proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 2 łyżki ekologicznego oleju kokosowego bio surowego Coco Farm 2 czubate łyżeczki cukru kokosowego cukru kokosowego bio z nektaru palmy kokosowej Coco Farm 1,5 szklanki roślinnego napoju kokosowego - można przygotować go łącząc 4 łyżki miąższu kokosowego Coco Farm* z 1 1/2 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: ulubione owoce cukier kokosowy(...)nektaru kwiatu palmy kokosowej Coco Farm olek kokosowy do gofrownicy * miąższ kokosowy Coco Farm można kupić tutaj https://cocofarmshop.com/pozostale Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna masę ze szczyptą soli. W misce mieszamy mąkę kokosową, ryżową, proszek do pieczenia, żółtka, napój roślinny kokosowy, np. ten przygotowany z miąższu kokosowego, cukier kokosowy i rozpuszczony
Kulinarne przygody Gatityzważy – bez paniki – wystarczy ustawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać. Gotowy krem chłodzimy w lodówce. Oba ciasta kroimy na równe ok. 1,5-2 cm kawałki. Jeśli boczne kromki wyszły znacznie mniejsze – odkładamy je. Układamy kromki na przemian – ciasto jasne i ciasto ciemne. Możemy zrobić dwa mniejsze ciasta lub jedno bardzo(...)smarując np. nożem i przykładając). Resztkami kremu smarujemy lekko wierzch i boki ciasta. Porządnie chłodzimy. Polewa: Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy na małym ogniu i mieszamy, aż do połączenia. Polewa powinna się niemal zagotować. Odstawiamy do przestudzenia. Polewamy na wierzchu ciasta. Wierzch możemy przybrać np. orzechami lub wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto kroimy na kawałki pod kątem obejmującym ok. 3-4 kromki
Poezja smakupierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki z mąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie go tutaj ), a w tym przedstawiam absolutnie genialny przepis, który smakuje niczym szwedzkie imbirowe ciasteczka pepparkakor . Mąka kasztanowa sprawdziła się w piernikowym cieście wprost znakomicie. Pierniczki zyskały dzięki niej orzechowego smaku, a z ciastem pracuje się(...)wymieszaj wszystko ze sobą. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 3h, aż ciasto stanie się twarde. Zimne ciasto rozwałkuj jak najcieniej (ok. 1 mm) na podsypanym mąką kasztanową blacie. Wytnij pierniczki za pomocą foremki, a następnie przełóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 5-7 minut
Food SquareNapatrzyłam się na instagramie na zdjęcia rumianych drożdżówek i nawet panujący w minionym tygodniu upał nie był w stanie odwieść mnie od przygotowania mojej - zdrowszej
Cynamonowe szczęścieNajlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka! Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor. A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy
Healthy food explorerPaździernik to u mnie miesiąc pod hasłem dynia. Myślę, że już zdążyliście to zauważyć, w końcu praktycznie każdy przepis, którym się z Wami dzielę zawiera w
365 dni dookoła kuchniCzy czujecie jesienne klimaty? W górach już można raczyć się śniegiem więc pewnie chłodek i deszcz dał Wam się we znaki. Jednak są też piękne strony
Candy PandasNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Powiem tak, piernik pyszny choć nie należy do ciast puszystych i nie jest zbyt słodki to w połączeniu z polewą czekoladową (dla mnie z gorzką czekoladą, dla męża z mleczną) dodatkowo posypaną jeszcze daktylami i żurawiną stanowi przepyszną piernikową ucztę. Więc u mnie obok tradycyjnych wypieków w tym roku(...)średnie jajka ( osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 10 łyżek mąki ja dałam pszenną pełnoziarnistą autorka przepisu 4 łyżki jaglanej i 6 owsianej 1 opakowanie budyniu bez cukru (proszek) 1 łyżka ciemnego kakao 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika autorka przepisu pisze żeby dodać niepełną 1 szklankę
