjemy odkwaszającego ksylitolu zamiast cukru i oleju
Kuchnia PROzdrowotnaSerek mascarpone świetnie nadaje się na różnego rodzaju kremy - ma idealną konsystencję, której nie są w stanie "popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i
Ciastkozercynadzieniem czekoladowym. Krem czekoladowy Cadbury który użyłam do nadzienia bułeczek idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Świetnie smakuje z ciepłym tostem, croissantem, z naleśnikami, goframi, ciasteczkami, herbatnikami, krakersami, owocami, lodami czy biszkoptem. Jest to uniwersalny krem czekoladowy, który można wyjadać prosto ze słoiczka :D W połączeniu z dżemem lub masłem orzechowym stanowi istny raj dla łasuchów. Posiada(...)konsystencji, mleko podgrzać aby było dobrze ciepłe. Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aby ciasto było miękkie i elastyczne. Uformować kulę lekko oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce
Wanilia i KardamonHELIO – tyle ile mini serniczków tyle łyżeczek masy, u mnie 16 łyżeczek PRZYGOTOWANIE: Masło roztapiam, odkładam na bok i studzę. Herbatniki kruszę drobno. Łączę w misce z herbatnikami, wykładam nimi po równo dno foremek do muffinek. Dociskam mocno palcami lub łyżeczką. Wszystkie składniki na serniczki umieszczam w misce i mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Wanilię kroję(...)Inspiracja: A. Starmach. Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO . Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników. Smacznego
Zasmakuj KuchniJest gorąco więc nastała pora na serniki na zimno. Mam dla Was kolejny prosty przepis, w którym można wykorzystać dowolne owoce jakie mamy pod ręką. Drobne
Monia miesza i gotujeŚmietanowiec z galaretkami zrobiliśmy po raz kolejny, do tej pory do śmietany dodawaliśmy jogurt naturalny. Tym razem wykorzystaliśmy maślankę, którą mieliśmy w lodówce, gdyż zgodnie z
niecodziennikparyWitajcie :) Sernik, pyszny delikatny i nie zastąpiony.Gości na każdym świątecznym stole.Dzisiaj mam dla Was sernik bardzo puszysty z pastą orzechową na herbatnikowym spodzie. Jest tak
Sama słodycz i szczypta chiliPyszny deser, który z wielką chęcią bym zrobiła raz jeszcze. Wszystkie kawałki naprawdę zniknęły w zawrotnym tempie. Polecam zrobić, dziś, jutro, kiedy chcecie, zwłaszcza, że dziś
Gotuję TestujęPrzepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i
Mango Papajaprofilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na spód: 150 g herbatników 75 g mlecznej czekolady 1 łyżka kakao 85 g masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, masło rozpuścić, przestudzić. Herbatniki zmielić na mniejsze, bardzo drobne kawałki. Dodać płynną czekoladę, kakao i rozpuszczone masło, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, docisnąć. Schłodzić(...)przetrzeć przez sito (opcjonalnie). Kwaśną śmietanę wymieszać z kremówką, dodać cukier puder i dokładnie połączyć. Dodać zmiksowane jagody i wymieszać. Sernik wyjąć z piekarnika, polewę jagodową rozprowadzić na wierzchu. Ciasto ponownie wstawić do nagrzanego pieca, temperaturę zmniejszyć do 125 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia EwyNa urodziny zamiast tortu wymyśliłam sobie taki sernik. Trochę obawiałam się połączenia smaków, ale niepotrzebnie, bo było pysznie ;) Zdjęcie pozostawia niestety wiele do życzenia, ale co
Kolorowy Przepisownik