ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:537/1075)

Pierniczki świąteczne 199

pieczenia2 łyżki kakaoprzyprawy korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania przyprawy do piernikaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy wyrabianiu ciasta, ale kiedy już się uda wystarczy podzielić je na kilka części i rozwałkować. Wykrawamy ciasteczka w dowolnych kształtach o grubości

upichcic
Kakaowy Dzień Kobiet 146

swoją wiosennością :)) i rozpieszczać swoje kubki smakowe najwspanialszymi smakami :) Na Dzień Kobiet od Kuchni wszystkim damom, paniom, kobietom, kobietkom i dziewczynkom wręczam ciastkowe zawiniątko, ażeby słodkości dziś nie zabrakło :) Kruche ciasteczka owsiane z kakaowym tahini * *tahini- masło/ pasta sezamowe/a Potrzebujesz: 300g mąki pszennej 3 żółtka jaj 100g masła 100g margaryny 250g cukru pudru 2,5 łyżki kakaowego tahini / 2 łyżki(...)grubości). 7. Z tak rozwałkowanego placka wycinaj filiżanką krążki i układaj niezbyt ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piecz 10min w temperaturze 180*C. Uwaga! Ciasto jest bardzo kruche i łatwo rozpada się przy wałkowaniu. Z całości ciasta powinno wyjść około 40 ciasteczek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rożki z Komborni – kuchnia podkarpacka 220

trwałość upieczonych ciastek. Zapracowane gospodynie mogły je przygotować nawet na kilka dni przed świętem, a odpowiednio przechowywane wypieki zachowywały swoją świeżość. Do spulchnienia ciasta i nadania mu delikatnej chrupkości najczęściej wykorzystywano amoniak lub sodę oczyszczoną. Kruche ciastka zazwyczaj miały postać płaskich ciasteczek posypanych cukrem, ale bywały też różnorodnie nadziewane. Rożki z Komborni to kruche ciasteczka(...)złożone w trójkąt, nadziewane słodkim białym serem i posypane cukrem pudrem. Biały ser można równie dobrze zastąpić marmoladą. Samo ciasto można wykorzystać także do upieczenia klasycznych kruchych ciasteczek z cukrem. Wystarczy z ciasta wyciąć foremką odpowiednie kształty, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i upiec. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od pań z KGW Kombornia. Można go znaleźć w publikacji

Trzeci talerz
Maślane kruche ciasteczka 183

Maślane, kruche, delikatne i pyszne ciasteczka. Kiedy je piekłam w domu unosił się piękny maślany zapach. Rozpływają się w ustach zaraz po pierwszym kęsie. Dodatkową zaletą ciasteczek jest to, że mogą poleżeć dłużej…oczywiście jeśli damy im szansę Składniki: * 20 dkg masła * cukier wanilinowy 16 g * 1 jajko * 1 żółtko * 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) * 1 szklanka(...)cukier puder do posypania Składniki na ciasteczka zagniotłam. Schłodziłam ciasto w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam foremkami ciasteczka. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 14-15 minut. Oprószyłam cukrem pudrem gdy wystygły. Smacznego! Lidka   Artykuł Maślane kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Najprostsza szarlotka świata - American Pie 276

godziny jego pieczenie. Przepis i składniki proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem: 1 płata ciasta francuskiego, 4 kwaśnych kruchych jabłek, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 15 gram cukru wanilinowego, 1 jajka, sosu waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpocząłem od przygotowania jabłek. Użyłem kwaśnych i kruchych jabłek, gdyż zależało(...)cukru wanilinowego i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Jabłka podgrzewałem, aż zrobiły się wyraźnie miękkie i na dnie naczynie prawie w ogóle nie było już puszczonego przez nie soku. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowałem i wyciąłem z niego dwa koła - jedno wielkości talerza, a drugie o średnicy około 2 cm większa, niż średnica talerza. Większe koło z ciasta francuskiego umieściłem

Wyprawy kulinarne
Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką. 219

Śliwki! Mmmmm..... Kto lubi? W cieście smakują fantastycznie! Dziś na kruchym spodzie. Składniki na ciasto; 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1 margaryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka amoniaku 0,5 szkl. cukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek  (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym 185

czasów dzieciństwa. Z tą tylko różnicą, że teraz już nikt na mnie nie krzyczy gdy przychodzę cała upaćkana od błota...;) W zasadzie to jest to ciasto ucierane a nie kruche. W oryginale polecam upiec ciasto w małej blaszce, wówczas wyjdzie wyższe i bardziej pulchne. Warstwa kremu będzie także bardziej okazała. Ja ciasto rozłożyłam na dużą blachę, przez co jest nieco

