widzianymi znajomymi. Taki upominek nigdy nie stawia obdarowanego w niezręcznej sytuacji, kiedy czuje się zobowiązany zrewanżować. Ja takie prezenty uwielbiam i dawać, i otrzymywać. Może to być własnoręcznie upieczone ciasto czy deser w fantazyjnym słoiczku, przewiązanym kolorową wstążeczką i ozdobionym wydrukowaną na domowej drukarce etykietą. Czasami kupuję jakieś drobne przetwory tylko dla oryginalnego słoiczka. Wykorzystuję je potem właśnie do takich(...)babki? Skorzystajcie z poniższych: Kawowe muffinki z figami Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami Syrop do herbaty ucieszy każdego smakosza. W prosty i szybki
Codzienna kuchnia niecodziennadoda Wam energii na podbicie kolejnych ważnych zadań z uśmiechem na ustach! Pamiętajcie, by po podzieleniu na batoniki trzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki(...)pieczenia i natłuść. Wylej na nią masę, wygładź łyżką. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej na noc). Krój na batoniki, wstaw do lodówki.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią
Gotowanie to kochanieCudownie puszysta i wilgotna Rewelacyjna babka marchewkowa SKŁADNIKI: 4 duże marchewki 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 150ml oleju/ masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 100g rodzynek lub/i orzechy sok z całej cytryny łyżeczka tartej skórki z cytryny polewa czekoladowa i kolorowa posypka Marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Całe jajka ubić na jednolitą masę. Cukier(...)składniki i dokładnie wymieszać. Masę przenieść do foremki na dużą i małą babkę :) Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzić patykiem czy ciasto jest jeszcze wilgotne (klei się) . Jeśli tak zostawić jeszcze w piekarniku. Po ostygnięciu ciasta polać je polewą czekoladową i posypać kolorową posypką. Pyszniutka
MarciochaKucharzyBabeczki marchewkowe puszyste i mięciutkie. Najlepsze na ciepło ale w wersji na zimno z bitą śmietaną wcale nie tracą na smaku. Warto wypróbować bo przepis jest szybki i łatwy ; ) Składniki : 1, 5 szklanki startej marchwi 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek 4 jajka 1 łyżeczka sody(...)tego po jednym jajku ciągle ucierając. Następnie dopytać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon i aromat. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Ciasto przełożyć do blaszki wysyłanej bułką tartą i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Dodatkowo : 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej garść malinami 1 łyżeczka żelatyny cukier
Słodka Strefawiecie jak jest. Stąd też moja mniejsza aktywność na blogu. Wybaczcie. Ale dziś mam dla was coś super prostego i pysznego, w iście jesiennej odsłonie, a mianowicie gofry marchewkowe z dodatkiem jabłka i cynamonu. Genialne! Właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków, bo same smakują świetnie. Dbajcie o siebie, umilajcie sobie jak tylko możecie ten mroczny listopad i bądźcie zdrowi(...)dużych. Dodajemy jajka, mleko, olej i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki- mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenie i wszystko razem mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy łyżką porcję ciasta i pieczemy kilka minut (zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu) do zrumienienia się gofrów. Polecam gofrownice o dużej mocy, przynajmniej 1000W, gwarantuje to że gofry będą chrupiące
Smakowity Blog Kulinarnytakim daniem, które mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Chyba nigdy mi się nie znudzą. Dziś ma dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki marchewkowe, ktore ostatnio totalnie podbiły moje serce! Świetne zarówno w wersji na słodko, jak i tej bardziej wytrawnej. Ja przygotowałam je z wiśniami na gorąco, Wy śmiało możecie spróbować swoich ulubionych dodatków(...)szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: wiśnie + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchew, mąkę, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ). Smażymy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdym naleśnikiem ). Podajemy na gorąco ze smażonymi
Ostra na Słodkotakim daniem, które mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Chyba nigdy mi się nie znudzą. Dziś ma dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki marchewkowe, ktore ostatnio totalnie podbiły moje serce! Świetne zarówno w wersji na słodko, jak i tej bardziej wytrawnej. Ja przygotowałam je z wiśniami na gorąco, Wy śmiało możecie spróbować swoich ulubionych dodatków(...)szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: wiśnie + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchew, mąkę, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ). Smażymy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdym naleśnikiem ). Podajemy na gorąco ze smażonymi