Słodkie zapomnieniegryczana i pieczarkami .A calosc pieczona w pysznym pomidorowo-kokosowym sosie.Swietne danie rowniez dla wegetarian.Bardzo polecam! Skladniki na 2 duze porcje: 1 dynia hokkaido 700-800 g 100 g kaszy gryczanej ( 1 woreczek) 200-250 g ciemnych pieczarek 1 spora cebula,1 zabek czosnku 1 jajko (opcjonalnie) 1 puszka pomidorow 150 ml mleka kokosowego 4 lyzki startego parmezanu rozmaryn(...)mogla rowno stac. Pomidory zblendowac na gladki sos.Zagotowac z mlekiem kokosowym,dodac sol,pieprz,cukier i posiekane ziola. Polowki dyni wypelnic przygotowanym farszem .Ustawic w naczyniu do zapiekania ,podlac sosem,dolozyc rozmaryn . Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut - bez termoobiegu. (Gdy dysponujemy wieksza dynia czas pieczenia wydluzyc do 1 godziny.Po pol godzinie pieczenia przykryc folia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oleju kokosowego lub masła klarowanego -1 1/2 szklanki wody -można dodać łyżkę miodu lub szczyptę stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby) Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia(...)suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki(ok. 10x20)przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć do pełna. Odstawić pod przykryciem na min. 2 godziny, jednak nie dłużej jak 24h. Piec w temp. 180 *C przez ok. 20 minut, następnie wyjąć z foremki i dopiekać na blaszce
Smaczne ZdroweDziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie
Ostra na SłodkoRogaliki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Jeśli potrzebujecie deseru na ostatnią chwilę to jest strzał w dziesiątkę. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, sprawdzają się jako
Dieta bez mlekaDziś propozycja na Święta - prosta babka w nieco zdrowszej i mniej tradycyjnej wersji, ale równie pysznej. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna, robiona z mąki pełnoziarnistej
Healthy food explorerbez okazji :). SKŁADNIKI blaszka o wymiarach 25x36cm 1kg sera z wiaderka 6 jaj 2 budynie śmietankowe cukier waniliowy paczka herbatników 1 niepełna szklanka oleju 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mleka w proszku szczypta soli 1/2 paczki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 18% WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta z piekarnika tylko studzimy przy otwartych drzwiczkach. Kiedy ciasto będzie się studzić robimy polewę. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy cukier,wsypujemy kakao i mieszamy do połączenia się składników a następnie dodajemy śmietanę i znów mieszamy aby nasza polewa była gładka. Po ostygnięciu polewy smarujemy nią wystudzone ciasto.Wierzch ciasta możemy posypać
Mała w garnku mieszaMocno orzechowe, kruche ciasteczka powstały z myślą o wszystkich miłośnikach masła orzechowego Podobno masło orzechowe to produkt, który można kochać lub nienawidzić. Ja zdecydowanie należę do
365 dni dookoła kuchniPierwsze, jedzeniowe skojarzenie z Bożym Narodzeniem? Dla mnie to bez zastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego(...)łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu łyżka kakao Do miski przesiej mąkę orkiszową i jaglaną. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Całość wymieszaj. W rondelku rozpuść olej kokosowy z miodem i mlekiem
365 dni dookoła kuchniSernik to najbardziej popularne, tradycyjne i najsmaczniejsze ciasto. Bez niego nie obejdzie się na świątecznym stole czy urodzinach. Każdy ma taki jeden, ulubiony sernik, który wspomina z dzieciństwa, kiedy to babcia czy rodzic robił właśnie taki pyszny sernik. Stara receptura polega na tym, by sernik był delikatny i puszysty jak chmurka, rozpływający się w ustach. W dzisiejszych czasach(...)twaróg półtłusty bez laktozy Mlekovita 1 kg. ( trzykrotnie zmielony ) jaja 3 szt. mąka kokosowa 3 łyżki śmietana 18 % bez laktozy Mlekovita 150 g. erytrol 4 łyżki tahini pasta sezamowa 100 % 3 łyżki wiórki kokosowe 3 łyżki Twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy jaja, śmietanę, mąkę kokosową, erytrol, pastę sezamową i wiórki kokosowe. Wszystko miksujemy najpierw
Kuchnia PaulettesWitajcie :) Lubię eksperymentować w kuchni i modyfikować przepisy, ostatnio pokombinowałam tak z sernikiem. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny puszysty sernik, bez kleistego
Sama słodycz i szczypta chili