zdążyło już pewnie zauważyć, nie przepadam za skomplikowanymi ciastami. Jestem zdeklarowaną zwolenniczką prostych i szybkich rozwiązań , które mam pewność, że wyjdą i zasmakują mi, oraz wszystkim domownikom. Kruche ciasto (podobnie jak BISZKOPT ) jest świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale zapału lub umiejętności do pieczenia nam brak. A jeszcze lepiej, jak te rozwiązanie jest wegańskie , bezglutenowe (dla ambitnych(...)niedobór składników pokarmowych (czego skutkiem jest np wypadanie włosów i anemia) - podwyższa poziom cukru we krwi (szybciej stajemy się głodni, co często prowadzi do przejadania i wzrostu wagi) Wegański jabłecznik na kruchym spodzie z cynamonem i prażonymi migdałami: - 200g mąki krupczatki, pszennej lub mąki z kaszy gryczanej* - ok 9 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego - 3 łyżki cukru trzcinowego
Pland based filleMacie ochotę na smaczne, banalnie łatwe w wykonaniu ciasto? Jest nim szarlotka sypana. Do jej wykonania nie potrzebujesz wiele czasu, zdolności kulinarnych i wyszukanych składników. Tradycyjna wersja zawiera gluten, w postaci kaszy manny i białej mąki, oraz tonę masła. Moja szarlotka składa się z mąk bezglutenowych, a masło zastępuje olej kokosowy. Nie będę pisać, że jest baaaardzo zdrowa i możecie(...)cukru, glutenu, tłuszczów trans, itp., należy jeść sporadycznie. Przy okazji jej wykonywania przypomniała mi się pewna historia. Otóż będąc w ciąży umieściłam na moim profilu facebookowym zdjęcie owego jabłecznika. Kilka znajomych mam skomentowało, bym piekła póki mam czas, bo przy dziecku już nie będę zaglądać do piekarnika. Oooooj, jak bardzo się myliły. Nigdy nie gotowałam, piekłam, eksperymentowałam kulinarnie, więcej
Jeść, by żyć w zdrowiumąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Delikatnie łączymy płynne składniki z suchymi, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy mocno patelnię, dajemy łyżeczkę masła klarowanego, i nakładamy naleśniki. Ja nakładałam po 2 łyżki ciasta na naleśniczka. Gdy pojawią się bąbelki, przekładamy naleśniki na drugą stronę. W międzyczasie kruszymy oreo i łączymy z serkami homogenizowanymi. Gdy naleśniki będą gotowe, przekładamy je kremem, układając(...)godziny, po godzinie sprawdzając, co 10 minut stan chipsów. Najlepiej jeść od razu po wyjęciu lub – jeśli jemy je dużo później – podpiec je przed zjedzeniem. SŁODKOŚCI Dietetyczny jabłecznik Składniki: 200 gram mąki pełnoziarnistej żytniej 500 gram jabłek, najlepiej kwaśnych 200 gram masła 0,5 szklanki ksylitolu lub erytrolu, albo innego zdrowego słodzika 50 gram płatków migdałów 1 łyżeczka proszku
DajetDługo nie było żadnego wpisu, a to wszystko przez trwającą sesję :( Sesja = brak czasu :( Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny jabłecznik. Zdrowsza wersja standardowego. Z małą ilością tłuszczu i z kilkoma rodzajami mąki :) Kruchy spód, który nie wymaga mrożenia w lodówce jest obłędny. Spód: - 1 szklanka mąki owsianej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 3 łyżki mąki żytniej - 2 małe jajka(...)margaryny bądź masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy - 5 łyżek mleka - 1 łyżka słodzika w płynie/cukier Masa jabłkowa: - prażone jabłka - cynamon Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kawałeczek ciasta zostawiamy do wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 180* , aby ciacho troszkę
Zdrowie na języku :PCzęsto zdarza mi się mrozić białka, ale nigdy nie miałam na nie dobrego pomysłu. Z pomocą przyszła mi Dorotka, która na swoim blogu dodała wpis o
Kuchnia w czekoladziePonieważ dostałam większą ilość jabłek to postanowiłam zrobić najprostszy moim zdaniem placek ale jak dla mnie również najlepszy. Mistrzynią w jego pieczeniu jest oczywiście moja babcia
Tanio smacznie i prostoDziś przepis na błyskawiczną szarlotkę, jak nie macie czasu na pieczenie, a ktoś ma do Was wpaść ten przepis sprawdzi się idealnie! ;) składniki 1 kg jabłek
