ciasto mleko w proszku - 2535 przepisów (strona:129/169)

Piernik Benedyktynów 270

sody 2 łyżki oliwy 160 g bakalii ( po 40 g rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i suszonych moreli) Przygotowanie piernika: Rodzynki namocz w gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części orzechy włoskie i morele. Miód, cukier, wodę i przyprawę do piernika doprowadź do zawrzenia(...)piekarnik do temperatury 170 °C. Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je i wymieszaj z sodą.  Połącz masę z jajkami rozmieszanymi z sodą, wsyp proszek do pieczenia i dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu, i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piernik

Grahamka, weka i kajzerka
Muffinki z truskawkami i kruszonką 187

muffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 50 g masła szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilkanaście truskawek na kruszonkę: 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki(...)formie na muffinki ułożyć papilotki. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Do drugiej miski wbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. Papilotki napełnić ciastem, na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciami ku górze, lekko

wyzwania kuchenne
Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek) 169

Kolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych.  Składniki: margaryna bezmleczna cukier puder mąka

głodny alergik
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 149

trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło. 2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. 3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego.  4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki". 5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno. 6. Delikatnie łączymy masę(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać".  Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku

Wypisz Wymaluj
Domowa gorąca czekolada 418

No i nadeszły długie zimowe wieczory, a w nich chęć do spędzenia tego czasu w rodzinnej atmosferze, najlepiej przy kominku i kubkiem gorącej czekolady

Niezły Młynek
Serniczek z nutą kawową 287

okrągłych biszkoptów - 150 g czekolady deserowej - 2 łyżki masła Przygotowanie: W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody(...)chwilę w rozpuszczonej kawie, a następnie wylewamy resztę masy i na wierzchu znów wykładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta

Zainspirowana w kuchni
Ciasto Migdałek 397

jest jeszcze bardziej smaczniejsze Bardzo polecam. Składniki: 720 g mąki pszennej 230 g masła 250 margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Dodatkowo: 6 białek(...)jeden z placków, na ubite białka rozsypujemy płatki migdałów. Każdy placek pieczemy w 170 stopniach, około 30 minut, do zarumienienia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego około 1,5 h) 1 kostka masła Masło ucieramy na puch. Dodajemy karmel, łyżka po łyżce i ucieramy na puszystą masę. Masę dzielimy na pół i przekładamy

Made By Mom And Son
Jesienny sernik kokosowy dla gości 188

opakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka oleju  Potrzebne składniki znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl. 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera 1 puszka(...)trzy krotnie. W dużej misce miksujemy jajka w całości połączone z cukrem na puszystą masę. 2. Do ubitej masy jajecznej dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wlewamy puszkę mleka kokosowego. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera.  3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Tort Sylwestrowy 187

Takie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z

Food Square
Babeczki z masą budyniową i owocami 261

ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę (fot.2) . Należy jedynie pamiętać(...)babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić. Teraz czas na przygotowanie masy. Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia

Świat Ciasta
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 196

zajadać (ja się muszę powstrzymywać, żeby dla spracowanego C. coś zostało). Ogólnie to się do tych muffinek zabrać nie mogłam dzisiaj. Wszystko przez to, że w domu ani kropli mleka, a mi się tak strasznie do sklepu iść nie chciało... W końcu przypomniałam sobie o poprzednich, z jagodami, które przygotowałam na bazie creme fraiche. Akurat miałam opakowanie w lodówce, więc(...)dodałam tyle płynu, żeby nadać ciastu odpowiednią konsystencję (dość gęstą, ale to nic nie szkodzi - rosną wzorcowo), od siebie dorzuciłam marcepan - i są - moje słodkie maleństwa. Ciężko się od nich oderwać, szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe... Marcepanowe muffinki z agrestem na creme fraiche Składniki: (na 9 sztuk) suche: 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort makowo - orzechowy 195

proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Mak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmielić przynajmniej 2 razy. Musi stać się białawy i gładki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy w temperaturze ok.180 stopni przez ok. godzinę. Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wcześniej, ciasto(...)herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem. Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania  Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego .  krem : 1 kostka masła 20 dkg. zmielonych orzechów 1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką 1 szklanka wrzącego mleka 3/4 szklanki cukry pudru Orzechy zaparzyć mlekiem, odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkopt z jabłkami i pianką 160

Pyszne było...dawno robione...biszkopt , jabłka i pianka z mleka skondensowanego.. Biszkopt: 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka Ptasie mleczko: 1 galaretka 1 szkl.wody 1 szkl.mleka skondensowanego Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane

Moje domowe kucharzenie
Keks na białkach 377

Jak święta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do

Ala piecze i gotuje
Bananowe muffinki z morelami 197

misce biedne, zapomniane... I wtedy do akcji wkracza C.: A może byś tak ciasto upiekła...? No przecież szkoda wyrzucić... Ano szkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie ze sobą do pracy, i potem słyszę: Na jutro zrób mi więcej, bo wszystkim(...)więc jeśli gdzieś zalegają Wam banany, koniecznie takie upieczcie. Muffiny bananowe z suszonymi morelami Składniki: (na 12 sztuk) 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 80 g cukru 125 ml mleka 2 jajka 90 ml oleju 2 banany 100 g suszonych moreli Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 233

tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1/2 szklanki cukru,  125g masła lub margaryny.  Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około(...)tylko rozmrozić i odsączyć) zmiksować przy pomocy blendera. Wsypać galaretkę i żelatynę oraz cukier. Zagotować, po czym odstawić w chłodne miejsce, by mus nieco stężał. Krem ajerkoniakowy:  500ml mleka, budyń śmietankowy,  łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru,  200g masła,  150ml ajerkoniaku.  450ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie oraz obydwie

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania