ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:369/509)

Słodkie Święta - przepisy na pierniczki, desery i ciasta 55

pyszne świąteczne desery i ciasta. Korzenne pierniczki.    Czekoladowe choinki.     Ciasto pijana śliwka.    Mus czekoladowy z mandarynkami.     Markizy orzechowe.    Stollen - drożdżowa strucla świąteczna.     Ziemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi.    Rolada czekoladowa leśne polano.    Gorąca czekolada z cynamonem i kardamonem.     Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi

Passions hobbies life
Tosty francuskie na jogurcie 108

Dziś mam dla was przepis na coś pysznego, ale nie ciasto tylko bardziej odrębny posiłek czy ewentualnie deser na ciepło. Mianowicie tosty francuskie z chleba tostowego, moczone w jajkach rozmąconych z jogurtem naturalnym i cukrem,  smażone na patelni. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym dodatkiem na słodko. Takie tosty to świetna propozycja(...)waniliowy oraz szczyptę soli. Podane składniki zmiksowałam krótko mikserem, jedynie do ich połączenia. W płaskim głębszym naczyniu, najlepiej prostokątnym ułożyłam obok siebie kromki chleba tostowego i zalałam je przygotowanym "ciastem". Pozostawiłam je tak na kilka minut, aby trochę naciągnęły. Na patelni roztopiłam ok. 1 łyżkę masła i włożyłam porcję kromek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażyłam je z każdej strony aż się

Waniliowe Improwizacje
TARTA Z TRUSKAWKAMI 145

owocami lata     tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę:   150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru

potrawyregionalne
Babà w rumie (Babà al rhum) 150

Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego. Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych smaków wykorzystał  jeden z francuskich cukierników, który stworzył dla króla babeczki idealne, delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim nasączane rumem. Nazwa babeczki pochodzi natomiast(...)olbrzymi ą  popularność zyskała we Francji a we Włoszech jest do dostępna prawie w każdej cukierni.  Smacznego! SKŁADNIKI na 10 sztuk Ciasto 220 g m ą ki pszennej 25 g masła 3 jaja 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g rodzynek 150 ml rumu Syrop

La grande e la piccola cuoca
Jagodzianki z dużą ilością jagód! 161

Jagodzianki , sezon na jagody ruszył w pełni, choć w tym roku mam wrażenie, że jagód mało! Nie ma pewnie kto zrywać i wcale się nie dziwię

SMYKWKUCHNI
KORZENNE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI I KREMEM WANILIOWYM 92

  Moja propozycja deseru na świąteczny stół to ciasto korzenne z orzechami laskowymi kremem waniliowym, udekorowane wedle Waszej fantazji. Życzę Wam wszystkim słonecznych i prawdziwie wiosennych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MARMURKOWE BROWNIE Z ORZECHAMI PEKAN 124

Na jesienne desery i podwieczorki polecam Wam przepis na pyszne brownie z serkiem Philadelphia, gorzką czekoladą i orzechami pekan. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Idealne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille 104

Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey

Moja Delicja
SERNIK Z MALINOWĄ GLAZURĄ NA PISTACJOWYM SPODZIE 120

Na świąteczny stół proponuję sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jabłecznik z chrupiącą bezą 280

Jabłecznik lub inaczej szarlotka to francuski wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier

Smak mojej kuchni
Tarta ze śliwkōma (Tarta ze śliwkami) 150

Niy dojś 1 , że śliwki sōm 2 dobre we smaku, to jeszcze majōm kans 3 fetaminōw 4 : magnez, potas, żelazo i inksze 5 , ale- co dlo

Chop w kuchni
Czekoladowa tarta z gruszkami 126

Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat. Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich

Wiem co jem
Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem 373

który moim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem Składniki: Ciasto: 250 ml mleka 1 jajko około 120 g mąki pszennej ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżeczki skórki

Mania Gotowania
Francuskie jagodzianki 159

               Takie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :)                

Proste Potrawy
SŁODKIE PTYSIE (PROFITEROLE) Z WIŚNIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 166

Uwielbiam profiterole! Zawsze kupowałam je nadziane bitą śmietaną i polane gęstą czekoladą. Poniżej przedstawiam letnią wersję na ptysie. Z pysznymi wisienkami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania