tylko tej nocy. CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego . udekorowałam je różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę CRONUTS, czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem. Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela. To croissant usmażony w formie amerykańskiego pączka z dziurką. Tawa Tawas(...)delikatne, puszyste pączki oblane lukrem cynamonowym i posypane orzechami. To pączki są drożdżowe z nadzieniem różanym, ale bez nadzienia też są pyszne za sprawą lukru z cynamonem. Oponki z ciasta francuskiego przepis, łatwy, szybki i pyszny, nie wymagający ciężkiej pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Ekspresowe pączki serowe pełnoziarniste Nie są to tradycyjne pączki , gdyż bazą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne proste i szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. Tym razem równie pyszne w wersji z brzoskwiniami. SKŁADNIKI 1 gotowe ciasto francuskie 3 połówki brzoskwiń z puszki (około 200 g) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru soku, pokroić(...)mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać. Zimne ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, na środku wyłożyć brzoskwinie zaś boki ciasta ponacinać. Składać ciasto na przemiennie jak warkocz (patrz przepis na ciasto francuskie z jagodami ). Roztrzepać jajko i posmarować nim ciasto, po czym włożyć do piekarnika na około 20 minut (aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru). Upieczone
Passions hobbies lifeŚwiąteczne wypieki już zaplanowane ? Koniecznie dopiszcie do listy rogaliki z makiem . Przygotowanie tych rogalików zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Bazę stanowi ciasto francuskie, a rogaliki wypełnia gotowa masa makowa od Bakalland . Świąteczne wypieki charakteryzują się tym, że muszą być mniej lub bardziej zdobione. Moje rogaliki polałam więc białą polewą od Delecty. Jeżeli lubicie piec i przygotowywać świąteczne ciasta i desery(...)stronie konkursowej. Ja na pewno wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości ! PRZEPIS NA ROGALIKI Z MAKIEM Składniki na rogaliki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 200 g masy makowej, np. Bakalland polewa o smaku białej czekolady Delecta Przygotowanie rogalików: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować z pergaminu. Przeciąć ciasto wzdłuż na dwie części
kolorowotorcikowokońcu weekend. Nie wiem jakiś ten tydzień ciężki był. Chyba przez tą pogodę, bo ciągle szaro, buro i ponuro. Na osłodę i poprawienie humoru polecam choinkę z ciasta francuskiego z masą makową. Ja użyłam gotowej masy od Helio. Przygotowanie choinki bardzo proste i szybkie, a efekt jest super :-) U mnie choinka z jednego ciasta francuskiego, taka mniejsza, ale można zrobić(...)dwóch i wtedy będzie duża. Miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego masa makowa z bakaliami u mnie Helio 1 jajko 1. Ciasto francuskie układamy na papierze na którym będziemy piekli choinkę. Na połowę wykładamy masę makową, drugą połowę zostawiamy pustą ( połowa w pionie, żeby potem ciasto nakryć drugą połową, tak jak byśmy przewracali stronę książki). 2. Połowę
kruche babeczkiKlasyczna karpatka z chrupiącego ciasta, z aksamitnym kremem, przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i marchewki to idealne ciasto na długie pogawędki przy filiżance kawki. Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 1 jajko cukier olej do wysmarowania formy Masa śmietanowa: 800ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Mus brzoskwiniowo-marchewkowy: 250ml soku z marchewki (około 4 marchewki) 350g(...)przełożyć do rondelka, dodać sok z marchewki i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci musu, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Składanie ciasta: Jeden płat ciasta francuskiego przełożyć do formy, wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać tężejący mus brzoskwiniowo-marchewkowy i wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć resztę masy, przykryć
Szalona Kuchnia Ewelinypewnie, że tak! Ostatnio miałam na coś ochotę, ale czego bym nie wymyśliła, do wszystkiego brakowało mi jakiegoś składnika. W końcu zrobiłam najprostszą przekąskę z możliwych. Ananasa w cieście francuskim. Jest super, a jego przygotowanie w sumie zajmuje około pół godziny (łącznie z pieczeniem). Szybko? Bardzo! Super nawet wtedy, gdy goście zadzwonią, że jadą z wizytą 1 op. ciasta francuskiego(...)puszka ananasa Ananasa osączamy na sicie. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym (z obu stron). Ciasto francuskie rozwijamy. Rozkładamy na nim plasterki ananasa, zachowując niewielkie odstępy. Za pomocą radełka wykrawamy z ciasta kwadraty. Wystające rogi ciasta zawijamy na ananasa. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut (do zarumienienia
