ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:548/1075)

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym! 213

Pyszne, kruche i z mąki owsianej, z dodatkiem obłędnie kremowego masła orzechowego z wiórkami kokosowymi! Pyszne, idealne na drugie śniadanie do kawy.  Polecam! Raz ciach i zrobione ;-)))) WYKONANIE: - z podanych składników zagniatamy ciasto - ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm - wycinamy ciasteczka - pieczemy w nagrzanym piecu, około 18-22 minuty - szybko, prosto i przyjemnie, a w dodatku bardzo smacznie

SMYKWKUCHNI
Czekoladowo-waniliowe kruche ciasteczka 147

Kruche ciasteczka , których przygotowanie jest prostsze niż można się tego spodziewać. Tak naprawdę trochę pracy jest tylko przy składaniu pasków ciasta w bloki, dzięki którym otrzyma się czekoladowo-waniliową szachownicę. Nam całość poszła bardzo sprawnie i szybko, chociaż czytając przepis, nastawialiśmy się na coś trudniejszego. Z podanych składników upiecze się ok. 60 czekoladowo-waniliowych kruchych ciasteczek . Składniki na czekoladowo-waniliowe(...)mlekiem, ułożyć następne paski ciasta kolorami odwrotnie niż poprzednio i pamiętając o posmarowaniu wewnętrznych boków, lekko docisnąć. Podobnie ułożyć ostatnią warstwę. Wszystkie przygotowane kawałki zawinąć w folię aluminiową, wstawić na jedną godzinę do lodówki. Po tym czasie pociąć je na plastry grubości 5-7 milimetrów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czekoladowo-waniliowe kruche ciasteczka wstawić do nagrzanego

niecodziennikpary
CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ I CYTRYNOWĄ PIANKĄ – bez pieczenia! 161

Trochę wstyd się przyznać, ale ostatnio to mama piecze większość ciast dla mnie ( tak, tak! ). Dziś znów coś dla Was przygotowała! Tym razem mamy dla Was przepyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Herbatnikowy, kruchy spód pokryty truskawkową masą i lekką, orzeźwiającą, cytrynową pianką. Do tego cieniutka warstwa galaretki.   Ciasto łatwe, szybkie, no i oczywiście pyszne! Jedno z pyszniejszych truskawkowych ciast(...)pieczenia na tym blogu! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: SPÓD: * kruche herbatniki – 20 szt MASA TRUSKAWKOWA: * świeże truskawki – 800 g * galaretka truskawkowa – 2 szt * cukier puder – 2-3 łyżki ( do smaku ). PIANKA CYTRYNOWA: * śmietana 30% – 500 ml * galaretka cytrynowa – 2 op * cukier puder – 1-2 łyżki ( do smaku ). DODATKOWO: * galaretka truskawkowa -1 op SPOSÓB

Ostra na Słodko
Kruche babeczki z kremem adwokatowym i perełkami 319

spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem wkładam do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Kruche spody pieczemy w nagrzanym(...)stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, kruche spody powinny być łanie zarumienione. Nasze kruche spody odstawiam do przestudzenia i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu (do płynnej konsystencji). Kremówkę mieszamy z zimnym serkiem mascarpone

Słodkie okruszki
Eklerki o smaku kawowym, z kremem śmietanowym i lukrem 161

dawna - piekłam takie eklerki już wiele razy i są naprawdę smakowite. Zarówno do bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie

Smaczna Pyza
Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy. 350

podstawowy na kruche ciasteczka. Jest on o tyle uniwersalny, że możecie dodawać ulubione składniki tj. orzechy, rodzynki, czekoladę, kakao, aromaty itd., słowem czego dusza zapragnie, oczywiście nie przeginając w żadną stronę, a więc jeżeli dodacie jakiekolwiek bakalie czy pestki, to bardzo proszę, a by nie przekraczały one połowy masy mąki, no góra 200 g w sumie. Ciasto jest plastyczne, możecie(...)wykrawaj dowolne kształty ciastek. Przełóż uformowane ciasta za pomocą łopatki (w sumie to bez tego też się od blatu odkleją) na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w temp. 170-180 C 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika początkowo ciastka są miękkie, ale po wystudzeniu twardnieją i staja się idealnie kruche. Smacznego!     Artykuł Jak zrobić idealne

greenscarf
Ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką 281

W dalszym ciągu  słonko przygrzewa w najlepsze więc korzystam z uroków lata. Trzeba naładować energię by przeżyć ciemną jesień i zimę. W mojej kuchni w

