Ciasto na pizzę nie musi być tradycyjne :) Ostatnio było na cieście z cukinii ( przepis tutaj ), a dziś na cieście ziemniaczanym ! Składniki na ciasto: 25 dag ziemniaków 5 dag mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka Składniki na nadzienie: Kawałek sera (np. mozzarella) 2 pomidory ½ puszki kukurydzy 2-3 łyżki ketchupu 10 zielonych oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeża(...)bazylia tłuszcz do formy Wykonanie pizzy: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, utłuc i wymieszać z mąkami i jajkami. Zagnieść ciasto i rozprowadzić rękami na przygotowanej formie, posmarować ketchupem i posypać ziołami. Układać kolejno poszczególne składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut
Tradycyjna KuchniaPrzepis z 1986 roku na ciasto do Pizzy ABC Sztuki Kulinarnej- Paulina Fedak 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, 3/4 szklanki letniej wody, łyżka oleju, sól, szczypta cukru Ciasto przygotował mi mój tato. Dodatki: sos pomidorowy z bazylią ( z przetartych pomidorów) pieczarki czarne oliwki szynka ser czerwona cebula Zdjęcia gotowej pizzy brak :) Nie było już warunków technicznych do jego zrobienia
ClauditteMissCookingcebulę 5 serdelków drobiowych (drobinki) ser żółty chudy do potarcia na wierzch sos: 3 łyżki koncentratu 1 łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu, można też dać przyprawę do pizzy Sposób przygotowania: W 0,5 szklanki letniego mleka mieszamy drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki kiedy w rozczynie nie będzie już grudek przekładamy go do dość dużej miski(...)żeby wyrosło wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości 0,5 cm ;) ) rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt rozsmarowujemy sos na cieście 9. wykładamy dodatki (bez sera), serdelki wcześniej lekko podsmażyłam 10. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut ( na ostatnim
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnajbardziej lubianych posiłków dla dzieci i dorosłych. Jaka pizza jest najlepsza? Oczywiście z boczkiem. Nic nie może równać się aromatowi pieczonych plastrów boczku i woni świeżego drożdżowego ciasta. Sycąca, ciepła pizza z boczkiem świetnie się nada na letnie przyjęcie, albo kolację na całej rodziny. Poznaj przepis na pizzę z boczkiem, który jest łatwy i naprawdę szybki w wykonaniu. Za ojczyznę(...)czosnek. Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek. Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem
Moja smaczna kuchniaPyszne i puszyste ciasto na pizze, które zawsze się udaję. Idealne z każdymi dodatkami. Dzięki drugiemu wyrastaniu jest mięciutkie. Składniki: - na zaczyn 3 łyżki letniej wody 20 g świeżych drożdży Szczypta cukru - pozostałe na ciasto 500 g mąki pszennej ( użyłam 650) 275 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy zaczyn drożdżowy łyżeczka cukru 2 łyżeczki drobnej soli Przygotowanie: Zrobić
Wołowina od rekinanadejdzie nas ochota na pizzę, warto skorzystać z przepisy na jej zdrowszą wersję 😉 Jeżeli chcemy zmniejszyć jeszcze kaloryczność tej pizzy, to możemy zrezygnować z dodawania sera camembert. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 15 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru brązowego(...)Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Ser camembert kroimy w drobną kostkę. Mozzarellę, gdy mamy w całości, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pizza: Wrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cienkie koło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy 1-2 łyżki zielonego pesto i układamy dodatki - szpinak, ugotowanego
Kuchnia MagdaLenymiesiącu, staram się robić za każdym razem inny smak. Tym razem dodałam do ciasta troszkę sproszkowanego, młodego jęczmienia, ciasto za jego sprawą nabrało zielonego koloru, smaku ciasta nie zmienił. Pizzę posmarowałam pysznym sosem........ reszta w opisie, zachęcam do spróbowania, to łatwe :) Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oleju(...)kroję szalotki, obieram i kroję awokado. Trę ser. Przygotowuję sos, majonez mieszam z jogurtem i ketchupem. Blaszkę nagrzewam w piekarniku ( najlepszy jest kamień do pizzy) Na papierze ( wielkość blaszki) rozciągam ciasto, smaruję sosem, posypuje ziołami. Wykładam szalotki, tuńczyka i awokado, wierzch posypuje serem. Przekładam na gorącą blachę. Pizze piekę około 25 minut
