składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 150 -200 g pieczarek ok. 100 -150 g sera żółtego parę plastrów szynki 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej papryki żółtej sos pomidorowy: passata pomidorowa lub ketchup 1-2 ząbki czosnku oregano sól, pieprz wykonanie : Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą oraz pieprzem. Papryki kroimy w kostkę. Ser ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Passatę pomidorową lub ketchup mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy, układamy szynkę, podsmażone pieczarki, paprykę, posypujemy startym serem 9trochę sera możemy zostawić aby posypać wierzch ślimaczków. Całość zwijamy (dłuższym brzegiem) w roladę, podczas zwijania nie ściskamy mocno aby ciasto podczas pieczenia mogło
Domowy Smak Jedzeniaszparagów dodać do naszej zupy i podgotować zupę ok 5 minut na małym ogniu, uważając by zupa nam się nie zagotowała. Tak przygotowany krem można podawać z paluchami z ciasta francuskiego lub grzankami. Paluchy z ciasta francuskiego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego odrobina oliwy do posmarowania pieprz, tymianek, oregano lub inne ulubione przyprawy Wykonanie: Z opakowania ciasta francuskiego
Aromatyczne Podróżemiodzie pitnym, żeby smak był jeszcze bardziej wyraźny, do tego posiekane orzechy i taki deser można jeść co tydzień. Czyż można się jemu oprzeć, skoro prosty strudel jabłkowy z ciastem francuskim doskonale komponuje się również z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną? Składniki na strudel jabłkowy 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g twardych jabłek 50 g orzechów włoskich(...)przygotowane jabłka, zostawiając wolne miejsce po bokach. Całość zwinąć w roladę, rozpoczynając od części z jabłkami, dokładnie zlepić brzegi. Na koniec wierzch posmarować resztą roztopionego masła. Strudel jabłkowy na cieście francuskim piec w piekarniku nagrzanym do 200 o C ( z termoobiegiem ) przez 35 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Strudel jabłkowy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparywieprzowiną (Pork Wellington), tak jak to jest u mnie. Mięso tradycyjnie jest otoczone pasztetem foie gras lub farszem grzybowym, dobrej jakości szynką a całość pieczona jest w cieście francuskim. Ja pozwoliłam sobie iść o krok dalej i przygotowałam ciasto chlebowe, które świetnie sprawdza się przy tego typu daniach, ponieważ nie przepadam za ciastem francuskim (a już zwłaszcza nie lubię(...)kupnego). Możesz przygotować to danie albo z ciastem francuskim, jeżeli je lubisz, albo z ciastem chlebowym. Polecam tę drugą opcję :-) Danie jest wykwintne, a spotkać je można w menu najlepszych restauracji na świecie. Przygotowanie pieczeni Wellington jest czasochłonne, jednak warte wysiłku. Pork Wellington to idealna propozycja na uroczysty obiad, a uzupełniona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków
Poezja Smaków - blog kulinarnyRobiąc te marchewki poszłam strasznie na łatwiznę… Mam nadzieję, że wybaczycie mi użycie gotowego ciasta francuskiego ;-) Takie marchewki z ciasta francuskiego świetnie się sprawdzą jako zwykła przekąska , czy danie na imprezę . Goście na pew The post Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejeden sympatyczny zwyczaj, za którym wprost przepadam i który z radością celebruję z moimi znajomymi. W Święto Trzech Króli cały kraj wypieka słynne galette des rois , czyli tartę z ciasta francuskiego z masą migdałową zwaną frangipane . Na południu kraju popularna jest również drożdżowa wersja z suszonymi owocami zwana gâteau des rois . Po wspólnym odświętnym w ten dzień posiłku zwykło(...)m.in. pistacje, orzechy laskowe, czy aromatyzując je np. wodą różaną albo z kwiatów pomarańczy. * SKŁADNIKI na tartę o średnicy 20-25 cm Frangipane i casto: ok. 400-450 g ciasta francuskiego na maśle (2 płaty o wymiarach foremki) 100 g mielonych migdałów (najlepiej bez skórki) 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej kilka
Food Squareimprezy i potańcówki. Jak zawsze w takich sytuacjach biegnę Wam z pomocą i podrzucam pomysły na efektowne, ale proste do przygotowania karnawałowe przekąski. Dziś zapraszam Was na roladki z francuskiego ciasta z salami. Do tego dania wykorzystam gotowe ciasto francuskie, plasterki salami i czarne oliwki. Wszystko razem zwiniemy w rulon, a potem pokroimy. Powstaną nam piękne zawijaski, które wystarczy tylko(...)oraz byli skłonni do rekomendacji tej marki swoim znajomym i przyjaciołom. Salami z Sokołowa zajęło także pierwsze miejsce w kategorii „Stosunek jakości do ceny”. Roladki z z francuskiego ciasta z salami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 opakowania Salami w obsypce Sokołów 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście czarnych oliwek suszony tymianek sól ostra czerwona papryka
Kulinarne przygody Gatitydyni 1 cebula 1 papryka czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie ser parmezan lub jogurt grecki i słonecznik łuskany Przygotowanie: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w niewielkie kawałki dynię oraz paprykę czerwoną(...)minut i zalać wszystko letnim bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie (mieszając od czasu do czasu). W między czasie pokroić ciasto francuskie w paski, na każdy kawałek ułożyć ser lub szynkę zawinąć w ruloniki, posypać ziołami i zapiec w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach. Zupę należy przed podaniem zmiksować
