ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:300/509)

Ciastka jesienne róże 310

wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i rozwałkować,  aby było jeszcze cieńsze. Pokroić nożem w paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek posmarować dżemem. Na pasku posmarowanym dżemem ułożyć ostudzone

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
,,Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem oraz szpinakiem’’ 153

filet z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku Ser Feta Sól, pieprz, oregano 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na złoty kolor. Rozkładamy ciasto francuskie i na środek kładziemy szpinak, ser Feta, a następnie usmażonego kurczaka. Po bokach zostawiamy miejsce na nacięcie pasków do składania warkocza. Po obu stronach farszu nacinamy paski. Ważne jest

Podróż w kulinaria
Rogaliki z ciasta francuskiego na słono 210

łyżka koncentratu pomidorowego, jajko. Przygotowanie: Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie pokroić w trójkąty i położyć na każdym farsz. Zawinąć w rogaliki, które należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować rostrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i majerankiem. Włożyć

W kuchni u Moniki
Ruloniki z paluszkami krabowymi 180

Przekąska albo obiad wybór należy do Was :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) - 1/2 papryki czerwonej - oregano - majonez - keczup Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy odrobinę majonezu, połówkę paluszka krabowego, plasterek papryki oraz szczyptę oregano. Wierzch skrapiamy kroplą keczupu i całość zawijamy w ruloniki. Pieczemy je w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Tartaletki z figami 139

słodkich daniach. U mnie tym razem w postaci tartaletek, które nie tylko pięknie wyglądają, ale są również doskonałą przystawką. Nie tylko od święta     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 figi 1 opakowania naturalnego serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli 3-4 gałązki rukoli   Czytaj dalej... Artykuł Tartaletki

Pasja Smaku
Zupa - krem z pieczonej papryki. 148

ognia, zmiksować blenderem, posypać estragonem, w razie potrzeby doprawić przyprawami i jeszcze chwilę pogotować. Zupę podawać z pieczonymi grzankami i jogurtem greckim lub czystą z mini tartami z ciasta francuskiego.  Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Śliwkowe róże 202

W tym roku moja śliwka dała czadu jeżeli chodzi o owoce :) Spiżarnia pełna a wieczorami drożdżówka do mleka. Dzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i 

Niezły Młynek
Ślimaczki szynkowe ( przepis drugi) 175

Natkę pietruszki posiekać. W misce wymieszać razem starty ser żółty, paprykę szynkę, szczypiorek, natkę pietruszki, śmietanę, białko. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć na nie farsz. Zawinąć w rulon i wycinać ślimaczki. Układać na blaszce, ale tak by nie dotykały się. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp

W kuchni u Moniki
Ser ricotta i papryka 160

Znowu będzie prosto i szybko. Tym razem jedno nadzienie i dwie propozycje na jego wykorzystanie. ser ricotta cebula papryka sól pieprz olej dodatkowo : ciasto francuskie pomidory natka pietruszki Zaczniemy od zrobienia nadzienia Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko posolić i zeszklić. Odstawić do wystygnięcia. Warzywa wymieszać

Polska Zupa
Makaron w sosie jogurtowym z pieczonym łososiem 224

lekkie, sycące a zarazem szybkie do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem łososia - to zachęcam do przygotowania tarty z łososiem i pomidorkami koktajlowymi lub łososia w cieście francuskim .  Składniki na 2-3 porcje: 400 g świeżego łososia 1 duży jogurt naturalny (400 g) szczypiorek sól, pieprz 1/2 limonki (ewent.cytryny) Filet z łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą

Ugotować
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 130

Dodajemy podsmażoną szynkę, grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i mieszamy. W trakcie gdy przygotowujecie farsz, w formie do tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze ze wszystkich stron, nakłujcie widelcem i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany (ok 15 minut, 180 – 200 stopni). Spód studzimy

Szybko Tanio Smacznie
Coś na ząb 115

środek włożyłam łyżeczka galaretki. Pyszne, szybkie i efektowne.  T warożek Turek naturalny cukier z wanilią galaretka z czerwonej porzeczki  ciasteczka z ciasta francuskiego

AZgotuj!
Francuska Fantazja z borówkami 143

Jagodą i Maliną 250 ml śmietany kremówki 36 % opakowanie ciasta francuskiego 250 g borówek kieliszek syropu Blue Curacao 0,5 cytryny (wyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 200 stopni około 10 - 15 min. Wypieczone ciastka przecinamy na pół. Borówki zalewamy, sokiem z cytryny

Lili w kuchni
Smak zieleni z paluchami 168

Dzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową -  zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z  szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki

dlaSmaQ
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z CIECIORKĄ 156

Kiedy wchłonie całą wodę i będzie miękka na gorąco zblenderować dodając oliwę, czosnek i przyprawy. Konsystencja jest dosyć tępa dlatego można dołożyć 1 łyżkę gęstej śmietany.  Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel. Kroić w plastry  o grubości 2-3 cm i układać na blaszce. Posmarować roztrzepanym żółtkiem

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania