ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:162/1075)

Orkiszowa tarta z rabarbarem 134

Ciasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie

Mango Papaja
Jabłkowy przekładaniec :) 151

Kolejna wersja jabłecznika, ale tym razem nie co tłuściejsza :) Na ciasto kruche: - 25 dag mąki - 125 g margaryny - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki(...)stewii waniliowe + 2 saszetki stewii oryginalnej (lub 2 paczuszki cukru waniliowego) - 1 czubata łyżeczka cynamonu 1. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy przez pół godziny w zamrażalniku, a następnie wykładamy nim obłożoną papierem do pieczenia tortownicę, tworząc podwyższone do połowy wysokości brzegi. Podpiec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni). Około 10 minut. 2. Gdy ciasto się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek

Zdrowie na języku :P
Wielkanocne mini koszyczki 150

składniki na ciasto kruche: 130 g mąki pszennej 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do mąki wkładamy masło i siekamy nożem, dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto na gładką masę, odstawiamy(...)cukrem pudrem, dodajemy ser biały oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej na gładką masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki drewnianej łączymy z masą serową. Ciasto kruche wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wycinamy koła i wyklejamy posmarowane masłem foremki na babeczki. Z ciasta formujemy również ruloniki, z których

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek kokosowy 188

większej blasze, np. takiej na ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia - upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche - ostudzone ciasto od razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej MASA KOKOSOWA - śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika - do gorącej śmietanki(...)małej mocy palnika, do momentu, aż nieco zgęstnieje - konfiturę podczas smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka - odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić - zimną konfiturę przełożyć na kruche ciasto, rozsmarować cienką warstwą, pozostawiając wolny brzeg (ten, który zawijaliśmy przed pieczeniem) - na konfiturę wyłożyć krem kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie

Smakołyki Bereniki
Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami 494

Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami – Zapraszam na bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością śliwek. Ciasto jest aromatyczne, ładnie i apetycznie się prezentuje z bezą. Orzechy z wierzchu przypieką się i będą chrupać. Całość jest pyszna i na jednym kawałku nie można poprzestać. Masa śliwkowa nie jest zbyt słodka, ale z bezą smakuje idealnie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji

Mała Cukierenka
TARTALETKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 186

Tradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉 Składniki na ciasto (6 mini tart): 100 g mąki kokosowej 30 g łupin babki jajowatej(...)Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Silikonowe foremki na mini tartydokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepione formy umieścić w lodówce

Ola la LCHF
Sernik z gotowanym budyniem 157

ugotowany budyń i jeszcze dodatkowo budyń w proszku..no i jeszcze kilka innych składników..Sernik wyszedł pyszny, polecam..ja na pewno jeszcze kiedyś zrobię, tylko zmniejszę ciut  ilość ciasta kruchego i dam owoce, bo tym razem jest bez owoców. Ciasto dodaję do wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę -Słodkości na Dzień Babci ..no, i dla dziadków też.Razem ze mną

Moje domowe kucharzenie
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 142

camembert Tak bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie

Pink Envelope
Sernik z białą czekoladą 157

Serniki bym mogła piec codziennie, zawsze mnie zachwycają, należą do najbardziej u mnie lubianych ciast.  Kiedyś o nich książkę napiszę…obiecuję ! Spróbujcie upiec, to wcale nie trudne….. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru(...)mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Pianka z białej czekolady: ½ litra śmietany kremówki 2 tabliczki białej czekolady 50 g startej białej czekolady lub wiórek czekoladowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche:  Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak,  aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki

Wanilia i Kardamon
Najlepszy mazurek wielkanocny 202

wybrałam po długim oglądaniu zdjęć i porównywaniu receptur. Na Moich wypiekach znalazłam połączenie moich ulubionych smaków: kawy, kajmaku, bezy i solonego karmelu, a to wszystko razem ułożone na delikatnym, kruchym cieście. Brzmi obłędnie słodko - ale już taka uroda mazurków , pomyślałam.  Przygotowania nie zajmują dużo czasu, nie są też trudne, a całość dodatkowo ułatwi użycie gotowych bez. Masa kajmakowo-kawowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka z jagodami 206

Kolejne ciasteczka..robione kilka dni temu i zrobione przy pomocy pierogomanii Tupperware .. tym razem z kruchego ciasta... pyszne były...muszę znów je zrobić.. Składniki na kruche ciasto: 350 g mąki  200 g margaryny  2 żółtka  1  łyżka kwaśnej śmietany 18%  1/4 szkl. cukru pudru  szczypta soli  Dodatkowo jagody cukier Wszystkie składniki

Moje domowe kucharzenie
Pani Walewska - Pychotka 1103

Muszę przyznać, że "Pani Walewska", zwana też "Pychotką" jest jednym z moich ulubionych ciast.. Może dlatego, że lubię orzechy, dżem porzeczkowy, bezę, krem budyniowy i ciasto kruche? Nie wiem.. Pamiętam, jak byłam mniejsza moja ciocia robiła to ciasto ale zamiast orzechów, były rodzynki... Ja tak wtedy nie lubiłam tego ciasta. Ale zawsze można znaleźć fajne zamienniki, które czasem(...)łyżki cukruopakowanie cukru waniliowego250 g masła w temperaturze pokojowejolejek waniliowy - kilka kropel* Dodatkowo2 słoiki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych - musi być po 250 g w każdym słoikuWykonanie:Najpierw wykonujemy ciasto kruche. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder dodajemy żółtka i zimne masło - szybko! zagniatamy do połączenia składników. Dzielimy na dwie równe części. UWAGA! JEŻELI MAMY

Piekę, bo lubię
mazurek paryski 138

przepisów, wiele z nich na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. W tym mazurku najbardziej smakowało nam nadzienie- powidła wymieszane z kakao.  *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto kruche: 110 g mąki 70 g masła 40 g cukru pudru jajko łyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane: 60 g mąki 50 g cukru 50 g masła 2 jajka(...)przełożenie słoiczek powideł śliwkowych łyżka kakao + dodatkowo dowolna dekoracja Składniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną i nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać jajka a następnie mąkę. Powidła wymieszać z kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Posmarować nadzieniem a na wierzch wyłożyć ciasto maślane

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SZARLOTKA DYNIOWA 111

Szarlotka dyniowa musiała zagościć tej jesieni i u nas. Kruche ciasto, słodkie i mocno cynamonowe nadzienie w towarzystwie porannej kawy to połączenie idealne. Tym bardziej teraz, jesienią, kiedy sezon dyniowy trwa w pełni. Przygotowanie takie szarlotki to bardzo prosta sprawa. Wystarczy najprostsze kruche ciasto, obrany miąższ dyni, który został podduszony z cukrem oraz korzennymi przyprawami i już. Łatwiejszego ciasta

W kuchni Karmel-itki
Tarta z kremem i musem truskawkowo-bazyliowym 163

niedzielę do kawy musi być u mnie jakieś ciasto. Od kawałeczka słodkich kalorii nic się przecież nie stanie ;) Tym razem upiekłam kruchą tartę z kremem i musem truskawkowym. Doskonałe kruche ciasto z kremowym nadzieniem i do tego mus truskawkowy tworzą połączenie idealne. Jest to pyszny deser do letniej popołudniowej kawy.  Nie bójcie się dodatku bazylii w musie truskawkowym(...)połączenie smaków jest naprawdę świetne! Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowo-bazyliowy: 30 dag truskawek kilka liści bazylii 2 łyżki cukru Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne

Smakołyki Asi