Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2205królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchen
ciasto francuskie ze śliwkami 157Miałam ochotę na placek ze śliwkami .a że ostatnio ciasto francuskie zniknęło w jeno popołudnie postanowiłam zrobić podobne ..i wyszło także przepyszne .. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 duże jajka 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 200 g masła, roztopionego
Ugotujmy Coś
Pizza inaczej 250zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (około 275 gr) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 8 łyżek sosu pomidorowego 8 łyżek sera żółtego (dowolny gatunek) Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i delikatnie rozwałkować. Posmarować sosem pomidorowym uprzednio wymieszanym z ziołami. Całość posypać żółtym serem. Pokroić w 1,5 centymetrowe paski, po czym każdy z pasków delikatnie
mecooks
Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne 202kwadraty o boku 7 cm. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego powidła śliwkowe , użyłam też konfitury morelowej migdały (można pominąć) cukier puder do oprószenia Piekarnik rozgrzać do 200°C Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Od każdego rogu w kierunku środka kwadratu zrobić ukośne nacięcie. Na nieprzecięty środek nałożyć łyżeczkę powideł. Co drugi róg zagiąć do środka lekko doiciskając, żeby powstał wiatrak
Pełny talerz
Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 212Żółtka zmiksować z serem białym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. • Białka ubić i wymieszać z masą serową, po czym wylać na ciasto francuskie. • Poukładać na wierzchu różyczki brokuła i kawałki osączonego tuńczyka. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut, następnie zmniejszyć tempetarurę
To co kocham
Sos żurawinowy 173Dzisiaj zdradzę Wam tajemnicę mojego najlepszego sosu żurawinowego. Najbardziej pasuje on do łososia lub kurczaka w cieście francuskim i wtedy zawsze ląduje w ich towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: • 1 szklanka wina czerwonego
To co kocham
Parówkowe serce w cieście francuskim 169uśmiechnie się, gdy poczęstujecie ją parówkowym sercem. Bo przecież jak mówi stare porzekadło… przez żołądek do serca! Składniki: • 1 opakowanie miniparóweczek • 1/4 opakowania ciasta francuskiego Wykonanie: • Ciasto francuskie pokroić na 1×10 cm paski. • Owinąć każdym paskiem jedną paróweczkę. • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształcie serca lub okręgu. • Piec
To co kocham
Kruche miseczki z piwnego ciasta z tuńczykową sałatką 195kawałkami ciasta wykładać foremki. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut - do lekkiego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyjmować, gdyż są bardzo kruche, niemal tak jak ciasto francuskie. Przestudzone kruche miseczki napełniać sałatkami
Codzienna kuchnia niecodzienna
"Sceny kuchenne" Maria Pakulnis i Janusz Mizera 226dostępne. W wykonaniu są proste, takie na szybko, ale znajdziemy również kilka, które będą wymagały więcej czasu. Oto kilka propozycji: Chleb faszerowany pieczoną papryką i tuńczykiem - mniam :-) Placek na cieście francuskim z pomidorami cherry i serami :-) Sałatka z pieczonych buraków z malinami :-) Czy pieczony indyk :-) Oprócz zdjęć potraw znajdziemy również zdjęcia szczęśliwych autorów :-) A na deser ;-) Książkę mogę szczerze polecić
kruche babeczki
Rogale marcińskie (wersja 2) 218Rogale z białym makiem to słodkości, które przygotowuje tylko raz w roku :) Kilka lat temu pokazałam Wam przepis na rogale marcińskie , jednak teraz postanowiłam lekko zmodyfikować
Ugotować
Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim 268wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec
Swojskie jedzonko
Tarta z cukinią i sosem czosnkowym 196opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i smarujemy dokładnie sosem czosnkowym. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cukinii (najlepiej by trochę na siebie nachodziły). Wierzch posypać serem. Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach
Szybko Tanio Smacznie
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 201orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy
Codziennik Kuchenny
Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego 333Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 150g sera żółtego w plastrach, 100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon. Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć
W kuchni u Moniki
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 257Pigwowe cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest całkiem sporo, przepisy zaś bardzo zróżnicowane. Od bardzo
Z miłości do słodkości