Dzisiaj proponuję przepis na delikatne, kruchutkie ciasteczka, które trochę przypominają mi faworki. Samo ciasto nie jest słodzone i dlatego ciasteczka po upieczeniu należy obficie posypać cukrem
Świat CiastaChoinka drożdżowa z serem i makiem Wspaniałe połączenie ciasta drożdżowego oraz masy makowej i serowej. Ciasto jest przepyszne, proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Polecam!
Blog z ApetytemŚwięta tuż tuż.. W moim rodzinnym domu nie wyobrażano sobie świąt bez sernika. To właśnie on gościł zarówno w Boże Narodzenie jak i w czasie Wielkanocnym na świątecznym stole. Wiele razy słyszałam od najbliższych, że udało mi się podarować im smak tamtych beztroskich i jakże wspaniałych dni ... Dzisiaj dziele się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia(...)szczypta soli dodatkowo : opłatkowe śnieżynki do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka). Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem
Rozpustne gotowanieW kuchni tak jak i w życiu - potrzebna jest odrobina szaleństwa. I dlatego tez ja komponując to ciasto sobie troszkę poszalałam , mieszając smaki. I co
Malinowa Kawiarenkaogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l! Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz. Dla 6-8 osób Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskareceptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć :) Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku 1/3 płaskiej łyżeczki soli Składniki farszu
Moja Delicjauformowaniu posmarować wierzch "murzynów" białkiem z jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. "Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już od Bożego Narodzenia czekam i tęsknię do tego smaku. Ciasto drożdżowe zwykle kojarzy się z czymś słodkim, dlatego tak bardzo zaskakuje lekko słonawy "murzyn". Polecam każdemu kto nigdy go nie jadł. Trzeba go koniecznie spróbować
Kuchnia Pani WiosnyŚwięta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika! Na pewno znacie wiele przepisów na te pyszne ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową. Przepis ten może być wyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego
Via GustoOt sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować
Cynamonowe szczęściecieszy bardziej, niż domowe słodkości! Ciasto okazało się tak pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie wilgotne, idealne na czas oczekiwania na Boże Narodzenie, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Pewnie wiecie, że takie ciasto przyjęło się w Polsce nazywać murzynkiem. Jednak widzę tendencję do wycofywania tej nazwy i tworzenia nowej, prostej, wyjętej prosto ze składników. Dlaczego? Ach, świetnym
Gotowanie to kochanieZe wszystkimi świątecznymi ciastami i deserami jest jeden problem – po dodaniu dekoracji są już tak niemiłosiernie słodkie, że od ich jedzenia bolą najpierw zęby, a potem
Karo in the KitchenKeks to ciasto które uwielbiam, piekę go często. Ten przepis dostałam od koleżanki, która pracuje przy obsłudze wesel i wypieka go dla gości. Wszyscy są zachwyceni
Moje Małe CzarowaniePomysł na takie ciasto jest genialny - bo robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec... Wykonanie jest całkiem proste. Ja robię mak
Ze smakiem bez glutenuTen piernik to ciasto idealne, nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Nie znajdziesz w nim masła czy cukru, za to małe ilości mąki pełnoziarnistej
Cooking MonsterW gru dniu nie może na naszych stołach zabraknąć sernika oraz makowca. Propozycja połączenia tych d wóch smaków da nam pachnący i delikatny seromakowiec. Ciasto z
ChilliJemyCzekoladowo-pomarańczowe ciasto Bożonarodzeniowe Każdego roku staram się
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki 1 płat ciasta francuskiego ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30
OliveandThymeNajlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku
Ugotowane pozamiatanePierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć
Smakołyki BerenikiNieskomplikowane ucierane ciasto, które zawsze wychodzi i udaje się nawet wybitnie słabym kucharzom. Słodkie i kwaśne jednocześnie, z delikatnym aromatem skórki pomarańczowej. Można je przygotować z
cool and mintyCiasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru. szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500
AZgotuj!Do świątecznego ciasta idealnie pasuje kieliszeczek dobrego wina lub domowego likieru. Dobrze dobrane potrafią podkreślić smak deseru. O ile na wino czasami skuszą się i panowie
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszne mięciutko ciasto, wyrazisty farsz i chrupiące orzechy. Uszka marzenie! Polecam w zestawieniu z barszczem z pieczonych buraków. Składniki: Na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej
Pyry na GazPasztet grzybowy w cieście francuskim Składniki: 750 g grzybów mrożonych (moje były przed mrożeniem krótko obgotowane) 2 cebule 3 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki posiekanej
Pełny talerz