bardzo mu smakował, bo n umber cake jest pyszny 😋 - to dwie warstwy kruchego, migdałowego ciasta, przełożone waniliowym kremem ze śmietany kremówki i mascarpone. Całość jest prosta w przygotowaniu - cyferki znalazłam w internecie i wydrukowałam w formacie A4, a następnie za pomocą noża do pizzy wykroiłam kształt. Nadzianie kremem to naprawdę chwila i dekoracja również. Tort robi się czasochłonny tylko(...)się z termoobiegiem - ja piekłam bez. 6. Cyfry należy wycinać z ciasta bezpośrednio na blasze. 7. Do wycinania cyfr polecam użyć noża/radełka do pizzy. 8. Z przepisu pozostaje sporo kruchego ciasta - można z niego upiec pyszne ciasteczka lub dodatkowe blaty. WYKONANE: CIASTO: Blachę z wyposażenie piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni
Słodko-Słony Świat Ilonymąki 400 ml. jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku szczypiorek oraz inne zioła w zależności od upodobań Naszą pracę zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na roladę (ciasto jak to na pizzę) drożdże zalewam ciepłą wodą dodaję łyżeczkę cukru oraz sól i trochę mąki aby zrobił się zaczyn. Następnie do jogurtu greckiego ścieram trzy główki czosnku na drobnych oczkach tarki, doprawiam solą(...)farszu czego tylko dusza zapragnie. Gdy przygotujesz już farsz i sos czosnkowy, twoje drożdże w rozczynie powinny już dwukrotnie zwiększyć swój rozmiar. Wtedy dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Ja lubię kiedy ciasto poleży parę godzin w lodówce. Jest wtedy o wiele bardziej elastyczne. Ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego prostokąt. Farsz uformować w stożek około
Full SmakuDziś przepis na nietypowe pizzerinki...bo ze śledziem i suszoną żurawiną. Podejrzewam, że większość z Was w tym momencie wykrzywiła się z myślą, że to nie
Kuchnia MagdaLenyPizza w nieco innym wydaniu. Ciasta nie posmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi poświęcić równomiernemu rozłożeniu sera. Następnym razem będzie lepiej, obiecuję :) W lodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego(...)tygodnia - jajko! "Posadzone" na szczycie ;) Pizza ma swoje święto 9 lutego. W tym roku zbiegło się ono z dniem naleśnika , dlatego celebrację odłożyłam w czasie i to prawie o miesiąc. Składniki: Ciasto 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Na wierzch
zadanie-gotowanietemat pierogów. Lubicie morele??? Ja uwielbiam obojętnie czy są suszone czy świeże, po prostu jak dla mnie są bardzo smaczne. Dzisiaj pokażę wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Była już pizza, i chałka, było calzone , i były też drożdżowe rogaliki w wersji mini. Ale to po sukcesie drożdżowych pączków z piekarnika klik postanowiłam przygotować coś innego(...)się, przyodziejcie fartuchy i do pracy. Wysiłek wam się z pewnością opłaci, kiedy skosztujecie te cudeńka. Ja swoje pierogi robiłam na świeżych drożdżach, ale oczywiście możecie użyć takich sproszkowanych. Ciasto ładnie rośnie nie pęka i jest idealnie miękkie wewnątrz. Kilka słów o nadzieniu. Jak wspomniałam we wstępie pierożki nadziane będą świeżymi morelami. Sama morela to dla mnie za mało, więc
vaniliowoczekoladowaTarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały Pyszna, tarta ze szpinakiem i piersią z kurczaka , to doskonały obiad na upał , nie musi być serwowany
Ogrodnik w podróżyBanalny przepis na pizze z brokułami, który wymaga od nas tak naprawdę 20 min przygotowań. Nie oszukujmy się, nie odchudzi nas, ale komu nie należy się chwila zapomnienia? Składniki: 25g drożdży 700 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 2 szk mąki +do podsypywania 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Sos: 50g koncentratu 2 ząbki czosnki przeciśniętego przez(...)objętość. 5. Między czasie robimy sos do pizzy łącząc wszystkie składniki. Odstawiamy na bok, aby składniki się ze sobą "przeżarły". 6. Kroimy wszystkie dodatki. 7. Wyrośnięte ciasto kroimy na pół (dwie mniejsze pizze), bądź wyrabiamy całe od razu. 8. Formujemy koło, przekładamy na suchą blache i nakładamy pokolei: sos, polowe sera żółtego, brokuł, papryka, feta i drugą połowe żółtego sera
