jednak ). Przetrzepałam Google i kilka innych wyszukiwarek. Pinteresta, Yummly, Allrecipes i całą rzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso. Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem(...)tłuszcz, nie mięso. Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Odkładamy piersi kaczki na przynajmniej godzinę, żeby zdążyły przejść smakiem. W tym czasie można na przykład naszykować resztę dania, ugotować
Karo in the KitchenCóż Wam mogę napisać...proste, kruche, nie twarde ciasteczka które na pewno znacie, ale czy piekliście już sami ? :) Zachęcam przepis i wykonanie bardzo proste, a ciasteczka bardzo smaczne ;) Składniki: 120 g masła 1 jajko kl L 1/3 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g posiekanej na kawałki czekolady lub groszków czekoladowych(...)pieczenia, esencję waniliową, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy w 160 stopniach grzanie góra-dół z termoobiegiem przez 12 minut. Upieczone ciasteczka wykładamy na kratkę aby przestygły. Smacznego
Gotowanie...to proste !Pyszne, kruche, mięciutkie i expresowe do wykonania. Nie wymagają od nas żadnych wyszukanych składników. Uwielbiam lekko serowy smak tych ciastek ... ❤ Są delikatnie słodkie, więc jeśli jesteś łasuchem proponuję polukrować je lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Dla mnie było to już zbędne, bo powidła śliwkowe nadają ciasteczkom wg mnie dostatecznej słodkości 😊 Składniki: 25 dag margaryny 25 dag mielonego twarogu(...)ciasteczek Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy twaróg, cukier waniliowy, otartą skórkę cytryny i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok. 1/2 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty, na środek każdego nakładamy łyżeczkę powidła i sklejamy przeciwne rogi do środka lekko dociskając. Ciasteczka
Walijskie PichcenieJest to niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki, które można dowolnie nadziać i tym samym uzyskać efektowny oraz bardzo szybki deser - oczywiście, jeśli w zanadrzu mamy już gotowe babeczkowe korpusy. Polecam i zachęcam do dzielenia się w komentarzach Waszymi pomysłami na ich wypełnienie! (około 30 małych babeczek) 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g) 1/4 szklanki(...)cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego
Di gotujePyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka(...)czerwona cebula ½ pęczka szczypiorku 150 g sera feta 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę pszenną, sól oraz cukier. Wsypujemy suche drożdże. Wlewamy gorącą wodę. Ciasto mieszamy za pomocą haka. Gdy jest dość gładkie i zwarte wyłączamy mikser i zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą z oliwek. Odstawiamy w misce pod przykryciem na 2 godziny
VioletoweKucharzeniezmroku,dają takie ciepłe światło :-) Dziś chciałabym Wam się pochwalić moimi pierwszymi dekorowanymi ciasteczkami,jakie zrobiłam dla mamy, a że Halloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-) Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-) Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio(...)cukru pudru (ciastka nie powinny być słodkie-bo będą jeszcze pokryte lukrem) -0,5 łyżeczki soli -1 jajko -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około 30 minut w lodówce. następnie wałkujemy na około 3-4mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu możemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzień dobry :-) Jak nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam naleśniki nadziewane kurczakiem i warzywami, to wszystko zapieczone pod pierzynką z pieczarek i sera. Frasz
kruche babeczkiDzień dobry :-) Poniedziałek zaczynamy od słodkości. Ciasteczka a'la pieguski, które znikają szybciutko. Zrobiłam podwójną porcję w sobotę, a w niedzielę ciasteczek już nie było. Przepis
kruche babeczkiHej :)) Dawno muffinek nie było, moje dziecko już lamenty zaczęło odprawiać, bo jak to, bo kiedy, bo już i rób co chcesz człowieku ;) Zrobiliśmy, dwa rodzaje
kruche babeczkiZbliża się koniec karnawału, więc w moim wypadku pożegnanie z cukrem na kilka tygodni. Dlatego proponuję moje sztandarowe ciacha, czyli rogaliki. Przygotowuję je najczęściej na przegryzkę
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki
KreatywnePinyoprzeć i nie zjeść zanim choinka pojawi się w Waszym domu. 😀 Chodzi oczywiście o świąteczne keto pierniczki lukrowane! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword ciastka , ciastka kruche , finger food , lukier , pierniczki Porcje 30 pierniczków Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Pierniczki 2 jajka 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki erytrytolu(...)tartar; kamień winny) 1/8 łyżeczki barwnika czerwonego naturalny (opcjonalnie) Sposób przygotowania Pierniczki Mąkę kokosową podprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni. Odstawić do ostudzenia. Mus kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania zbitej masy. Ciasto na pierniczki owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Wyjąć rozwałkować między dwoma arkuszami papieru
Modern Cave Girlgdyż bardzo lubię kompozycje w tej właśnie scenerii :) A dzisiejsze ciastka to jedne z moich faworytów na świąteczny stół. Odkąd je upiekłam stały się jednymi z moich ulubionych ciastek. Kruchy, maślany spód, do tego marmolada (konfitura czy dżem spłynęłyby z ciastka) i pyszna, chrupiąca beza na wierzchu :) W oryginalnym przepisie ( klik ) do bezy dodawane są tylko orzechy. Ja miałam(...)pieczenia marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 5 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać okręgi, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia
My simple kitchenTartaletki są proste i szybkie do wykonania, oczywiście jeśli mamy w domu odpowiednie foremki. To kruche ciastko można dowolnie nadziewać i na słodko i wytrawnie. Moja dzisiejsza propozycja to tartaletki z mega słodkim kremem czekoladowym. Do przełamania smaku słodyczy położyłam na wierzch kwaśną malinkę :) Niebo w gębie, szybko i smacznie :) Do tartaletek wykorzystałam gotowy krem czekoladowy do wyciskania(...)mąki pszennej * 1 jajko * 100 g masła * 1 łyżka cukru * szczypta soli * krem czekoladowy do nadzienia * maliny do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki (poza kremem i malinami) zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Szklanką wycinać koła. Foremki do tartaletek wylepić wyciętymi szklanką kołami. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około
Zrób to smacznieWitajcie. Skusiłam się niedawno na zupełnie inne pierniczki. Nie przypominają naszych pierników. Są cienkie, kruche, czuć moc korzennych przypraw. Są naprawdę smaczne, choć nasze mają zdecydowanie więcej uroku. Te pierniczki to raczej ciasteczka :) Mimo to przepis polecam. Składniki: 150 g melasy (miodu lub syropu klonowego - użyłam 15 łyżek syropu) 1/2 kostki masła + 2 łyżeczki 10 łyżek cukru pudru(...)duże jajko Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuścić masło, melasę (syrop klonowy lub miód) i cukier puder. Przestudzić. 2. Do miski włożyć wszystkie składniki, wlać przestudzoną mieszankę, zmiksować mikserem. Ciasto jest klejące i takie powinno być. Przełożyć je do woreczka, włożyć do lodówki na około 2 godziny. 3. Po tym czasie odkrawać po kawałku ciasta, cieniutko rozwałkować, im cieniej
Kuchnia domowa Ani