wielkiej zgubie Kiedy przyszło zatem do Tłustego Czwartku – dnia kulinarnej rozpusty – pomyślałam o tym, co dla mnie jest największą ze smakowych przyjemności. W ten sposób powstały mini-donutsy miętowo-czekoladowe: miękkie małe pączki z jogurtowym kremem o uroczym zielonkawym kolorze, sowicie posypane kawałkami czekolady. Donutsy rzecz jasna nie smakują jak tradycyjne pączki, ale – tu już same zalety – wyglądają prześlicznie(...)powstania masy o konsystencji kremu. Kremem posmarować pączki po ich dolnej stronie, posypać posiekaną czekoladą. Smacznego! Korzystając z powyższego przepisu można upiec również babeczki lub ciasto z kremem. The post Mini-donutsy miętowo-czekoladowe (bez glutenu, jajek i białego cukru) appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better Foodbrzozowski Rolada jabłkowa to ciasto, które chętnie piekły nasze babcie, ponieważ wymaga niewielu składników i czasu na jej przygotowanie, a jest bardzo smaczna. Przygotowuje się ją zapiekając na dużej blaszce jabłka, na które wylany jest biszkopt. Po upieczeniu gorące ciasto zwija się jabłkami do wewnątrz w kształt rolady. Z przepisami na to domowe ciasto spotkałam się w gminie Markowa(...)dłuższego brzegu pomagając sobie ściereczką. Roladę owiniętą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na koniec oprószamy ją cukrem pudrem. Można ją też polać polewą czekoladową. Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich przepisów na tradycyjne ciasta, w tym na rolady z jabłkami, znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerztutaj miłośnicy kawy i czekolady? To ciasto jest specjalnie dla nich! Połączenie kawy, banana i czekolady to niebo! Składniki: Brownie 2 jaja 40g erytrytolu 20g oleju kokosowego 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100g (1 szt) banana 50ml kawy Polewa czekoladowa 30g gorzkiej czekolady 20g masła 82% płatki migdałowe - do dekoracji Sposób przygotowania(...)rozgniecionego banana i napar z kawy. Całość ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut. Polewa czekoladowa Gorzką czekoladę z masłem rozpuścić na bardzo małym ogniu. Polać ostudzone ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego
Truskawkowa FiestaMakowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki(...)upieczoną bezę kokosową. Całość polej polewą czekoladową i obsyp wiórkami kokosowymi. POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 g czekolady - 100 ml mleka - 2 czubate łyżki kakao - 100 g masła W/w umieść w rondelku na małym ogniu, zagotuj masę i gotuj przez 5 -6 minut, ciągle mieszając. Polewę wystudź do temperatury pokojowej, polej nią gotowe ciasto, posyp wiórkami kokosowymi wedle uznania. Ciasto wstaw
SMYKWKUCHNIherbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPiernik z wiśniami 5. Kruche pierniczki z orzechami 6. Ciasto z piernikowym kremem 7. Piernikowy deser z malinami 8. Piernikowa rolada z masą grysikową 9. Piernikowe pancakes Zobacz również przepisy na ciasta świąteczne na Boże Narodzenie: Ciasta świąteczne na Boże Narodzenie – 12 PRZEPISÓW PRZEPISY NA PIERNIKOWE CIASTA, CIASTECZKA I DESERY 1. Piernikowy deser z kaszą manną Ten deserek(...)jest niezwykle prosty w przygotowaniu. ZOBACZ PRZEPIS 5. Kruche pierniczki z orzechami Kruche pierniczki z dodatkiem orzechów włoskich. Pierniczki wychodzą miękkie i niezwykle aromatyczne. ZOBACZ PRZEPIS 6. Ciasto z piernikowym kremem Delikatne ciasto z piernikowym kremem . Krem przypomina puszyste Ptasie Mleczko. To bardzo ciekawa propozycja, którą warto przygotować! ZOBACZ PRZEPIS 7. Piernikowy deser z malinami Deserek z pierniczków, bitej śmietany
Via GustoCześć! Przysmak na wyspach, ale chyba tu też Przysmak w moim domu. Ciasto Banoffee. Poleciła mi to ciasto moja przyjaciółka, która tam własnie mieszka. Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek petit beurre. Składniki: * 20 dkg herbatników kakaowych * 1/2 kostki masła * 1 puszka masy kajmakowej 460 g * 5 szt bananów * 400 ml śmietanki 30 % * czekolada do posypania * kilka kropel cytryny(...)śmietanę na sztywno i dodałam do niej kilka kropel cytryny. Wyłożyłam śmietanę na banany i wstawiłam do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypałam wiórkami czekoladowymi. Mam nadzieję, że pomysł przyda się Smacznego! Lidka Artykuł Ciasto Banoffee pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPrzydała się dzisiaj. Babka wyrosła akurat po brzegi foremki. Bez problemu odwróciłam ją do góry nogami. Posmarowałam ganache i udekorowałam kolorową posypką. Macie ochotę na kawałeczek albo dwa? Babka czekoladowa Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 150 g masła 200 g cukru 200 ml greckiego jogurtu 2 jajka 50 g kakao 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka(...)Umieść wszystkie składniki w naczynium które można umieścić na garnku z gotującą wodą. