ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:254/445)

Paszteciki 196

ziół, a wyciągamy ziele i liść.Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto. Na te święta co nadchodzą,życzę ciepła i miłości.Magicznych Świąt Bożego Narodzenia!!!A ja pędzę gotować by było

NA MOIM TALERZU
Świąteczne pierniczki – szybko i smacznie 220

Tym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 187

Coraz bliżej Święta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche

AZgotuj!
Pierniko-brownie z batatów 128

trzymacie dietę, to Boże Narodzenie jest nie lada wyzwaniem - wszystkie pyszności, które zajadamy w tym czasie mają sporo kalorii, których osoby na diecie unikają. Dlatego jeśli chcecie cieszyć się świątecznym czasem i pysznym jedzeniem warto wypróbować metody, które ograniczą ilość kalorii, ale nie oszczędzają na smaku. Tak właśnie powstało to ciasto - moja totalna improwizacja, która stała się strzałem

Cooking Monster
Pieróg biłgorajski 210

ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego(...)Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany 18% • 5 jajek • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree. • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. • Ziemniaki wymieszać z kaszą

To co kocham
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 176

super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Za to jak ja pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie

Lili w kuchni
Piernik kanadyjski 244

Puszysty i mięciutki herbaciany piernik, zwany kanadyjskim ma tą zaletę, że nie musi leżakować. A poza tym super smakuje, przełożony masą budyniową i powidłami śliwkowymi. 

Zainspirowana w kuchni
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej 182

  Przygotowania do Świąt wkraczają na ostatnią prostą. Za tydzień o tej porze w kuchni będzie pachniało grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w misce

Obiad gotowy
Schab nadziewany śliwką wędzoną 251

Składniki: 1 kg świeżego schabu 1 opakowanie wędzonych śliwek bez pestki 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 rękaw do

kgwjanczewo
Pieczeń drobiowo-wieprzowa 196

Składniki: 1 kg mięsa( łopatki,szynki) 2  piersi  z kurczaka  2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli po 1 łyżeczce

kgwjanczewo
Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina 252

Za każdym razem gdy zbliżają się Święta wspominam dzieciństwo. Ten zapach unoszący się w kuchni: grzyby na uszka, jarzyny na sałatkę, orzechy na ciasteczka, mak na

coolinarny
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 202

Wspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym

kgwjanczewo
Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi 149

Nietypowa i oryginalna, ciekawa w smaku tarta z powidłami na piernikowym spodzie. Ma smak piernika przekładanego powidłami, z tą różnicą, że w tej wersji mamy kruche

Szefowa kuchni
Rolada z kiełbasą Ireny 221

Elegancka rolada, sami spójrzcie!, prosta w wykonaniu, jest doskonałą alternatywą kanapkowych wędlin, świetnie urozmaici stół na każdym przyjęciu i na pewno skusi wyglądem do degustacji... Składniki

kgwjanczewo
Schab z dzika Marioli 180

Apetyczny, chudy, doskonały do pieczywa na kanapki i na zimną przekąskę dla miłośników i smakoszy dziczyzny, polecamy! Składniki: 1 kg schabu z dzika przyprawy 3 ząbki

kgwjanczewo
Schab w smażony w głębokim oleju 443

Składniki: 1 kg schabu 1 litr oleju kostka smalcu odrobina soli, ziół wg upodobania Wykonanie: Mięso nacieramy ziołami, odstawiamy do lodówki na 2-3 doby, codziennie

kgwjanczewo
Pulpety rybne w zalewie octowej 219

Składniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do

kgwjanczewo
Sałatka śledziowa z czerwonymi buraczkami 172

Wspaniała, prosta sałatka z udziałem śledzi, które jak wiemy powinny się znajdować w naszych jadłospisach z uwagi na ich wartości odżywcze, dlatego taka sałatka jest na

kgwjanczewo
Ryba na słodko-kwaśno 367

Składniki: 1 kg ryby np. morszczuk przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem) słoik ogórków konserwowych słoik papryki konserwowej 3 duże cebule tłuszcz do smażenia

Pobite gary Barbary
Kandyzowana skórka pomarańczy 160

U nas to obowiązkowa pozycja na każde Święta. Nie wymaga specjalnego zachodu, robi się ją niejako „przy okazji” robienia innych rzeczy. Jest doskonałym wzmacniaczem

Mieszam w Garnku
Zasmażana kapusta słodka z kwaśną 154

Oto tradycyjne danie, znane, popularne, zdrowe, jak to dania z kapusty. Cudownie pasuje do kopytek, klusek śląskich, ale także jako samodzielne danie, różni się od bigosu

kgwjanczewo
Cycki z kurczaka z nadzieniem pietruszkowym 171

Lubimy filety z kurczaka, łatwość ich przyrządzania kusi atrakcyjnymi wersjami dań z nimi w roli głównej, stąd ta kolejna wersja kotlecika z kieszonką pietruszkową, wybornie wygląda

kgwjanczewo
Śledzie panierowane w zalewie octowej 190

Oto propozycja na morską rybkę - smażone śledzie w słodko-kwaśnej zalewie. Można się nimi delektować kilka dni, gdyż dłuższe ich przebywanie w zalewie tylko służy jakości

kgwjanczewo
Jajka w sosie 313

Dania z jajkiem mają tę zaletę, że są proste, tanie i smaczne. Każdy z łatwością je przyrządzi, spójrzcie na tę przekąskę, kilka minut przed przyjściem gości

kgwjanczewo
Mini pierniczki bez mąki 130

Śniadaniowa wersja świątecznego przysmaku :) Mini pierniczki wykonane są na bazie banana - nie zawierają ani grama mąki! Są bardzo proste w wykonaniu, a smakują jak najlepsze pracochłonne

Chocolate Muffin Blog
Karkówka w kapuście kiszonej 166

Wspaniała propozycja prostego, treściwego dania, tradycyjnego można śmiało rzec, gdyż kapusta kiszona i karkówka, to połączenie znane z dawien dawna, ale zechciejmy powrócić do tradycji i

kgwjanczewo
Śledzie w pomidorach 190

Czas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do

kgwjanczewo
Nadziewane kieszonki drobiowe 458

Składniki: 4 filety z kurczaka 300 gram pieczarek 1 papryka czerwona 1 cebulka 200 gram sera żółtego lub sera camembert szczypta słodkiej wędzonej mielonej papryki oraz

kgwjanczewo
Rosół tradycyjny 644

No i mamy niedzielny rosół, który nieodmiennie od wieków stanowi podstawę obiadowego dania. Jest bazą dla obiadów bardzo uroczystych, ale i tych zwykłych, codziennych Składniki: 4

kgwjanczewo
Kotlety de volaille z serem 2431

Prosta wersja przyrządzenia filetów z kurczaka, wykwintna, z niespodzianką w środku, można serwować z ziemniaczkami pure, kaszami, ryżem, frytkami - zawsze doskonale smakują Składniki: 2 filety z

kgwjanczewo
Sałatka wiosenna warstwowa 359

Bardzo atrakcyjna, iście wiosenna sałatka, albowiem rzodkiewka króluje! połączenie zielonego brokuła i pięknej, biało-czerwonej rzodkiewki to już mariaż kolorów tak apetyczny, że trzeba oczy nacieszyć

kgwjanczewo
Sałatka marchewkowa 179

Wielokolorowa, z marchewką w roli głównej, to atuty tej sałatki, niby tradycyjna, ale zachwyca sposobem ułożenia składników, zwłaszcza marchewki i to dodaje jej uroku i zachęca

kgwjanczewo