FITBUuKłukiem ;) zwykle zniechęcał mnie fakt długiego wyrabiania ciasta jak i czekania aż wyrośnie. Jednak od kiedy mam w swoim robocie hak do ciasta drożdżowego to zdecydowanie polubiłam ciasta drożdżowe, bułeczki i pizzę :) Czas oczekiwania jest wynagrodzony przez rewelacyjny smak domowego wypieku. Gorąco polecam! Oryginalny przepis znajduje się tutaj . Składniki na 2 chałki: 600 g mąki 42 g świeżych drożdży(...)stopni i trzymałam zaczyn 15 minut. 3. W czasie jak rośnie zaczyn rozpuścić masło i ostudzić. 4. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztą mąki, sól, 1 jajko, masło, cukier. Zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość ( u mnie trwało to 1h). 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować rulon. Rulon lekko rozwałkować i ułożyć wzdłuż budyń
Moja Galeria Smakukolorów jesieni na mini pizzach. Na 20 sztuk: 1kg mąki pszennej 2 opakowania drożdży instant 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 3 łyżki oliwy ciepła woda Wysypujemy mąkę na blat, stolnicę lub do miski. Dodajemy drożdże i mieszamy. Dalej dodajemy cukier i sól. Mieszamy i zaczynamy po mału dolewać ciepłą wodę. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie miękkie i sprężyste(...)pizze proponuję m.in.: Pomidorki koktajlowe Papryka Ser feta, mozarella,kozi Pomidory suszone Ananas (jeżeli ktoś lubi na słodko) Po 20 min. jak ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek formujemy małą pizze, smarujemy sosem i obkładamy dodatkami według uznania. Pizze pieczemy 15min. w 180C. Mini pizze sprawdzają się rewelacyjnie na imprezach, na pikniku, czy na lunch w pracy (na ciepło lub na zimno
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Jeśli znów macie problem czy na śniadanie zjeść kanapkę z wędliną czy jednak z żółtym serem to w tym wpisie postaram się rozwiać Wasze wątpliwości i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki czarnuszki, 1 małe jajko. Przygotowanie: Na jedną część ciasta francuskiego trzemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dodajemy czarnuszkę. Przykrywamy drugą częścią ciasta i za pomocą noża do pizzy kroimy na paski o równej szerokości ok. 2-3 cm. Ciasto przekrawamy na połowę po długości. Każdy pasek delikatnie zwijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy
Moniki Smakołykioliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami na kształt prostokąta. Przygotowujemy sos. Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka ) dodajemy czosnek, odrobinę(...)sosem, układamy cukinię, suszone pomidory oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Dekorujemy świeżym listkami bazylii. Artykuł Pizza z cukinią pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEBruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Potato pizza with mushrooms. Składniki. 125 ml ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 170 g ziemniaków tłuczonych 125 g mąki 2 łyżki posiekanego oregano sól, pieprz Wierzch. 500 g grzybów leśnych 1 cebula 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu 2 łyżki sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży(...)przesmażyć wraz z grzybami na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę do pizzy wysmarować grubo oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto posmarować keczupem ,posypać startą mozzarellą i wyłożyć grzyby z warzywami . Piec w temp. 210 stop. 25 minut i podawać
Kulinarny karnet Christopheraparówki zostały tak szybko skonsumowane, że nie zdążyłam. obiecane uzupełnienie zdjęcia finalnego Składniki na 12 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4-5 parówek Ketchup Przyprawa do pizzy prymat 6 plastrów sera żółtego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty. Parówki pokroić na 12 sztuk, a ser żółty na pół. Każdy kwadrat ciasta francuskiego na środku posmarować ketchupem, następnie posypać
Fabryka pomysłów