cukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo : masa krówkowa - 1 puszka polewa czekoladowa Przygotowanie : Ciasto : Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości. Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto(...)gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć masę krówkową, udekorować ciasto kratką z polewy czekoladowej. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia DanusiKostki w polewie czekoladowej i kokosie SKŁADNIKI:CIASTO100 g masło,3 łyżki miód,3 łyżeczki proszek do pieczenia,1 szkl cukier,2 i 1/2 szkl mąka,1 opak gotowa polewa,400 g wiórki kokosowePRZYGOTOWANIE:CIASTO Mąkę wysypać do miski, dodać masło miód, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść ciasto. Brytfannę do pieczenia ciasta(...)wysmarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć do brytfanny, włożyć do piekarnika, piec w 180 stop. przez około 40 minut. Upieczone ciasto kroimy na kawałki, zanurzamy kawałki ciasta w rozpuszczonej polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy kokoski do lodówki do schłodzenia
Kuchnia Danusidodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa Wykonanie: Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę(...)Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. Na dól dajemy jeden placek kakaowy, wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.Ostudzone ciasto kroimy w kostki. Możemy udekorować kleksami ubitej kremówki każdy pokrojony kawałek
Z Majeczką w kuchnimiękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Słoik powideł śliwkowych , lub innego ulubionego dżemu Lśniąca polewa czekoladowa: 125 g masła 5 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 12% lub mleka 1 łyżka żelatyny 4 łyżki gorącej wody Wykonanie : Ciasto piernikowe: Jajka ubijamy z cukrem na gęstą , jasną masę . Następnie wciąż miksując ciasto dodajemy kolejne(...)blat ciasta piernikowego - pół słoiczka powideł -połowa kremu budyniowego drugi blat ciasta piernikowego - druga połowa powideł - reszta kremu budyiowego - trzeci blat ciasta piernikowego - polewa czekoladowa Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na całą noc by całość się zespoliła . Smacznego ;) Polecam
Malinowa Kawiarenkawszystko podgrzewamy aż zgęstnieje, a maliny się rozpadną białka ubijamy z cukrem na pianę, kakao rozpuszczamy w wodzie, stopniowo dolewamy do powstałej piany ciasto podpiekamy przez około 15 minut, następnie na wierzch wylewamy masę malinową oraz czekoladową piankę i zapiekamy jeszcze przez 10 - 15 minut podajmy schłodzone! SMACZNEGo
Luźna Kuchniarozpuścić na małym ogniu, dodać mleko cukier i kakao. Podgrzewać do tego momentu aż się cukier rozpuści i powstanie jednolita masa czekoladowa a następnie wystudzić. Odłożyć ½ szklanki masy czekoladowej do polania ciasta po upieczeniu. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rum, żółtka i masę czekoladową. Wszystko dokładnie zmiksować(...)przełożyć do keksówki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu ciasto polać odłożoną wcześniej masa czekoladową. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne pomysły na wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami PRZEPIS
breakfast of dreamsTort czekoladowo-wiśniowy, tort szwarcwaldzki czy też black forest cake to klasyka smaków. Czekolada wspaniale komponuje się z wiśniami a dodatek puszystego śmietankowego kremu idealnie dopełnia smak. Tort powstał dość spontanicznie - z okazji urodzin mojego bloga. Pomyślałam, że pierwsze urodziny zasługują na wyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm(...)masę śmietankową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (1M) i wycisnąć kwiatki wokół obrzeża tortu. Środek i boki tortu posypać czekoladowymi płatkami i rulonikami. Udekorować wierzch ciasta wisienkami koktajlowymi i czekoladowymi gwiazdkami. Schłodzić. Przechowywać w lodówce. Ciasto najsmaczniejsze jest po kilku godzinach w lodówce - smaki wspaniale przenikają się. Smacznego
maniapieczeniaprzełożyłam do nasmarowanej margaryną i wysypanej bezglutenową bułką tartą blachy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polałam ciasto polewą czekoladową. Tak jak pisałam, ciasto wyszło nie za słodkie. Rodzynki dodały trochę cukru, więc zmniejszona ilość cukru była niezauważalna. Samo ciasto było bardzo delikatne i puszyste. Przypominało trochę
Ze smakiem bez glutenuTo ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z
Cynamonowe szczęścieBardzo szybkie, zawsze udane ciasto. Jest to przepis który mam już od ponad 20 lat. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę wrzucić do garnuszka i podgrzewać
Kuchnia PokoleńTo ciasto to pełnia smaków czekolady. Wszyscy lubiący czekoladę z pewnością zasmakują w tym cieście. Muszę też przyznać, że to ciasto jest tak proste w wykonaniu
harrisaPolecam dziś to ciemne kakaowe ciasto z delikatnym kremem i słodką,czekoladową polewą. Składniki: CIASTO 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek gorzkiego kakao 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1 l śmietany kremówki 30 proc. 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy PONCZ 0,5 szklanki herbaty sok z połowy cytryny 0,5 szklanki(...)nasączone ponczem ciasto. Najpierw dżem z porzeczek. Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy. Następnie warstwa kremu. Przykryłam drugą częścią ciasta i polałam polewą czekoladową. Na wierzch nałożyłam kleksy kremu. Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem... Pycha i smacznego
potrawyregionalneJest i on! Szczerze mówiąc, nigdy nie rozumiałam fenomenu tego ciasta :) Spód czekoladowy - okej. banany w cieście - ostatecznie mogą być, ale po co przykrywać je tłustą bitą śmietaną i posypywać okruszkami ciasta? Do tego wszystkiego jeszcze ten kształt, który uniemożliwia ukrojenie ładnych, estetycznych kawałków... Samo połączenie banan-czekolada jest bardzo trafione, ale taki deser musi być dobrze przemyślany :) Moja wersja
Chocolate Muffin BlogWitajcie Grudzień zaczyna się mroźni i szaro, a na taką aurę najlepsze jest pyszne ciacho czekoladowo kokosowe. Lekko gorzkawy biszkopt jest przełamany słodyczą masy kokosowej, a
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 20 dkg czekolady- ja dodaje 1,5 tabliczki mlecznej Milki i 0,5 gorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia
Luźna Kuchnia