Coraz bliżej Święta… Na blogu pojawiać się będzie coraz więcej słodkich świątecznych inspiracji. Dziś zapraszam Was na jedną z nich. Dla wielbicieli makowców, idealny na
Słodkie okruszkiPRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) Nie ukrywam, że bardzo długo zbierałam się do wypróbowania jakiegokolwiek przepisu siostry Anastazji. Jej książki kucharskie i
Kuchnia PaulettesPanettone to wysoka baba z mnóstwem bakalii i skórek. Giovanni powiedział, że zdecydowanie woli pandoro (inna włoska baba), ale z nieukrywanej sympatii podeśle mi rodzinny przepis
Gotowanie i blogowanieDziś zapraszam Was na wspaniały delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik . Idealny na zbliżające się święta i każde przyjęcie. Prosta, dość efektowna dekoracja, a do tego wspaniałe aromatyczne
Słodkie okruszkiSkładniki 500 g mąki typ 405 25g świeżych drożdży 125ml letniego mleka cukier waniliowy 3 jaja 500g masła--- może być połowa margaryny 300g cukier
w mojej kuchniKruche, korzenne ciasteczka delikatną nutką anyżku, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny czas, są mięciutkie, choć zaraz po
Wanilia i KardamonKruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby. Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne :) Składniki kruchych makowych gwiazdek: (około 20 dużych gwiazdek(...)skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżka suchego maku 150 g mąki pszennej Przygotowanie kruchych makowych gwiazdek: Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem do ciasta kruchego wsypać cukier i dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszać na średnich obrotach, aż cukier równomiernie się rozprowadzi w maśle, a masło stanie się jaśniejsze. Wmieszać mak, sól, skórkę
Moja DelicjaSkładniki na tortownicę o średnicy 24 cm Spód 12 dag mąki 7 dag margaryny 2 żółtka 4 dag cukru pudru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4
Kuchenne aromatySkładniki: 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła pokrojonego w kostkę 1 całe jajko 2 żółtka 2
The Sweet DamselWiem, że dzisiaj królują rogale, ale ja nie przepadam za białym makiem więc postanowiłam świętować słodkim miodownikiem z orzechami. Wykonanie zachęci nawet początkujących cukierników, a smak
Apetyczna babeczkaCudownie delikatny sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Piekłam go z sera w wiaderku, więc nie wymaga on brudzenia maszynki do mielenia co więcej nie
Gotowanie...to proste !Co zrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Wystarczy dodać orzechy i cukier puder - i gotowe- pyszne ciasteczka orzechowe ! :) Składniki: 16 dag orzechów włoskich
Tradycyjna KuchniaGalette, to rodzaj najprostszej rustykalnej tarty robionej od ręki, tak jakby od niechcenia. Jego sposób wytworzenia jest na tyle prosty, że każdy z nas da radę
Słodkie PrzyjemnościNie wiem jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić
Słodkie Przyjemnościprzygotowałam trochę inne pierniczki, były z różowym lukrem Pierniczki są bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną. Można je przygotować tuż przed Bożym Narodzeniem, zapakować i dać w prezencie bliskiej sercu osobie. Do przygotowania pierniczków wykorzystałam foremki w kształcie choinki, nadały pierniczkom Świątecznego charakteru. Upieczone pierniczki udekorowałam po swojemu. Przepis na Piernikowe(...)cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku mielonego krem budyniowy: 1 duży budyń śmietankowy bez cukru
kgwjanczewoMoje drugie podejście do tego sernika. Po pierwszym razie uznaję to za sukces bo wtedy miałam tylko jedną kropeczkę. Jeszcze wczoraj było ich trochę mniej a
Ewa w kuchniMięciutka, wilgotna „Babka marmurkowa”, znana również pod nazwą „Babka łaciata”. Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest
Moja DelicjaŚwięta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak
Niezły MłynekZ początkiem grudnia zabrałam się za przedświąteczne porządki w mieszkaniu. Nie zapeszając, sprawiają mi one przyjemność, chwilo trwaj jak najdłużej. Powoli wyciągamy dekoracje świąteczne, dokupujemy nowe
Made By Mom And SonCiasteczka korzenne to podstawowy wypiek w każde święta. Dużo frajdy w samym ich przygotowaniu. Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15
Tradycyjna Kuchnia"Trochę się ostatnio działo. Rodzinny obiad, parapetówką dla 25 osób ( na 30m2 ) oraz wizyta przyszłej teściowej w jeden weekend to nie lada wyzwanie, które swoją drogą
Słodkie Przyjemności