Święta Wielkanocne, ale tak dobrze sprawdzą się jako ciasto na Boże Narodzenie. Oczywiście nie zabrakło pomysłów na sernik czy ciasta z makiem. Szczególnie mocno polecam sernik kajmakowy, pijaną śliwkę, ciasto bakaliowo-czekoladowe, makowca z jabłkami, murzynka piernikowego, banoffee oraz murzynka z masą jogurtową i malinami. Są to najnowsze ciasta na blogu, te najbardziej wykwintne, przygotowane przeze mnie tylko(...)Zbiór przepisów 2 . Nie chciałam dodawać nowych ciast do istniejących zestawień, bo wiem, że im więcej przewijania, tym trudniej coś fajnego wypatrzyć. A jest w czym wybierać Ze zbioru ciast świątecznych nr 1 szczególnie warto zwrócić uwagę na ciasto: gargamel, słonecznikowiec, sernik z rosą, cynamonowiec, pijak, ambasador oraz ciasta orzechowe siostry Anastazji. Z części 2 oczywiście słynny łącki przekładaniec
Smaki Na Talerzusię. 300ml mleka kokosowego wlać do miski z mąką i bananami, a pozostałą część(100ml) do małego garnuszka. Mąkę z bananami i mlekiem kokosowym dokładnie wymieszać (wystarczy zrobić to widelcem), aby powstało stosunkowo gęste ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki. Na patelni rozgrzać masło i nakładać ciasto formując nieduże placuszki (z około 2 łyżek ciasta). Smażyć
Codzienne Gotowaniejeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie DODATKOWO: do gotowania pierogów: sól i łyżka oleju do podania: śmietana kwaśna z cukrem albo bita śmietana opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania Pierogi z jabłkiem i cynamonem Wykonanie: CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Przykryłam je odwróconą do góry dnem
Kuchenne zapiski Edytyporwała" do jego przygotowania, ale moja Mama- owszem. Dostała przepis od koleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie. Zdecydowanie polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)spirytusu. Przekładamy biszkopty kremem. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione czekolady i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto, rozprowadzając równomiernie polewę po całości. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechowymi
Kuchnia w czekoladzie22x33 cm: Ciasto: ok. 30 g świeżych drożdży 1- 1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego 4 szklanki mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki oleju Owoce: 2-3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka: 0,5 szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki cukru trzcinowego 40 g zimnego oleju kokosowego lub masła/margaryny(...)obrać jabłka, pokroić je w plasterki i obsypać dokładnie cynamonem. W miseczce przygotować również kruszonkę: wsypać mąkę, cukier, olej kokosowy w stałej konsystencji i delikatnie wszystko porozcierać palcami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie natrzeć olejem, wyjąć ciasto i rozciągnąć je na dnie blaszki. Na wierzchu poukładać jabłka i posypać kruszonką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić jeszcze
Simply Foodwersji muffinkowej, chociaż sera nie ma tu za dużo. Doskonale jednak łączy się on ze smakiem ciasta czekoladowego oraz przy okazji stanowi świetną dekoracje. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki, ale listę składników przerobiłam według własnego upodobania. Użyłam mąki pełnoziarnistej, roztopionego oleju kokosowego, mleka roślinnego a biały cukier zastąpiłam ksylitolem. Do twarogu natomiast dodałam waniliowy BIO serek homogenizowany firmy(...)pieczenia 150 g ksylitolu/erytrytolu 2 duże jajka 200 ml mleka roślinnego 100 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego Warstwa serowa: 200 g półtłustego twarogu 100 g serka waniliowego 1 żółtko 3 łyżki ksylitolu szczypta mielonej wanilii Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i masło. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się
Healthy food explorerzawiera. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się zwykły biały cukier, jednak jeśli chcecie możecie go zamienić na jakiś inny, ulubiony zamiennik. Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe przepis na keksówkę o długości 16 cm 200 g ryżu 850 ml mleka laska wanilii szczypta cynamonu cejlońskiego 3 jajka 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub innego dowolnego + rodzynki, suszona żurawina(...)minut. W misce ubij jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Przelej do niej masę ryżową, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Artykuł Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchnisię fakt, że można je jeść rano z kanapką czy owsianką na śniadanie, oraz dodać je do deseru lub ciasta. Niedługo na naszym blogu będzie czekoladowy tort z wykorzystaniem jednego z nich. Ktoś zgadnie z którym? :) Biszkopciki szpinakowe z dżemem kokosowym z chilli Buko Organic Budyń ryżowy z owocami i dżemem kokosowo-ananasowym Buko Organic Z chilli/ Z solą Ocena
Candy PandasT ofurniczki to moja odpowiedź na mini serniczki na zimno w wersji wege, które nie wymagają pieczenia! Zamiast twarogu używam tofu, a żelatynę podmieniłem na agar
Food Squaretaki prosty, a pyszny. Macie ochotę? To zróbcie koniecznie :) Składniki na pewno znajdziecie w kuchennej szafce. Zachęcam i smacznego życzę :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mleka 1 łyżka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych(...)łyżki rodzynek pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 kostki białej czekolady Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: 1. Jajka, cukier, mleko, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Dodajemy rodzynki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka
Izabelawkuchnidwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe ciasto Sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Murzynek z serem Babka kokosowa Sernik z ananasem na słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie Babka
Słodkie okruszkibiałego** © 200-250g czekolady*** © (kakao, sezam, orzechy mielone, wiórki kokosowe) Przygotuj: 2 miski (1 dużą, 1 małą) garnuszek z wodą papier do pieczenia Ciasto kruszymy do dużej miski i zalewamy rumem , dodając go stopniowo . **W zależności od wilgotności ciasta będziemy potrzebować mniej lub więcej rumu. Nie możemy przesadzić, ponieważ zbyt luźne
Bazując na smakuSkładniki (śr: 18cm): -100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -170ml mleka kokosowego (minimum 82% miąższu z kokosa) -25g gorzkiego kakao -100g ksylitolu -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody + 2 łyżki octu Krem makowo-migdałowy -300ml mleka kokosowego minimum 82% kokosa -100ml wody -40g budyniu waniliowego -100g ksylitolu -3 łyżki mielonego(...)zalaną octem. 3. Suche składniki wymieszać z mokrymi. 4. Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok. 20 minut. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest dopieczone i je wystudzić. 6. Po wystudzeniu ściąć wyrośniętą górę ciasta. 7. Ciasto można nasączyć amaretto lub kakaowym ponczem. Krem makowo-migdałowy
Candy Pandasdokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy umyte i osuszone borówki. Placuszki pieczemy na niewielkiej ilości oleju (ja użyłam kokosowego). Na jeden placuszek nakładamy około 2 łyżek ciasta. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić
Ciastkozercymigdałów i brązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów(...)waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto- 3/4 do formy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę, rabarbar myjemy, ściągamy skórę, kroimy, na 1,5 cm kawałki, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię