Dzisiaj zapraszam Was na tort - mój pierwszy samodzielnie wykonany. Postawiłam na łatwiejszą opcję i wybrałam taki, którego nie trzeba piec. Owszem, jest trochę pracochłonny, ale uważam
Pasja Smakuwaniliowego 50 ml wiśniówki 600 g wiśni z kompotu Do dekoracji:wiśnie kandyzowane wiórki czekoladowe płatki migdałoweBiałka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą(...)Tort z wierzchu i po bokach pokryć resztą bitej śmietany (fot.3). Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi (fot.4). Wierzch, ozdobić wiórkami czekoladowymi i wiśniami kandyzowanymi. Przyłożyć na paterę lub talerz. Przechowywać w lodówce. Najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy ciasto przesiąknie wszystkimi składnikami.Torty na zamówienie znajdziesz tutaj
Świat CiastaDziś jednak proponuję ciemną, gorzką czekoladę, o dużej zawartości kakao, wzbogaconą odrobiną likieru cytrynowego. Tak przygotowany krem czekoladowy smakuje niczym trufle i tak samo rozpływa się w ustach. Udekorować miałam babeczki skórką cytrynową smażoną w cukrze, ale z rozpędu dodałam całą do ciasta i musiałam posiłkować się cukrowymi śnieżynkami. Mimo że miało być inaczej, muszę przyznać, że efekt jest naprawdę(...)wyjątek stanowią silikonowe formy do ciasta, których nie trzeba natłuszczać ani oprószać mąką), wypełniając maksymalnie ¾ naczynka. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Kiedy muffinki ostygną, możemy nałożyć na nie kremy. Ganache po wyjęciu z lodówki miksujemy na puszystą masę. Stanie się wtedy jaśniejsze i trochę zwiększy swoją objętość. Tak przygotowany krem czekoladowy nakładamy na babeczki. Czubatą łyżeczkę
Ratunku obiadwyboru składników, musieliśmy z synkiem improwizować. Ale dzięki temu powstał przepis, który możecie wykorzystać nawet, kiedy lodówka świeci pustkami. Zaledwie dwie dekoracje zrobiły swoje. Tort prezentuje się efektownie. A czekoladowe łezki są bardzo wydajne, nie zużyłam nawet połowy opakowania. Tort z niczego Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl(...)dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Krok 2 Odlać pół szklanki mleka. Rozrobić
CoolinarniePLDzisiaj u mnie skromnie, ale pysznie. Murzynek jest prostym w przygotowaniu ciastem, a zarazem jest w nim coś wyjątkowego. W smaku zdecydowanie bliżej mu do babki czekoladowej, niż do brownie. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego lub białego 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml oleju rzepakowego 50 g masła 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka(...)część składników suchych, zmiksować, wlać mleko, po czym przesiać pozostałe składniki sypkie ponownie miksując całość na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec około 35 minut. Upieczonego murzynka ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Passions hobbies lifeCioci? Trzeba było coś dobrego z nich zrobić! Oprócz ciasta powstało wiele innych przepisów z cukinią, ale o tym wkrótce. Cukinia jest w cieście niewyczuwalna, wyczuwalny jest natomiast głęboki smak cynamonu. Ciacho polałam polewą czekoladową z dwóch składników- miodu i naturalnego ciemnego kakao. Jadłam je z jogurtem naturalnym i domową chałwą. Dopiszę, że miałam do tego ciasta dwa podejścia- pierwsze
Nastoletnie WypiekanieKolejne pyszne ciasto z jabłkami w roli głównej :) Tym razem w wersji mocno czekoladowej z dodatkiem budyniu :) Szarlotka jest pyszna po prostu. Następnym razem przepis troszkę zmodyfikuję pod siebie i pod rozmiar blaszki, składniki na ciasto były ok, dodałam trochę jabłek i według mnie za mało budyniu. Dałam tak jak było w przepisie, ale jak by był o jeden
kruche babeczkiTarta, inna niż wcześniej przygotowywałam, bo mąki, do ciasta w ogóle nie dodawałam. Pierniki Toruńskie z wiórkami kokosowymi zmieszałam, masła, jajka dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową pana cotę, tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże(...)czasu mieszamy. Kiedy masa będzie delikatnie zastygać, ale jej konsystencja będzie jeszcze płynna, przelewamy na ciasto. Torcik Piernikowy z Nadzieniem Owocowym kroimy na małe kawałeczki. Część piernika dodajemy do białej pana cotty, dokładamy maliny i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce. czekoladowa pana cotta: W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy żelatyny, dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia. Wrzucamy pokrojone drobno kawałki
Moniki Smakołykitarki. Całość zalewamy delikatnie ciastem orzechowym, wyrównujemy. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch możemy udekorować polewą kakaową lub czekoladową i posypać mielonymi orzechami lub po prostu posypać cukrem pudrem. Uwagi: Ciasto wychodzi dosyć słodkie. Ja co prawda wykorzystałam do niego słodkie jabłka, ale i tak myślę, że następnym razem wykorzystam dolną granicę wagową cukru
Smaki Na Talerzukażde "suche" ciasto: piaskowe, biszkoptowe, kruche, w ostateczności nawet kupione w sklepie herbatniki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej. składniki: krem: ok 300 g suchego ciasta 1 i 1/2 szkl mleka 100 g masła budyń czekoladowy 3 łyżki kakao 3 jajka ponadto: słoik kwaśnego dżemu (u mnie z porzeczek) 2 kwadratowe wafle 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka
6nieboZapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia
Ala piecze i gotuje125g masła KREM: 500ml mleka 70g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego 250g masła DODATKOWO: 200g herbatników puszka masy kajmakowej polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut
Cakes By KejtDzisiaj proponuję Wam przygotowanie makowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że bardzo prosty w wykonaniu!Smacznego!SKŁADNIKI:NA CIASTO KRUCHE:- 3 żółtka- 250 g mąki pełnoziarnistej- 100 g mąki pszennej- 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej- 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR- 1 łyżka śmietany(...)godziny aby się macerowały.Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.Wszystkie w/w składniki wymieszaj. Wyłóż na wylepioną ciastem tortownicę.Piecz 60 minut w 185 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) włącz termoobieg.Makowca po wystudzeniu polej polewą czekoladową!Gotowe
SMYKWKUCHNIstole. Wprawdzie nie nazwałabym go do końca piernikiem, ponieważ nie zawiera miodu, ale smakuje równie wyśmienicie. Z dodatkiem powideł, które doskonale nawilżają ciasto sprawiając, że nie jest ono suche a wilgotne, oraz z dużą ilością polewy czekoladowej. Średnia keksówka Składniki: 200 g mąki 60 g margaryny 125 g cukru 1 jajko 3 łyżki powideł 2 łyżeczki kakao 1 opakowanie(...)margarynę i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Gdy wystygnie polać polewą czekoladową
My simple kitchenmleka kondensowanego 0,5 szkl wina musującego 0,5 szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut(...)śmietaną kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego
Luźna Kuchnia