Takie tam pichceniesobie na cukinie patrzyłam i nagle mini pizze z nich zrobiłam. Ciasto jak na pizze, tylko z dodatkiem mąki orkiszowej przygotowałam, a cukinię namoczyłam, odcisnęłam, z olejem, ziołami, przyprawami zmieszałam. Na ciasto ja nałożyłam, brzegi skleiłam, w piekarniku wypiekałam, a pod koniec dwa rodzaje sera dodałam. Cukinia z serem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała(...)blasze podsypaną mąką. Na środek nakładamy cukinię zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie farsz. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 30 min, w 180°C. Około 5 min przed końcem pieczenia, na cukinię, każdej pizzy dodajemy starty parmezan, albo ser gorgonzolę. Dzięki temu, uzyskamy dwa różne smaki, delikatniejsze z parmezanem i wyrazisty z gorgonzolą. Tak przygotowane
Moniki Smakołykijuż się podejmiemy wysiłku to będzie się miała nijak do tej z pizzerii. Domowa pizza kojarzyła mi się z grubą drożdżową bułą, która ma niewiele wspólnego z pyszną pizzą na cienkim cieście. Jednak byłam w błędzie. Znalazłam świetny przepis, dodałam swoje "trzy grosze" i wyszło przepysznie :) Zobaczcie sami jak łatwo, zdrowo i pysznie może być. Chrupiąca pizza z rukolą(...)minut. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Po 20 - 30 minutach (zależnie na ile nam pozwoli głód :) włączamy piekarnik na funkcję pizza lub na grzanie góra - dół i rozgrzewamy do 220 - 230 stopni. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na dwa cieniutkie placki. Ja zrobiłam bardziej kwadratowe, żeby ładnie się zmieściły na jednej blasze do piekarnika. Kładziemy je na blachę
Pyza i Surówkamiks naprawdę mnie urzekł! Ewa pokazała aż pięć swoich wypieków, wszystkie zamieszczam poniżej wraz z linkami do przepisów, które były inspiracją (wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę przepisu). Ciasto na Pizzę Tort jednorożec Kruche ciasteczka Ciasto leśny mech Tort śmietankowy 1 wyróżnienie Ciastkowa paczka niespodzianka trafia do Moniki Janoty, która wraz ze swoim dzielnym pomocnikiem upiekła walentynkowy tort truskawkowy :) Tort
CiastkozercyMusicie przyznać, że pizza z figami, serem pleśniowym i awokado brzmi intrygująco? Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z serem Brie, figami oraz awokado smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty Helio oraz Frisco, Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki
Podróż w kulinariawiększe i dłuższe niż typowe paluszki ze sklepu. Takie paluchy drożdżowe można przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze jest dobre ciasto drożdżowe. Tutaj zdecydowanie polecam mój przepis na ciasto do pizzy . Z tego właśnie uniwersalnego ciasta drożdżowego wytrawnego wychodzą najlepsze na świecie paluchy chlebowe. Te paluchy chlebowe przygotowałam z makiem. Możesz jednak śmiało zrobić paluchy drożdżowe z czosnkiem, paluchy drożdżowe
AniaGotuje.plbazylią i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 240 stopni C. Ciasto na pizzę wyłożyć na papier, jeśli ciasto klei się do dłoni można lekko posypać wierzch ciasta mąką i formować. Następnie posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć tuńczyka, brokuły, ser i posypać ziołami prowansalskimi
Prosto i Smacznie z AnetąDodatki bardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszłaskładniki :1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje)sos pomidorowy z tego przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić )puszka tuńczyka w oliwiekilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążkicebula pokrojona w piórkakilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli po 125 goliwaczosnekoreganoewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterkiPrzygotowanie
Stare Garyswój domowy sposób. Cieniutkie ciasto i dużo świeżych warzyw. Takie cudo aż grzech nazywać fast foodem , tym bardziej jeśli włożymy w pizzę nasz czas, serce, dobre składniki i dopieścimy sami każdy szczegół :) Ciasto - mała porcja 250 gram mąki 1/4 drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody sól, pieprz, oregano 2 łyżki oliwy Dodatki rukola szynka prosciutto pomidorki oliwki czarne Droższe(...)rozwałkować, zawinąć rogi do środka, polać sosem pomidorowym i posypać ziołami. Na ciastko ułożyć mozzarellę i czerwoną cebulę. Piec 15 minut w temp. 190 st. Po upieczeniu ciasta, na pizzy układamy rukolę, szynkę, pomidorki i oliwki. Pizza z takimi świeżymi warzywami to mój HIT ! PIZZA = FAST FOOD
Mój Smak na Życie