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche rogaliki drożdżowe z dowolnym nadzieniem + filmik 220

miesiąc rogali , szczególnie tych najpyszniejszych na świecie czyli rogali marcińskich. Ale te rogale są bardzo trudne, pracochłonne i czasochłonne , zatem ja proponuję dziś wersję ekspresową na pyszne, kruche i chrupkie ciasto drożdżowe, a nadzienie dowolne, do tych rogali pasuje wszystko co słodkie . Ciasto nie wymaga wyrastania , mieszamy składniki zagniatamy i pół godziny chłodzimy w lodówce. A później wałkujemy na cienki(...)blat i zagniatamy. Ciasto jest tłuste, więc podsypujemy ostrożnie mąką. Zagniecione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na pół, połowę nadal chowamy do lodówki. Pozostałą część wałkujemy na omączonym blacie na dość cienki prostokąt, który dzielimy na pół, a następnie wycinamy trójkąty

Kawa z mlekiem
Focaccia ze szparagami 181

Możliwość pieczenia na 3 poziomach jednocześnie - piekarnik jest wyposażony w funkcję Termoobieg Plus, która pozwala piec z równomierną temperaturą na wszystkich 3 poziomach. Funkcja pizza - pozwala intensywnie przyrumienić ciasto, aby było kruche od spodu. Muszę przyznać, że moja focaccia upiekła się idealnie. Piekarnik był również testowany przy okazji pieczenia mięsa i robienia zapiekanki. Przed nami jeszcze testy suszenia warzyw

Kulinarne przygody Gatity
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 249

chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często

Nerds Kitchen
CZEKOLADOWE CAKE POPS Z NUTELLĄ 377

czekoladowe Cake popsy z nutellą z całą pewnością zachwycą … a taka dawka słodkości od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok.13 sztuk ) * pokruszone suche ciasto ( babka , biszkopt, kruche ciastka ) – 200 g * mascarpone – 60 g * nutella – 50 g * czekolada mleczna – 100 g * olej – 1 łyżeczka * kolorowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Nutellę ucieramy

Ostra na Słodko
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 207

Sezon na rabarbar wciąż trwa, warto wiec korzystać z tego pysznego warzywa;)) U nas najbardziej sprawdzają się kruche i ucierane ciasta z dodatkiem rabarbaru. Oto kolejna moja propozycja:) Tym razem jest to ucierane ciasto z dodatkiem oleju i jogurtu, ja dałam jogurt wieloowocowy dlatego ciasto ma nieco ciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku!  Składniki

Z miłości do słodkości
MINI PIZZE NA BIAŁYM WINIE 165

przygotowaniu idealnej pizzy pomógł mi mój nowy piekarnik parowy  Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z . Piekarnik ten posiada specjalną funkcję do wypieku pizzy. Dzięki temu uzyskałam kruchy spód, a ciasto ładnie się przyrumieniło. Im dłużej używam tego piekarnika, tym bardziej mnie zaskakuje 😉 Pizze nawet na drugi dzień smakują jak świeże, a to dzięki odgrzewaniu z funkcją pary. Więcej informacji

Kuchnia MagdaLeny
MINI PIZZE NA BIAŁYM WINIE 165

przygotowaniu idealnej pizzy pomógł mi mój nowy piekarnik parowy  Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z . Piekarnik ten posiada specjalną funkcję do wypieku pizzy. Dzięki temu uzyskałam kruchy spód, a ciasto ładnie się przyrumieniło. Im dłużej używam tego piekarnika, tym bardziej mnie zaskakuje 😉 Pizze nawet na drugi dzień smakują jak świeże, a to dzięki odgrzewaniu z funkcją pary. Więcej informacji

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowy apple pie 198

Ostatnio miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale inne niż zwykła szarlotka. Na tapetę poszedł apple pie, oczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto wyszło super kruche chociaż jak dla mnie może nawet za bardzo kruche więc następnym razem zmodyfikuję składniki o więcej jajek. Jeśli zaś chodzi o jabłka to zrobiłam je w wersji "na bogato", to znaczy wymiotłam z lodówki resztki

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania