ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:936/1443)

staropolski dojrzewajacy piernik 72

rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki(...)nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. .:))   przepis z ksiażki   W staropolskiej kuchni i przy polskim

mojej kuchni
staropolski dojrzewajacy piernik 93

rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki(...)nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. .:))   przepis z ksiażki   W staropolskiej kuchni i przy polskim

w mojej kuchni
Sernik ze śliwkami. 81

serniki, ale co poradzić,  serniki to moja miłość. Tym razem wpadłam na pomysł, żeby dodać śliwki.  Powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie. Dodatkowo zrobiłam polewę  czekoladową, która świetnie się komponuje z tym sernikiem.  Moje śliwki były słodkie, więc ich nie dosładzałam, ale jeśli śliwki będą kwaśne,  to warto wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną i posypać(...)waniliowego (miałam swojski) 50 g. roztopionego masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Śliwki Polewa czekoladowa: 50 g. czekolady mlecznej 50 g. śmietanki 30 % Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem.  Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta.  Do pokruszonych ciastek wlać roztopione masło i wymieszać.  Spód tortownicy wyłożyć papierem

Agusiowe smakołyki
Ciasto wiewiórka 84

Ciasto wiewiórka to włoskie ciasto jabłkowo-orzechowe z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek. U mnie w wersji beztłuszczowej – bez dodatku masła czy oleju. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez miksera, które zrobisz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto z dodatkiem wielu jabłek, orzechów włoskich i bakalii, wyjątkowo wilgotne i pyszne. Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, posmarować polewą lub masą(...)wykładam papierem do pieczenia – samo dno, zamykam obręcz a boki smaruję masłem. Wykładam ciasto, wyrównuję i piękę na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. Upieczone studzę i posypuję cukrem pudrem. Jeśli wolisz możesz udekorować je polewą czekoladową lub lukrem, np. cytrynowym. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kremowy sernik ze skórką pomarańczową 79

pomarańczową Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 20 cm   Składniki Ciasto: 1000 g białego sera z wiaderka 1 szklanka cukru 5 jajek  200 ml kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1/3 szklanki skórki pomarańczowej Polewa czekoladowa: 70 g kremówki 30% 70 g gorzkiej czekolady  Dodatkowo skórka pomarańczowa do dekoracji

Kulinarne przygody Gatity
Piernik 91

rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki(...)nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. przepis z ksiażki   W staropolskiej kuchni i przy polskim stole

mojej kuchni
Piernik 124

rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki(...)nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. przepis z ksiażki   W staropolskiej kuchni i przy polskim stole

w mojej kuchni
Ciasto Serowo - Makowe 88

makowej firmy HELIO aromat migdałowy 4 żółtka 5 białek WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Wkładamy je do lodówki na około 50 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, podpiekamy aż ciasto zacznie się rumienić. 2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce, wyrabiamy na jednolitą(...)drugiej misce. Stopniowo ubite białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. 4. Na podpieczone ciasto kruche na przemian nakładamy kleksy z masy serowej i makowej. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170* około 70minut. Po wystudzeniu możemy udekorować wierzch np. polewą czekoladową, ja pozostawiłam bez niczego

Dziś Ja gotuje
Marysieńka 123

mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto. Składanie ciasta: Ciemny biszkopt nasączyć ponczem, na który wykładamy połowę kremu. Następnie wykładamy warstwę orzechową i drugą połowę masy budyniowej, potem ponownie biszkopt kakaowy, który sączymy ponczem. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy posypką. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś!  Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz

Słodki Zakątek
BABKA MARMURKOWA 178

kakao i dokładnie wymieszać Do przygotowanej foremki przelać ciast na przemian jasne i ciemne . Ciasto zamieszać długim patyczkiem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180C, do suchego patyczka.  Po upieczeniu zostawić na 15 minut w formie, następnie ostudzić i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 75 g białej czekolady 75 ml śmietanki 30% Czekoladę połamać na kawałki

RAROSSA
Czekoladowy Dutch Baby z bananem i sosem czekoladowym 114

stopni C. Włożyć patelnię i kilka minut pozostawić aby się rozgrzała. Wyjąć i wlać ciasto. Włożyć ponownie patelnię do piekarnika i piec ok 20 minut. Zagotować śmietankę i zdjąć z ognia, dodać pokruszone kostki czekolady. Wymieszać. Wypieczony naleśnik dekorować owocami i polać sosem czekoladowym. Posypać cukrem pudrem

AZgotuj!
piernik staropolski 125

nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. .:))   przepis z ksiażki   W staropolskiej kuchni i przy polskim

mojej kuchni
piernik staropolski 122

nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. .:))   przepis z ksiażki   W staropolskiej kuchni i przy polskim

w mojej kuchni
Placki dyniowo- waniliowe 210

Krem: – 100g jogurtu typu greckiego – 3-4 łyżki ulubionego gęstego dżemu ( u mnie czekoladowo-śliwkowy). Dynie rozetrzeć widelcem lub zblendować razem z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Dodać mąkę- wymieszać. Sodę wymieszać z kefirem, dodać do dyni, wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem, z obu stron na rumiano

Smaki Armine