Ciasto góra lodowa to obecnie jedno z bardziej popularnych ciast w internecie :). Jest proste i pyszne, u mnie w wersji bez pieczenia. Efektowny wygląd ciacha sprawia że goście są zachwyceni i zawsze proszą o przepis. Smakowity deser od święta i na co dzień :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 budynie w proszku, u mnie śmietankowe ale mogą być również waniliowe(...)wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy połowę masy budyniowej, następnie układamy drugą warstwę herbatników i rozprowadzamy pozostałą masę budyniową, na masie budyniowej układamy przekrojone na pół biszkopty, przecięciem do dołu, ciasto wstawiamy do lodówki na czas robienia polewy w rondlu/garnku rozpuszczamy 200 gram masła
Blog kulinarny S9.PLMascarpone z herbatnikami, morele, wiśnie w syropie – pyszny, łatwy i szybki deser Przepis na ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera
Tajemnice Smakucałą pewnością jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam:) Najpopularniejszą wersją banooffee jest ta bez pieczenia, na herbatnikach. Wydaje mi się jednak, że deser ten przygotowany na biszkopcie dużo lepiej zda egzamin na większych uroczystościach czy świętach. Ciasto jest podzielne i bardzo smaczne, choć zdecydowanie najlepsze w tym samym dniu i na następny dzień od upieczenia. Potem krakersy zbyt
Smaki Na TalerzuSkładniki: ok. 90 g herbatników 110 g płatków owsianych 3 banany 260 g kajmaku 200 g konfitury jagodowej 400 ml śmietany 30% śmietan-fix Przygotowanie
czarrna od kuchniSkładniki: 200-250 g herbatników 240 g orzechów włoskich ok 1/2 szklanki erytrytolu 1 budyń waniliowy 2,5 szklanki mleka Przygotowanie: Blaszkę wyłożyć folią spożywczą
czarrna od kuchniJeszcze jest dość ciepło więc ciasto na zimno może być.Poszperałam po szafkach i oto co wymyśliłam Składniki: 500 g herbatników dużych 200 g masła 1/2 szkl cukru 500 g chałwy 4 łyżki masy kajmakowej 4 łyżki lemon curd Przygotowanie: Ciepłe masło ubijamy z cukrem aż zrobi się puszyste.Dodajemy chałwę i miksujemy do połączenia.Na dno blaszki wykładamy(...)kolejną warstwę herbatników i resztę kremu chałwowgo-rozsmarowujemy i układamy kolejną warstwę herbatników.Ciastka smarujemy masą kajmakową,układamy kolejną warstwę herbatników.Na to warstwa lemon curd-rizsmarowujemy a na wierzch kładziemy ostatnią warstwę ciastek.Wstawiamy ciasto do lodówki na min.1 godzinę.Smacznego Ciasto przechowujemy w lodówce.Blaszka 23x23
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: spód: 400 g herbatników 440 g masy krówkowej masa serowa z batonikami: 750g serka mascarpone 150 ml śmietanki kremowej 30 % 4 łyżki cukru pudru
Darcia w kuchniKokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki
Kuchnia co dniaSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa
BullioSkładniki: 1 op pełnoziarnistych herbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4
Luźna KuchniaSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa
BullioOpis: Blok czekoladowy, ten smak zna prawie każdy z nas. Blok czekoladowy to słodycz, która robiła furorę w czasach PRL-u. Chociaż w dzisiejszych czasach półki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto. Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady
Ala piecze i gotujeBardzo delikatne i lekkie ciasto-szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Śnieżki,twarożek,galaretki i oczywiście kokos-to na prawdę udane połączenie.Przepis od Justyny Dragan-ze strony "Nastoletnie wypiekanie"-dziękuję bardzo za pomysł i przepis Ja użyłam galaretek cytrynowych,ale można użyć dowolnego smaku-za każdym razem efekt będzie inny-polecam gorąco.... Składniki: (na blaszkę 24x24(...)Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej
Swojskie jedzonkosoli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 100 g masła, miękkiego(...)miseczkę żaroodporną lub metalową (większą od garnka z wodą). Do miseczki wkładamy połamaną czekoladę i pozostawiamy, aż się rozpuści, od czasu do czasy przemieszając. wykonanie ciasta: Na biszkopcie ciemnym równomiernie rozsmarowujemy masę jasną, układamy herbatniki. Wykładamy masę ciemną i przykrywamy jasnym biszkoptem. Całość lekko dociskamy. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Całość odstawiamy na ok. 12 godz
Domowy Smak Jedzenia