Salceson, czyli pyszny czekoladowy deser z butelki. Kiedyś bardzo popularne, a teraz troszkę zapomniane. Składniki 1 szklanka mleka 3 łyżki stołowe żelatyny 1 kostka masła/margaryny 1/2 szklanki cukru 1 opak. cukru wanilinowego 3 łyżki kakao 2 garści rodzynek 1 garść żurawiny 1 garść orzechów włoskich 200 g herbatników maślanych Dodatkowo plastikowa butelka o pojemności 1,5 l Przygotowanie(...)włoskich i 200 g pokruszonych maślanych herbatników. Wszystko delikatnie mieszam, wlewam do wcześniej naszykowanej, przeciętej i suchej butelki po wodzie. Deser wstawiam do lodówki na całą noc. Aby wyjąć ciasto, należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż. Autor przepisu: Helena Artykuł Salceson pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisycukru pudruSkladniki na polewe czekoladowa:70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao)1 lyzki mleka+ 2 lyzki amaretto lub rumuWykonanie:Wszystkie skladniki na kruche ciasto z posiekanym ,twardym maslem zagniesc dosc szybko.Gdy jest scisle i gladkie uformowac kule,zawinac w folie spozywcza i odlozyc do lodowki przynajmniej na 1 godzine.Ciasto rozwalkowac i przy pomocy foremki o srednicy(...)dopasowany ksztaltem marcepan,lekko dociskajac brzegi.W kapieli wodnej rozpuscic czekolade.Kazde ciasteczko posmarowac polewa czekoladowa i ulozyc na kratce do zastygniecia polewy.Najlepiej zostawic je na cala noc.Gdy polewa calkowicie zastygnie przelozyc i przechowywac w zamknietym naczyniu lub puszce.Smacznego!Przepis II na rodzinne "falszywe" marcepanki:Przepis na kruche ciasto ( 70 ciasteczek):100 g cukru pudru100 g masla300 g maki2 jajka cale
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Aromatyczny keks czekoladowy z bananem i kawałkami czekolady, bardzo aromatyczny i mięciutki, w sam raz coś słodkiego do kawy. Składniki: 180 g mąki pszennej 160 g białego cukru 30 g kakao 5 g przyprawy korzennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 16 g cukru wanilinowego 3 jajka 50 ml mleka 100 ml oleju 100 g mlecznej(...)banan Do mokrych składników dodajemy porcjami suche składniki miksując na najniższych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty łącząc z pozostałymi składnikami mieszając ręcznie szpatułką. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180*C Ciasto jest miękkie i aromatyczne. Przepis bierze udział
W Moim Magicznym Domukawowym biszkopcie. Brzmi ciekawie?... Dodam jeszcze że do wykonania użyłam, aż 4 rodzajów orzechów a mianowicie: migdałów, orzechów włoskich i laskowych a także pistacji. Jeśli uwielbiacie wyraziste i charakterne ciasta ze smakiem to będzie to prawdziwa gratka dla was. No chyba na tyle pisaniny tytułem wstępu i zapraszam do lektury przepisu. Składniki: Biszkopt : 4 jajka(...)pokrywając boki ciasta. Wstawiamy ciasto na ok 1 godzinę do stężenia. 5.Stężałe ciasto oprószamy ciemnym kakao. Orzechy pistacjowe drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Dodatkowo do dekoracji posypujemy ulubionymi dodatkami u mnie czekoladowe kamyczki i posypka cukrowa w kształcie płatków śniegu. #Beko #ciastojakzobraka
vaniliowoczekoladowaZ racji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli o mnie chodzi tort wyszedł rewelacyjny. Wierzch
Ala piecze i gotujeBardzo lubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła
Z miłości do słodkościczekoladowych czy na zimno. Różne pomysły znajdziecie oczywiście na naszym blogu - wystarczy wpisać w wyszukiwarce "sernik". Inspirację do ciasta, które prezentuję poniżej zaczerpnęłam z kuchni włoskiej. Spód przygotowałam na bazie ciasteczek amaretti a w przepysznym serowo-czekoladowym nadzieniu skrywa się nuta likieru amaretto. Co ważne - sernik nie jest trudny w przygotowaniu i zachowuje swój smak i aromat przez
Milion SmakówAksamitny deser czekoladowy z borówkami, to iście królewski przysmak. Chyba nie uda się przejść obok niego obojętnie. Na pozór wygląda bardzo skromnie, po za szczytem zrobionym z borówek, nic specjalnie go nie wyróżnia. Ale to tylko złudzenie, proszę mi zaufać:) Po włożeniu łyżeczki do środka naszym oczom ukazuje się płynna czekolada a kiedy ją posmakujemy, opadamy niemalże omdleni. To jest(...)masło. Podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Jajka ubić na sztywno z cukrem. Następnie wolno wlewać czekoladę z masłem, powoli mieszając. Na koniec porcjami, dosypywać mąkę i mieszać ręcznie. Ciasto przelać do żaroodpornych miseczek, foremek , przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 2 h. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyjąć deser z zamrażarki, pozostawić na 5 min w temp
gotuj ze mnąTort migdałowy z kremem czekoladowym zachwyci nie jedno podniebienie i będzie wspaniałym zwieńczeniem każdego przyjęcia. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, krem: 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć), 3 pełne łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 200 g czekolady deserowej, maliny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pokruszoną czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą
królestwo garówCzeko - ciacho to nic innego jak czekoladowy biszkopt z kremem kakaowym i polewą z ... czekolady! Ciasto pieczone w keksówce - idealna porcja na spotkanie w gronie najbliższych. Polecam dla miłośników czekolady a dzisiaj upieczone z okazji Walentynek 💕 Składniki (forma 11x30): - biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao(...)czekolady mlecznej (tabliczka) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - krem czekoladowy ok. 200 ml śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru - polewa: 3 łyżki śmietanki 36% 90 g białej czekolady (tabliczka) 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka, po 3 min dodajemy cukier i dalej ubijamy
Alutka-Gotujejuż. Więc co zrobić w takiej sytuacji? Ano, wymyślić coś samemu. Tak oto powstało moje własne ciasto buraczane. Sama nie wiem jak mi smakuje.... coś pomiędzy piernikiem, a ciastem ucieranym, z bardzo intensywnym posmakiem...hmm... sama nie jestem pewna czego. Buraka ogólnie nie czuć, ale po przełknięciu zostaje taki dziwny posmak na kubkach smakowych. I to mnie właśnie najbardziej(...)wielkości buraki) Krem czekoladowy: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2 pełne łyżeczki kakao 2-3 łyżki cukru Wykonanie: Całe jajka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję olej, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypuję otręby oraz przyprawy, a na końcu dodaję starte buraki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i posypuję otrębami. Wykładam ciasto do formy i wstawiam
Ciasteczkowy Potwórbitą śmietanę bez dodatku cukru, tylko z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. To dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkim ciastem. Oprócz tego ciacho było przepyszne i trochę inne niż zwykle. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 litra(...)biszkopt. W tym celu białka ubijam na pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 30 min w temp. 180'C. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Z mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę zagotowuję
Ciasteczkowy Potwór