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, wymieszaj i lekko ostudź. Posmaruj ostudzone ciasto ganache i udekoruj kolorową posypką. Smacznego! The post Babka czekoladowa jogurtowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaczekolady 1 szkl śmietanki 30% Ciasto kakaowe: Do rondla przełożyć masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewać, cały czas mieszając aż składniki się połączą. Odstawić do ostudzenia. Dodać żółtka, zmiksować. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z ciastem kakaowym. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem(...)masą serową. Kilka łyżek masy serowej wyłożyć w odstępach na cieście kakaowym, przemieszać widelcem tworząc wzorek. Na wierzch wylać pozostały ser i wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 60 minut. Po ostudzeniu polać polewą i schłodzić. Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż się rozpuści. Lekko przestudzić
Smakołyki Asireceptury. Ciasto jest kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana. Pychota! SKŁADNIKI: -1,5 paczki biszkoptów poncz: kawa z mlekiem Biszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem. Na masę: - 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym(...)schłodzonej śmietany 36% - śmeitan-fix - łyżka kakao do posypania Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach dodaj śmeitan- fix. Masę wyłóż na masę czekoladową. Posyp kakao. Wstaw do lodówki na godzinę. Gotowe Smacznego! PS. Ciasto smakowało wszystkim i rozeszło się w mig ;-)))) Buźka! Zapraszam na mojego FB SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIszklanki drobnego cukru do wypieków Polewa: 100 ml śmietanki 30% 250 g mlecznej czekolady Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałów do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Ciasto przygotowujemy na 2-3 dni przed planowanym podaniem. CIASTO: W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników(...)mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. WYKOŃCZENIE: Blaszkę, w której piekliśmy ciasto, wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy blat. Obficie i równomiernie pokrywamy go powidłami śliwkowymi. Na to wylewamy masę z kaszki manny, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat. Całość polewamy czekoladą, dekorujemy płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 2-3 dni . Gotowe
My Culinary Artsmakowa: kakaowy biszkopt, masa kajmakowa, wiśnie oraz kruchy placek, wszystko zwieńczone polewą czekoladową i wiórkami truskawkowymi SKŁADNIKI Biszkopt: forma 24x38 cm 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kruche: forma 24x38 cm 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki masła 4 łyżki(...)Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata do nasączenia WYKONANIE Biszkopt: Mąki, proszek i kakao mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie mąki i olej. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączamy herbatą. Ciasto kruche: masło
słodki bratekmąki kukurydzianej -20g skrobi ziemniaczanej -4 jajka Nadzienie -pasta orzechowa np. z migdałów Nutura (inny ulubiony krem/dżem) -migdały w czekoladzie lub czekoladowe jajeczka lub po prostu różne orzechy -kilka kostek czekolady (gorzkiej/deserowej/bez cukru itp) CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąkę i skrobie wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko(...)Ciasto wyłożyć płasko do dowolnego naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. 4. Następnie miksować ciasto wraz z jajkami (my po prostu zmiksowałyśmy wszystko w rozdrabniaczu/blenderze). 5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 6. Ciasto za pomocą szprycy z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać tworząc gniazdka. Zrobić dość duże otwory ponieważ ciasto urośnie. W środku dziurki nałożyć trochę ciasta
Candy Pandasdrożdżowe masłem orzechowym obficie nadziane . Do tego wierzch okraszony pistacjami i kamyczkami czekoladowymi - i tak oto jestem w kulinarnym niebie! :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru(...)resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco. Wierzch posypać pokrojonymi drobno orzechami pistacjowymi oraz czekoladowymi kamyczkami. Piec
Grunt to przepis!