Pieczemy w temp 170 stopni C. pierwsze 40 minut: grzanie piekarnika dół, kolejne 25 minut z termoobiegiem. Ciasto studzimy całkowicie, kroimy na trzy warstwy. MASY: - 1 puszka kajmaku - 1 budyń czekoladowy na 500ml - 300 ml mleka - 2-3 łyżki masła - łyżeczka mąki pszennej - 150 ml śmietany 36% - 100 g chałwy - 2 łyżki żelatyny w proszku Na pierwszą warstwę ciasta(...)spodu, wykładamy kajmak. Przykrywamy warstwą ciasta. Przygotowujemy krem budyniowy. 200 ml mleka zagotuj w rondelku. Pozostałe 100 ml mleka rozprowadź w bubku z budyniem, mąką i ewentualnie cukrem jeśli budyń jest bez cukru. Masę wlej do garnuszka i szybko mieszaj rózgą. Dodaj masło i dalej mieszaj rózgą. Gładki krem przełóż na ciasto i przykryj ostatnim blatem ciasta. Ciasto
SMYKWKUCHNIdostępne są chleby tostowe, bułki do podpiekania, bułki mleczne, babki, rolady, spody tortowe, muffiny, tartaletki, tortille, bezy i wiele innych. Do testowania otrzymałam nowość: baranek wielkanocny idealny do koszyczka ze święconką, a także babkę marmurkową, mini muffiny czekoladowe i straciatella oraz 3 rodzaje ciast drożdżowych: z serem, z kakao i z kruszonką. Dan Cake w tym roku do swojej oferty(...)Ciasta drożdżowe z serem, z kakao i z kruszonką. Nie za słodkie ciasta, każde z nich obsypane kruszonką. I tu plus za przeźroczyste opakowanie, również etykieta ciasta jest czytelna. A w smaku... prawie jak domowe. Moja ocena 9/10 pkt. Uważam, że gotowe ciasta Dan Cake to doskonała alternatywa dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na pieczenia ciast
Zrób to smaczniedodatkiem masła orzechowego idealnie komponuje się z pokrywającą go warstwą czekoladowego kremu. Wbijając łyżeczkę dalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego(...)suche można rozrobić je z odrobiną ciepłej wody) Ciasteczka rozgnieść lub zmiksować na pył. Dodać olej i masło orzechowe. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę, dokładnie rozprowadzić i docisnąć do dna. Schłodzić w zamrażarce na czas przygotowania masy. Masa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 średnie banany 400 g mleczka kokosowego
Chocolate Muffin Blogprzepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy, dacie dzieciom do szkoły(...)genialnego talentu kulinarnego. Wystarczy tylko mieć ostry nóż. Mowa o włoskim przysmaku - ciasteczkach cantuccini. :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 150 gramów cukru trzcinowego 5 gramów proszku do pieczenia 50 gramów posiekanych migdałów * 50 gramów migdałów w całości * skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli * - migdały w przepisie można zastąpić różnymi rodzajami orzechów Wykonanie: Wszystkie składniki umieść
Garniec Magalienieco wydłużyć czas pieczenia. Ciasto: 425 g gotowej masy makowej z puszki 250 g obranych jabłek (ok. 2 jabłka) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 jajka 50 g kaszy manny Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła
Nastoletnie Wypiekaniedekoracja czekoladowa z Lidl Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, mieszamy z mąką i dodajemy resztę składników. Mieszamy i zagniatamy elastyczną kulę. Nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż ciasto zacznie się kleić. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu lub 170 z termoobiegiem. Gdy ciasto będzie(...)dobrze schłodzone, wyjmujemy je z lodówki i i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 4-5 mm. Wykładamy na formę do tarty posmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na przygotowaną formę z ciastem kładziemy pognieciony papier do pieczenia ,a następnie obciążamy np.grochem. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy obciążenie i pieczemy 5 minut. Wyciągamy ciasto, które ma być niedopieczone gdyż
Z Kuchni Do KuchniDawno go nie piekłam, a o przepisie przypomniałam sobie robiąc porządki w szafce z bakaliami i znajdując w niej wielką pakę wiórków kokosowych. Właściwie nie potrafię powiedzieć czy to ciasto, czy chleb. Jest słodki, ale sam i na sucho smakuje tak sobie. Po wystudzeniu kroję go na kromki, zamrażam po kilka sztuk, a potem(...)miarę potrzeby rozmrażam i mocno opiekam w tosterze. Podaję z niskosłodzonym dżemem – dzisiaj był to dżem z owoców czarnego bzu (nowość wypatrzona w markecie). Doskonale smakuje również ze szklanką mleka, ale ja popiłam kawą Inką o smaku czekoladowym (kupiona po raz pierwszy, dla mnie rewelacja). Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytywiedziałam co z nią zrobię! W cieście wyraźnie czuć jej wspaniały zapach i smak, a nawet widać te urocze ziarenka (które miałam nawet za paznokciami :D). Sernik smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale pysznie komponuje się z sosem owocowym, lub też z polewą z gorzkiej czekolady. W tym przypadku wybrałam pierwszą opcję, ale wypiek powtórzę jeszcze nie raz, więc(...)stewii. Lubię takie 'lajtowe' wypieki, bo są tak samo smaczne, a można zjeść więcej! :D P.S. Muszę pozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich jajek ~ziarenka z jednej laski wanilii