KuchniaWeDwoje.plgotowaniu rosołu zostało mi trochę gotowanego mięsa i Chciałam je jakoś fajnie wykorzystać. Zdecydowałam się zrobić pie z kurczakiem i pieczarkami . Taki pie [paj], czyli zapiekanka pod ciastem francuskim, to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa rosołowego. Na blogu możecie znaleźć przepis na pie z kurczakiem i porem . Tym razem postanowiłam połączyć mięso z kurczaka z pieczarkami i aromatycznymi ziołami(...)przygotowania takich zapiekanek używam gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam pie z kurczakiem i pieczarkami, bo jest pyszny! Pie z kurczakiem i pieczarkami Składniki: mięso rosołowe, obrane z kości i rozdrobnione 500g pieczarek (lub więcej w zależności od ilości mięsa) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100ml rosołu 2 gałązki świeżego tymianku
Codzienne GotowanieTarta z pieczarkami i porem. Ta pyszna tarta pieczarkami , jajkami, serem i porem to znakomita opcja na obiad. Miękka, maślana skórka z ciasta francuskiego sprawia, że tarta z pieczarkami i porem jest znakomitym pomysłem na obiad. Nadzienie tarty jest ekstra serowe i bardzo pyszne. Jeśli szukasz znakomitego pomysłu na szybki obiad to tarta z pieczarkami i porem będzie idealnym rozwiązaniem(...)kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko. Składniki jakie będą potrzebne: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 200 g pieczarek – biała część pora – sól, pieprz – ½ łyżeczka gałki muszkatołowej – ½ łyżeczki kurkumy – 3 jajka – 125 ml mleka – 125 ml śmietany – pęczek szczypiorku
Zdrowy Styl JoannySkładniki na tartę Tatin z morelami 30 – 40 dag moreli 1/2 szklanki cukru (może być biały lub jasny trzcinowy) 1/3 szklanki wody 1 łyżka masła 2 arkusze ciasta francuskiego Morele umyć i podzielić na połówki i wyciągnąć pestki. Cukier wsypać na suchą patelnię, podgrzać, rozpuścić i zrobić karmel. Dolać wodę, wszystko wymieszać i chwilę gotować. Zdjąć z ognia i dodać(...)masło. Do gorącego karmelu dodać morele i dusić ok. 3 min. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyciąć dwa krążki wielkości naczynia, w którym będzie pieczona tarta. Na spodzie formy ułożyć podduszone morele i zalać je resztą sosu karmelowego. Dokładnie przykryć krążkami ciasta francuskiego. W cieście zrobić 1 – 2 otwory nożem, tak aby mogła wydostać się para. Piec
Gotujemy i jemyzdrowe odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na 18 pasków, każdy posmarować pędzelkiem maczanym w keczupie krótką parówkę przeciąć wzdłuż na połowę, położyć na brzegu paska i zawijać spiralnie / jeśli(...)połówkibr> Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ parówki włożyć do kosza i ustawić 10 minut, jeśli ciasto jest za blade i mało wypieczone to ustawić jeszcze na 5 minut ciasto francuskie tak pieczone jest chrupiące a parówki w nim smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrobi się szybciej. Przyszykowanie tej szarlotki zajęło mi dosłownie 10 minut – zrobiłam ją między gotowaniem zupy i drugiego dania. Prosta, szybka, elegancka i okrutnie aromatyczna. Potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty? Ciasto francuskie to genialny wynalazek. Najbardziej genialny jest fakt, że można dostać je w każdym większym sklepie i mieć w swojej lodówce zawsze. A nigdy nie wiadomo kiedy i do czego(...)mało. Nie ukrywajmy – samo w sobie jest do zrobienia pracochłonne i wymagające – dobrze móc się posiłkować gotowcem. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną, płatkową
Karo in the Kitchenjest niedoceniana – wielka szkoda. Dobrze, że w okresie Świąt Bożego Narodzenia wykorzystujemy ją do przygotowania pysznych dań . Zamiast tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami możemy podać pyszne babeczki z ciasta francuskiego wypełnione pysznym farszem z kapusty i suszonych grzybów . Babeczki są dość łatwe do zrobienia i doskonale sprawdzą się na wigilijnym stole. Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana(...)marchewka – 150 g suszonych grzybów – 1 cebula – olej do smażenina – woda po moczeniu grzybów – sól, pieprz – 3 listki laurowe – 3 opakowanie ciasta francuskiego Grzyby namaczamy w wodzie i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Nie odlewajmy wodę po moczeniu grzybów. Kapustę kiszoną odciskamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą jeśli jest za kwaśna. Dobrze odciśniętą
Zdrowy Styl JoannyPyszne przekąski imprezowe gwarantują dobrą zabawę, dzisiaj moja wersja przygotowania rozmaitych pyszności. PRZYSMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO : 2 opakowania ciasta francuskiego kilka parówek kilka kabanosów 100 g żółtego sera ketchup SAŁATKA Z KURCZAKA I ANANASA : 1 pierś z kurczaka 4 plastry ananasa 100 g szynki w plastrach(...)KORECZKI NA POMARAŃCZY : 1 pomarańcza 150 g sera pleśniowego 100 g kabanosów 50 g oliwek 100 g winogrona 50 g pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na kawałki, zawijamy parówki, nacinamy i zlepiamy brzegi. powstanie okrąg. Układamy na blaszce z piekarnika. Kabanosy owijamy paseczkami ciasta, przekładamy an blaszkę. Na połowie płatu ciasta francuskiego rozsmarowujemy ketchup
Kulinarne Fantazje Marioli