Smaki Na Talerzuciasta francuskiego są idealną karnawałową przekąską. Inne pomysły na dania z ciastem francuskim. Bardzo nam smakowały roladki z łososiem. Również tarta z ciasta francuskiego jest pyszna. SKŁADNIKI: 2 arkusze- ciasto francuskie 1 opakowania świeżego szpinaku plastry salami mieszanka meksykańska w puszce (czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka) sos salsa Winiary PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie. Smarujemy ciasto sosem salsa. Na sosie układamy(...)plastry salami, świeży szpinak i posypujemy warzywami z puszki. Ciasto francuskie zwijamy w rulon, na końcu dociskamy ciasto aby się zlepiło. Następnie kroimy ciasto w krążki co ok. 1.5 cm. Krążki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni z termoobiegiem, pieczemy ok. 15-20 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Krążki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce bo można z niego wyczarować pyszne przekąski na imprezę czy na kolację. tym razem przekąska w formie małych kanapeczek na raz. Prosto i smacznie. 1arkusz ciasta francuskiego szynka w plastrach około 10 plasterków wędzony łosoś 100-150g Serek kanapkowy około 100-150 g łyżka roztopionego masła ziarna do posypania ogórki konserwowe(...)sztuki ogórek zielony kawałek kilka liści sałaty opcjonalnie oliwki, pomidorki koktajlowe Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty tak około 8cm szerokie 7cm długie, każdy składamy na połowę(jak kartkę) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Wyciągamy i studzimy
Andzia PichciKolejna szybka i niezwykle aromatyczna przekąska na karnawał i nie tylko. Efektowna. W sam raz do ręki! Ciasto francuskie gra pierwsze skrzypce w karnawale, choćby dlatego, że wymaga tylko otwarcia paczki, rozłożenia, pokrojenia, nadziania, upieczenia i tyle! Dziś nadziałam ciasto francuskie hummusem premium z dodatkiem suszonych pomidorów i nadałam całości kształt pierożków! Składniki rolka ciasta francuskiego hummus premium(...)suszonymi pomidorami 1 jajo Rozwinąć rolkę ciasta francuskiego, pokroić w kwadraty. Każdy kwadrat posmarować rozbełtanym jajkiem z solą i pieprzem. Łyżeczką nakładać hummus. Sklejać i dociskać widelcem,smarować jajem. Piec około 10-15 minut w piekarniku. Smaczne są tak ciepłe jak zimne
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj zapraszam na ekspresowy obiad z cukinią w roli głównej. Pyszna tarta z ciasta francuskiego, obiad do przygotowania w 15 minut. Składniki: Ciasto francuskie 1 cukinia 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki 200 g śmietany 18% (gęsta) 2 jajka Sól, pieprz, słodka papryka Koperek Forma do tarty Oliwa do wysmarowania tarty Wykonanie: Formę do tarty wysmarować oliwą. Wykleić ciastem(...)kostkę. W misce wymieszać śmietanę, jajka, startą cukinię, połowę papryki i przyprawy. Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry cukinii i resztę papryki oraz pozostałe ciasto francuskie wg uznania. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut
TrufelkowoPotrawka z kurczaka i szpinaku to zarówno dietetyczne i bardzo zdrowe danie obiadowe. Tą potrawkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą jęczmienną, kasza gryczaną, czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie i smaczne przekąski z ciasta francuskiego. Fajne na co dzień, ale też na stół dla gości. Nie potrzeba tu żadnych zdolności kulinarnych. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne. Można je przygotować na słodko, lub wytrawnie. Warto mieć je w lodówce. Tym razem zrobiłam ze szpinakiem, ale farsz może być taki, jak podpowiada Wam wyobraźnia(...)mleka do posmarowania ciasta Wykonanie: Szpinak podsmażyć na maśle, kiedy zwiędnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć aż woda odparuje, następnie odstawić do przestudzenia. Kiedy wystygnie drobno go pokroić. Przełożyć do miseczki i dodać pokruszony ser feta. Wymieszać. Można dodać pieprzu. Solić nie trzeba bo ser jest słony. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić
Agusiowe smakołykiOliwki w cieście francuskim to idealna przekąska do piwa, świetna na karnawałową imprezę. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego po ok. 120 g oliwek czarnych i zielonych 1 słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką (wypestkowanych) patyczki(...)szaszłyków Sposób przygotowania: Odsączone oliwki nabijamy na patyczki w odstępach ok. 0,5 cm. Schłodzone ciasto francuskie kroimy w pasy o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich składamy tworząc długie podwójne porcje ciasta. Następnie końce „pasków ciasta” nabijamy na patyczki z oliwkami i zawijamy w sposób przedstawiony na zdjęciu. Końcówki zlepiamy dociskając do siebie. Tak przygotowane szaszłyki
Podróż w kulinariaróżnica między Tartą a Quiche ? Dla mnie tarta to kruche ciasto a dla Was? Czy ktoś zna odpowiedź ? Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki: gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach pół pęta chorizo pół czerwonej(...)papryki 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe) 1 - 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem
Bon Appetit MałgorzatyPalmiery to banalnie proste, szybkie i pyszne ciasteczka zrobione z ciasta francuskiego. Swoim kształtem przypominają palmy stąd ich nazwa. Tak naprawdę palmiery można przygotować z przeróżnym nadzieniem w wersji słodkiej i wytrawnej. Dziś przepis na wersję z cynamonem. Takie małe co nie co do kawki ;) Składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * 1 małe jajko (potrzebna dosłownie odrobina do posmarowania ciasta(...)kopiata łyżka cynamonu (użyłam cynamon cejloński Skworcu ) * 2 kopiate łyżki cukru trzcinowego (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować cienką warstwą roztrzepanego jajka. Posypać na całości cynamonem i cukrem trzcinowym. Ciasto zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku do połowy. Tak samo postąpić z drugą stroną ciasta, zwinąć do środka. Nożem kroić ciasto na około
Zrób to smacznie