Cukier&Puderotwarciu słoiczka od razu można wyczuć cynamon. A po zanurzeniu łyżeczki i skosztowaniu, poczułam się jak w niebie:) Pierwsze wrażenie - jabłuszka z cynamonem, dosłownie jakbym jadła świeżo upieczony jabłecznik :) Przesmaczny miód, o cennych właściwościach, pełny witamin i innych dobrodziejstw. Bardzo, bardzo polecam :) Musicie koniecznie spróbować tego smaku :) Kolejnym produktem jest miód z pyłkiem kwiatowym . Nie ukrywam, że z ogromną ciekawością(...)Miód pięknie pachnie, ma śliczną barwę i pysznie smakuje. Nie jest przesłodzony i ma charakterystyczny smak :) Otrzymaną konfiturę, a dokładnie aronię do deserów od razu spróbowałam z wcześnie upieczonym ciastem drożdżowym :) Połączenie było idealne. Taką konfiturkę można użyć jako nadzienie do naleśników, posmarować kanapkę, wafla ryżowego czy wyjeść troszkę samą ze słoiczka :) Aronię warto włączyć do diety, gdyż m.in. reguluje
Zdrowie na języku :PSkładniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jabłek 1,5 łyżeczki
A Ty Smakuj MnieMój ulubiony piernik na święta trochę wzbogaciłam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny 2 łyżki miodu garść rodzynek garść daktyli garść suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki(...)Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu
talerz przyjemnościcynamonem i cukrem wanilinowym. Od drugiej część ciasta oderwać kawałek na listki. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę. Docisnąć i wyrównać brzegi, tak, żeby zamknąć szczelnie jabłka. Z pozostałego ciasta zrobić listki. Piec w temp. 200 stopni przez 10 minut, zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec około 50 minut. Posypać cukrem pudrem. Smacznego function load(url, callback(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/jablecznik/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('04a0e9c21e124a12fcb3e702579cb442').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: jablecznik z cwiartkami The post Jabłecznik appeared first
dom-agi.plWieczorową porą Naszła mnie ochota na zrobienie czegoś słodkiego. W zasadzie od rana coś tak za mną chodziło. Chyba każda kobieta tak ma? prawda? :) Bardzo lubię jabłecznik, ale u mnie odpada bo mam jakiś straszne uczulenie na jabłka. Gdy tylko zjem jabłko to momentalnie w buzi pojawiają mi się afty, boli niemiłosiernie przez około tydzień. Moja mama(...)wczoraj tak wróciłam :) Kolory Wiedziałam jedno, musi być kolorowo skoro mam zachęcić też do zjedzenia mojego Gabrysia. Szybko przejrzałam szafki. Produkty jak znalazł będzie krem z budyniu i kruche ciasto. Składniki na krem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta, przestudzić i dodać masło,zmiksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Składniki na kruche tartaletki
ClauditteMissCookingPołączenie tortu z jabłecznikiem. Fajny słodko-kwaśny smak masy jabłkowej a zarazem fajnie się prezentuje. Składniki: 6 jajek 122 g mąki 122 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 30gr proszku budyniowego szczypta soli(...)dosypywać stopniowo cukry. Do ubitych białek dodać rozbełtane jajka i wymieszać łyżką. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić
Amatorka kuchennaPrzepis z serii "niezaplanowanych". Ogarnęła mnie dziś przemożna chęć zjedzenia czegoś słodkiego w wersji hand made. A że dawno nie jadłam jabłecznika, postanowiłam zrobić jego prostszą i szybszą wersję (moje łakomstwo nie pozwala mi czekać zbyt długo). Duża ilość cynamonu i płatki migdałów sprawiły, że zapach moich jabłek pod kruszonką był wprost zniewalający... Potrzebne nam: - 2 kwaskowate jabłka - łyżeczka cukru(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier, mąkę, migdały, cynamon i rozetrzeć w palcach, tak by z ciasta powstały grudki. Jabłka rozdzielić do dwóch kokilek, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na 10-12 minut
W poszukiwaniu inspiracji