ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:729/1038)

Racuchy z tartymi jabłkami 366

uzyskania gładkiego lejącego ciasta (które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy

Kardamonovy
Bułeczki drożdżowe z serem i rodzynkami 100

Dzień dobry :-) Wypieków drożdżowych ciąg dalszy. Dzieci kolejny raz chciały więc tym razem powstały bułeczki z serem i rodzynkami. Bułeczki wyszły pyszne. Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g świeżych drożdży 50 g stopionego masła 80 g cukru 1 jajko 3/4 szklanki ciepłego mleka Masa serowa: 300 g półtłustego twarogu

kruche babeczki
Karmelowa babka z krówkami 127

Wielkanoc to święto jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej

Gotujemy i jemy
Podpłomyki z pastą z bakłażana, rukolą i jajkiem poche / Flatbreads with eggplant paste, arugula and poche egg 116

słonecznik, czosnek, starty ser, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, masło orzechowe i płatki drożdżowe. Zblenduj całość na gładką pastę, dopraw pieprzem i solą. Mąkę wymieszaj z solą, wlej olej oraz pomału dolewaj gorącą wodę. Wymieszaj łyżką, a następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Kule ciasta przykryj miską

Delicious Place
Pączki z kremem waniliowym 91

Tak nam zasmakowały nasze domowe pączki, że już po tygodniu usmażyliśmy kolejne. Tym razem zamiast nadziewać je marmoladą, przełożyliśmy prostym kremem waniliowym z dodatkiem rumu. To

niecodziennikpary
Donaty - pączki z dziurką. 110

utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, utarte żółtka z cukrem i wódkę. Wyrobić mikserem z hakami. Następnie powoli wlewać roztopione i przestudzone masło, cały czas wyrabiając, tak żeby połączyło się z ciastem. Kiedy ciasto będzie już gotowe, posypać je lekko mąką, a miskę nakryć ściereczką. Zostawić na około godzinę

Agusiowe smakołyki
Makowiec 148

Czas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 1,5 h Wielkość blaszki : 34X24 cm.   Przepis na makowiec otrzymałam kilkanaście lat temu i do dziś w okresie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pierożki drożdżowe z jabłkami 166

pierogów i małych uszek.Myślę też, że nada się także do wykrawania ciasteczek.Na początek zrobiłam pierożki drożdżowe z jabłkami.Pierożki wyszły pyszne, kilka troszkę się rozkleiło podczas pieczenia,robiłam je tak szybko i troszkę nierówne,ale mimo to zajadaliśmy je ze smakiem. Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 3 dkg drożdży 15 dkg masła lub margaryny

Moje domowe kucharzenie
Trdelnik 175

kurtoszkołacze , ale nie wyszły tak jak chciałam więc kolejne podejście i z innego przepisu.Nazw na ten drożdżowy wypiek jest wiele np.kołacz, trdelnik, kurtoszkołacz , polecam wypróbujcie bo warto, pyszne są.Do tego kubek mleka i trudelnik pachnący cynamonem rozwijany po kawałku ..mniam.  Ciasto 180 g mleka w temperaturze pokojowej 30 g drożdży świeżych 60 g cukru 550 g mąki

Moje domowe kucharzenie
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 165

łyżką mleka oraz 1 łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy zaczyn drożdżowy, jogurt, jajka, pozostały cukier, sól i ciepłe mleko. Wszystko razem wyrabiamy (najlepiej mikserem z założonym hakiem) i dodajemy masło. Ponownie wyrabiamy i w momencie gdy ciasto ładnie już odchodzi od haka (ewentualnie dłoni jeśli wyrabiamy ręcznie) przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
BUŁKI ŚNIADANIOWE 153

pszenne bułki śniadaniowe. Z pomocą przyszła moja siostra, która również miała ochotę na domowe bułki drożdżowe na śniadanie. Była tak dobra, że podzieliła się ze mną sprawdzonym przez nią przepisem. Bułeczki wyszły świetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę szybki przepis na bułki

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżowy chleb ze słodem 174

tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin.  Drożdżowy chleb ze słodem  Czas przygotowania: 12   godzin Składniki  na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki pszennej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 350 ml ciepłej wody 200 g mąki żytniej typ 1050 200 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 229

jeśli któregoś razu nie uda ci się wychodować zakwasu. Podobnie jak istnieją dwa rodzaje prefermentowanych zaczynów drożdżowych- luźnych i płynnych (typu polish), czy bardziej sztywnych i zwartych (jak biga), tak samo zakwasy mogą być płynne i sztywniejsze. Jedne i drugie powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się rozprowadzają w cieście i nie wymagają dodatkowego wyrabiania, jednak należy konsystencje ciasta regulować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki zestawienie przepisów + Pancake Day :) 141

wyboru, do koloru, przedstawiam moją historię domowych pączków :) TŁUSTY CZWARTEK: Pączki tradycyjne Pączki parzone drożdżowe Wyborne pączki parzone z kremem waniliowym Pączki-oponki parzone lukrowane Bananowe mini pączki orkiszowe Wytrawne mini pączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe z sosem

coolinarny