My simple kitchen
Ciasteczka makowo-kokosowe 185

cukru 10 g cukru waniliowego 180 g margaryny 40 g maku 20 g wiórków kokosowych 1 jajko Do przełożenia: Pasta pomarańczowa z cynamonem (przepis  tutaj  ) Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki- u mnie przeleżało całą noc, ponieważ nie zdążyłam ich zrobić. Ale spokojnie

VioletoweKucharzenie
Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym 304

Kruche babeczki można spotkać w różnych wydaniach, a ja proponuję Wam kruche babeczki z nadzieniem orzechowym. Babeczki są naprawdę delikatne, a nadzienie pyszne. Spróbujcie koniecznie Z przepisu wyjdzie 28-30 babeczek o średnicy 5 cm w górnej części. Składniki na ciasto: 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki oleju(...)cukrem w garnuszku. Mieszam do połączenia się składników. Dodaję czekoladę, mąkę i jajko. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki smaruję olejem i wyklejam je ciastem. Foremki z ciastem wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Następnie do babeczek nakładam krem i wstawiam je ponownie

Słodki sentyment
20 przepisów na Wielkanoc 720

kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9.        Pieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI   11. Domowa pasc h a   – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa   – czyli pomysł na wykorzystanie suchego(...)puszysty, miękki i niesamowity w smaku; nie pęka podczas pieczenia i idealnie się kroi 15. Mazurek orzechowy z pieczonym koglem – hit zeszłorocznych świąt wielkanocnych, czyli przepis na kruche, bezowe bezglutenowe ciasto 16. Mazurek z chałwą, orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową   – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka

Ugotować
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 324

eksperymentuje z wypiekami na bazie różnych rodzajów mąk bezglutenowych, a mnie się zamarzyło najprostsze mamine ciasto. Odszukaliśmy zeszyt z przepisami i natrafiliśmy na szarlotkę na półkruchym spodzie :) Ciasto półkruche podobnie jak kruche wyrabia się z czerech podstawowych składników: mąki, masła, cukru i żółtka. Zasadniczą różnicą jest jednak dodatek proszku do pieczenia, białek z jaj i kwaśnej śmietany. Składniki te sprawiają(...)ciasto półkruche jest bardziej wilgotne, miękkie, wyrośnięte, delikatne, a jednocześnie kruche. I nie trzeba go wcześniej podpiekać przed nałożeniem farszu. W Internecie jest mnóstwo przepisów na ciasto półkruche i prawie wszystkie przepisy miały takie same składniki i takie same proporcje. Co by oznaczało, że stary przepis jest uniwersalny i niezawodny. Nie ma opcji, żeby Wam nie wyszło ;) SKŁADNIKI: Na blaszkę

W kuchni Katie
Chrusty, czyli faworki wyśmienite i chrupiące 153

robienia faworków nie jest trudna, lecz potrzeba do nich więcej składników niż do pączków, czy obwarzanków. Jakie są faworki i jak się je robi ? Faworki zwane chrustami, to kruche i chrupkie ciasto. To pyszne ciastka o słodkim smaku. Jak również o specyficznym kształcie, gdyż kształt ich przypomina złożoną kokardkę. Smaży się je w głębokim tłuszczu, a najlepiej w oleju, smalcu(...)upieczeniu, czyli wówczas gdy faworki osiągną złoty kolor są wyjmowane z tłuszczu. A następnie posypane cukrem pudrem. Dobrze upieczone chrusty powinny być kruche i posiadać w sobie dziurki. Do wytwarzania faworków, czyli chrustów służy ciasto podobne do ciasta francuskiego. Czyli składające się: z mąki pszennej dobrej margaryny lub masła śmietany żółtek jaj i całych jaj oraz proszku do pieczenia

ProstePesto.pl
Christmas cake - Angielskie ciasto świąteczne 262

Dużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na naszym rodzinnym stole świątecznym.  Gdy po raz pierwszy zobaczyłem przepis na to ciasto, stwierdziłem: ,,muszę go zrobić!". Zrobiłem i zostałem strasznie zadowolony z rezultatu. Ciasto wyszło o bardzo bogatym smaku. Duża ilość bakalii

Kuchnia Łukasza
Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką! 179

wybrałam sprawdzoną markę Mąkę Szymanowską, z którą na pewno każdy z Was się spotkał już w kuchni. Chcąc uzyskać ciasto ucierane zarazem wilgotne w środku, miękkie i lekko kruche, postanowiłam przygotować Ciasto Muffinkowe.  Ciasto jest przepyszne, zrobicie je na prawdę szybko, i gwarantuje jedno znika ze stołu tak samo szybko ;-))) Sprawdźcie listę składników i pieczemy Muffinkowe ciasto z porzeczką

SMYKWKUCHNI
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 232

pieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się - dodajemy do niego pół żółtka jaja. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Jeśli nadal się klei do rąk - dodajemy odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania