mąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto podsypując je lekko maką na około 1/2 cm. Wykrój spód ciastek po czym resztki ciasta zagnieć z dodatkiem kakao tak, by powstał marmurek. Spody ciastek ułóż na blaszce wyłożonej(...)papierem. Ubij pianę dodając stopniowo cukier puder oraz pod koniec ocet jabłkowy. Gdy piana będzie sztywna dodaj orzechy (lub kokos). Nakładaj masę orzechową na ciastka. Z ciasta kakaowego uformuj paseczki, możesz ozdobić je wyciskając wzorek widelcem. Ułóż paseczki dookoła ciastek. Upiecz je w temperaturze około 170 st.C. Po ostudzeniu udekoruj je stopioną czekoladą
Gotuj Sam!pieczenia, szczypta soli Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka Owoce: 600 g czereśni Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić. Przygotować budyń: podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać proszek budyniowy
Czerwień i błękittarte jabłkową, którą robi się (razem z pieczeniem) w niespełna godzinę :). Inspirację na spód do tarty brałam z tego przepisu , chciałam ją jednak troszkę odchudzić, więc nieco zmniejszyłam ilość masła, dodałam też odrobinę cukru. Tartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze(...)piekarnika, piec do momentu, aż jabłka będą miękkie (u mnie 40 min). Podczas pieczenia ciasto warto od góry przykryć folią aluminiową, po to żeby boki tarty zbytnio się nie przyrumieniły. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepłą. Smacznego! Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa
moj przepis nakwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki - ja kupiłam już ugotowane) 3 szklanki(...)kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast'; document.write(" "); Ugotowane i obrane buraki kroimy na mniejsze części. Dolewamy do nich olej rzepakowy i miksujemy blenderem ręcznym, aż otrzymamy jednolitą masę
Poezja smakuNiemczech. Pewnie jesteście ciekawi, co mnie zainspirowało? Otóż przebywając u moich niemieckich przyjaciół, miałam okazję zjeść tzw. "Apfeltaschen" - coś na kształt pierogów, tyle, że z ciasta, które można wypiekać i z nadzieniem jabłkowym. Owe "Apfeltaschen" robili nie moi niemieccy przyjaciele, a pewna starsza dama z Iraku, której nie miałam niestety okazji poznać, ale miałam okazję skosztować jej wypieku(...)widać, samo skosztowanie mi nie wystarczyło, bowiem jej wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd
Kuchnia smakówjest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje - nawet bardzo :) 'czekoladowy jabłecznik z budyniem' Składniki: * ciasto: - 1 opakowanie masła (200g) - 2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: - 10 średniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe(...)puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce. Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód
CookYourselfcytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki(...)sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku
Słodkości i nie tylkojuż przedstawiałam przepis na szarlotkę. Ciasto to chyba nigdy się nie nudzi, jest tak pyszne, że doczekało się wielu wersji. Tym razem zdecydowałam się na jabłkową kostkę lekko podsmażaną oraz dodatek w postaci budyniu. CIASTO 1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę
Mój Smak na Życienożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa(...)Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy na nim równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy ciepłą masę serową i przykrywamy ją trzecim blatem. Całość obciążamy deseczką i ostawiamy do stężenia. Wierzch ciasta dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki 150 g masła, zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 żółtkaew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią1 słoik prażonych jabłekłyżka cynamonugarść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek kilka moreli z puszki lub brzoskwini Kruszonka
Czerwień i błękitsię na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :)Składniki:Spód:10-12 pierników1/4 kostki masłaCiasto400g jogurtu greckiego1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody1-2 krople aromatu pomarańczowegogarść rodzynekgarść orzechów ziemnych Galaretka1 szklanka soku jabłkowego 100%1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody2 łyżki(...)wrzucamy rodzynki. Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.GalaretkaDo rondelka wlewamy sok jabłkowy i mieszamy dotąd, aż się zagotuje. Przelewamy do miseczki. Dodajemy żelatynę i cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.Wyjmujemy ciasto
Truskawkowa Fiestamieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Nadzienie jabłkowe 1 kg jabłek cukier - do smaku 1 duży kisiel malinowy Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki(...)biszkopt, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Dekoracja: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru maliny Maliny powykładać na masę jabłkową. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty. Masa jabłkowa: 1,5-2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru galaretka brzoskwiniowa Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną(...)Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z jabłkami. Wystudzoną masę jabłkową wykładamy na biszkopt. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany tortowej 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa Połowę galaretki rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy
Salonik smakówSkładniki na ciasto:3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa:1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotkirodzynki Składniki na kruszonkę(...)proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10-15 min. z 50 g KASI, 50 g cukru, przyprawą
Świat Ciastabuchtach z jego dodatkiem i kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 400 g mąki pszennej (ja zmieszałam tortową(...)pieczenia. Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie równe części i kolejno rozwałkowujemy na placki o wymiarach blaszki. Jeden płat ciasta umieszczamy w blaszce, posypujemy go połową porcji bułki tartej, na niej rozsmarowujemy mus jabłkowy i równomiernie rozkładamy rabarbar. Warto rabarbar lekko wcisnąć w masę jabłkową, tak żeby otrzymać w miarę równą powierzchnię. Nadzienie posypujemy cynamonem i resztą bułki
Rozpustne gotowanie