Ostra na Słodkotakim daniem, które mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Chyba nigdy mi się nie znudzą. Dziś ma dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki marchewkowe, ktore ostatnio totalnie podbiły moje serce! Świetne zarówno w wersji na słodko, jak i tej bardziej wytrawnej. Ja przygotowałam je z wiśniami na gorąco, Wy śmiało możecie spróbować swoich ulubionych dodatków(...)szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: wiśnie + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchew, mąkę, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ). Smażymy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdym naleśnikiem ). Podajemy na gorąco ze smażonymi
Ostra na SłodkoBardzo aromatyczne i efektywne babeczki marchewkowe, ozdobione w świątecznym stylu. Na górze warstwa masy cukrowej przypominająca śnieg a na nim malutki ostrokrzew kolczasty. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 550) 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 1850) 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3 średniej wielkości marchewki Dodatkowo(...)mikserem razem z cukrem. Następnie cały czas ubijając wlewaj cienkim strumieniem olej. Następnie dodaj pozostałe składniki: obie mąki, cynamon, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz tartą marchewkę. Ciasto nakładaj do foremek do 3/4 wysokości. Piecz 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw babeczki do ostygnięcia. Swoje babeczki ozdobiłam masą cukrową. Biała warstwa nie potrzebuje
wysmienityDzisiejsze mufiny są bardzo specjane :) Cały poranek przeznaczyliśmy na ich pieczenie- a celem było wsparcie inicjatywy zbierania pieniędzy dla Mateusza Bednarczyka. Jeżeli macie ochotę
Smaki Edytyużyć i zaopatrzyć w nie nasze kuchenne półki, aby potrawy nadal były smaczne dla naszych milusińskich. Książka zawiera aż 52 pięknie zilustrowane przepisy, podzielone na dwa główne działy: Ciasta i inne słodkości; Dania główne i różne dodatki. Każdy przepis opatrzony został informacjami na temat stopnia trudności oraz czasu wykonania danej potrawy. Przejrzysta lista składników i prosty opis sprawia(...)uwielbiają pichcić wraz ze swoimi pociechami w kuchennym zaciszu. Przepisy zawarte w książce ucieszą podniebienie nie jednego małego lub większego łasucha. Czyż można odmówić skosztowania takich przysmaków jak "Marchewkowe muffinki pani Zajęczycy" , "Keks z białek wujka Leona" , "Zapiekanki ryżowej węża Konrada" lub "Ptysiów pani Słowikowej". Z całą pewnością nie! Moja pociecha już wybrała kilka propozycji, które na pewno wspólnie
Słodkie okruszkipysznej wołowiny zrobiłam samodzielnie gnocchi di patate, ale możecie też zrobić tradycyjne kluski śląskie lub najzwyklejsze kopytka . Polecam Wam także inne przepisy na kluski: domowy makaron szare kluski Kopytka marchewkowe z rozmarynem Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. Kopytka ze szpinakiem kluseczki. albo lane kluski Przepis na domowe gnocchi :. Pyszne GNOCCHI do sosu z mięsem. Składniki na gnocchi di patate(...)przestygły i zdejmujemy skórkę. Za pomocą praski do ziemniaków robimy z nich puree, które przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajko, a następnie wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. Jeśli ciasto się klei dodajemy nieco więcej mąki. Stolnicę podsypujemy męką, wykładamy ciasto, chwilkę turlamy i dzielimy na mniejsze części. Z ciasta formujemy za pomocą dłoni wałki, rolując
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli szukacie przepisu na nietypową babkę wielkanocną, to może zrobicie właśnie tą - marchewkową. Wilgotna, aromatyczna, o cudownym kolorze. Zaskoczcie rodzinę i znajomych podając taki, zdrowszy niż tradycyjne, wypiek. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła200 g masła 4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku(...)cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowomalucha. Ponadto ucząc małe dziecko zdrowego odżywiania wpajamy mu pewne nawyki żywieniowe, które w przyszłości będą cennym fundamentem do tego jak będzie się odżywiało jako dorosły człowiek. To ważne. Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami są niezwykle zdrowe, dodatek marchewki powoduje, iż długo są wilgotne- nawet do kilku dni. Świetnie nadają się na wynos. Składniki: 1 opakowanie Marwitek (marchewki marki Marwit gotowe(...)miękkości, odcedzamy i miksujemy blenderem na puree. Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, maślankę, sok i całość dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy masło, cały czas wyrabiamy ciasto. Teraz dodajemy puree z marchwi oraz rodzynki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyciągamy
Mango Papaja