chili & sugarPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitycałych orzechów, większość jednak mielimy w blenderze i dodajemy do czekoladowej masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :) Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy
sama złodyczszklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody 3-4 łyżki cukru pudru biszkopt: Wszystkie składniki powinny być(...)koniec ubijania dodawałam partiami cukier,ciągle ubijając. Kolejno dodawałam po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy przesiałam suche składniki. Delikatnie wmieszałam je do ciasta, by składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony i gorący upuściłam z wysokości
W kuchni Karmel-itkizaległych przepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny(...)czas miksując. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą
Na słodko lub wytrawnieSernik na murzynku to jedno z pyszniejszych ciast jakie upiekłam. Jest delikatny i puszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki malinowej – 500 g malin
I LOVE LIFEłyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie) czekoladowa posypka cukrowa czekoladowe gwiazdki i mini pierniczki do ozdoby + srebrny barwnik spożywczy w proszku pokruszone, liofilizowane maliny (pokruszyłam dwie) 1. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180C przez około 8-10 minut(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone orzechy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała CukierenkaJeszcze nieraz zagości w moim domu, bo bardzo mi posmakował. W wersji bez owoców jest za gęsty. Po schłodzeniu da się go nawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także(...)piecz go ok 15-18 minut. Wyjmij z piekarnika i zrzuć z wysokości ok pół metra na podłogę (oczywiście w formie). Zostaw do wystudzenia. Powinien być zimny, gdy będziesz wykładać masę bounty. Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i olejem, co jakiś czas mieszaj, aby cukier dobrze się rozpuścił. Kaszę jaglaną przygotuj tak jak w tym przepisie , ale ugotuj bez
Anioszek w kuchniPrzepis autorski (mój). Ciasteczka powstały spontanicznie i bez jakiegokolwiek pomysłu na efekt końcowy. Miały być tylko kawowo-czekoladowe, a okazały się takim hitem, że musiałam dopiekać kolejną partię. Czasami jestem z siebie naprawdę dumną... Są delikatnie kruche, ale i odrobinę miękkie. Czekolada wręcz rozpuszcza się w ustach, a syrop klonowy, kawa i pomarańcza to połączenie, które sprawia, że ciasteczka(...)dodać odrobinkę aromatu pomarańczowego.) Do powstałej masy wsypać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotujekakaowego ciasta, ze skąpanymi słodkimi malinami oraz kawałkami czekolady te doznania są wszak po wielokroć silniejsze. A kiedy owe ciasto jest w dodatku umiarkowanie słodkie, przygotowane na bazie pełnoziarnistej mąki owsianej („kleista” natura mąki nadaje ciastu charakterystyczną konsystencję, ale też świetnie nadaje się do wypieków wegańskich), bez dodatku jajek, laktozy czy białego cukru, to może być pałaszowane bez(...)połączenia. Masę wylać do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć maliny, posypać kawałkami czekolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 18 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Smacznego! The post Wegańskie, owsiane ciasto czekoladowe z malinami appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better Fooddostaje piątkę i to nawet z plusem. Polecam. A teraz przejdźmy do tych pysznych truflowych ciasteczek. Zaskakująco pyszne, mocno czekoladowe, z rumowym aromatem, czyli takie jak uwielbiam. Robienie ich to czysta przyjemność, polecam! Składniki na Truflowe ciasteczka bez pieczenia: 250 g herbatników zmielonych na pył przypominający wilgotny piasek 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g cukru 120 g masła(...)odkładamy. Cukier, masło, mleko oraz aromat przekładamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania i rozpuszczenia składników. Gorącą masę przelewamy do herbatników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Małą formę do ciasta lub pojemnik na żywność o płaskim dnie wykładamy folią spożywczą i wykładamy na nią ciepłą masę (masa powinna mieć grubość około 1 cm). Wygładzamy, dociskamy, przykrywamy folią i wkładamy
Rozpustne gotowaniejest niezwykle sycący. Fit placuszki owsiane są idealne na śniadanie czy kolację. Dzieciom na pewno zasmakują. Można je podać z dowolnymi owocami, miodem, konfiturą albo domowym kremem czekoladowym. Aby przygotować placki bez dodatku tłuszczu, musimy zadbać o dobrą patelnie, do której nie będą przywierać w trakcie smażenia. Ja przygotowałam je na patelni Woll Szafir , której recenzję znajdziecie poniżej. [embed(...)owsianej (albo zmielonych płatków owsianych) 2 łyżki miodu (dałam lipowy) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu, soli i imbiru Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajka, miód, proszek do pieczenia oraz cynamon, imbir i sól. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie ciasto odstawiamy na około 20 minut (jeśli nam się bardzo spieszy można pominąć ten krok
e-PrzepisyKulinarnedodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero(...)sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia składników, dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny miksujemy razem. Żelatynę . podgrzewamy, . aż . się . rozpuści. . Do . masy . dodajemy . wiórki . czekoladowe . i . lekko . ciepłą . żelatynę . i . mieszamy. W tortownicy z obręczą układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy kawą. Wykładamy 1/3 część masy równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, również
RAROSSAobyć się bez przygód ale rezultat jest bardzo zadowalający . Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera " Świąteczne przepisy". Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami ciasto: 175 g zimnego masła 300 g maki pszennej 50 g drobnego cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła 100 ml guinnessa 300 ml śmietany 36 % czekoladowa polewa(...)gorzkiej czekolady 30 g masła Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę o wielkości 20 na 30 cm smarujemy masłem. Składniki ciasto zagniatamy na kruszonkę a następnie dolewając zimnej wody na zwarte ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy na lekko rumiany kolor ok 20 minut. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia. W rondlu z szerokim dnem umieszczamy cukier
Dzieje kuchennej Wiewióryużyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy, czy po prostu wykwintny deser. Kiedyś już prezentowałam Wam wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) , który jest(...)bezglutenowej lub nie) – 40-50g cukru trzcinowego/ksylitolu – garść orzechów włoskich zmielonych na mąkę – 1 łyżeczka cynamonu – 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: – 300g purée z dyni Hokkaido * – 200ml mleka – 2 jabłka – 1 jajko (w wersji wegańskiej – banan) * lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości
Be Fit Be Strongrodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki(...)pszennej • 2 czubate łyżki otrąb pszennych • 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego oraz • wiórki kokosowe i czekoladowe płatki do posypania • 2 biszkopciki • masło do smarowania formy Wykonanie: • Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. • Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. • Wrzucić do formy jabłka, posypać cynamonem, płatkami migdałowymi
To co kochamubijam na puszystą masę , kiedy żółtka mamy ubite dodajemy mąkę ryżową , proszek do pieczenia , sodę , zapach śmietankowy kakao , oraz pół szklanki mleka , kiedy mamy dodane wszystkie nasze składniki to wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy , kiedy mamy już masę wymieszaną to dodajemy nasze białka , ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości . Tortownicę smaruję(...)wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa 4 łyżki masła ( dobrej jakości bez dodatku soli) 5 łyżek ksylitolu 3 łyżki kakao Wykonanie Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam tak aby nasze
Mój SmakZnana firma produkuje batoniki, którymi zajadają się wszystkie maluchy. Ja zapraszam na country dla dorosłych. Ciasto okropione likierami alkoholowymi, idealne do porannej kawki czy na słodkie
Z Majeczką w kuchniMleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto Kokosowy cytrusek z kremem Sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Ciasteczka: Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą Ciasteczka "Makusie" - idealne słodkości do popołudniowej kawki Delikatne(...)Czarny ląd". Idealne słodkości dla dzieci (z czekoladą). Serniczki last minute z kawałkami jabłek i dżemem - proste i szybkie Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe Serniczki expresowe Miłego pieczenia i... smakowania
Słodkie okruszkiserwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger , D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej(...)cafe , robione na miejscu, z samodzielnie dobranej kompozycji. Nie zabrakło również sławnego Momo , i Masala Dosa z sosem orzechowym na deser skusiliśmy się na wegańskie ciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;) A ostatniego dnia.. .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków
More food, love and dreamskostki masła +Nutella (lub inny czekoladowy krem) W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mleka i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół i dzielimy na 12 kawałków(...)Każdy kawałek rozwałkowujemy na stole i smarujemy cienką warstwą Nutelli zostawiając wolne brzegi. Kawałek ciasta składamy na pół, tniemy na trzy paski i zwijamy w ślimaczki. Gotowe ślimaczki wkładamy do papierowej papilotki na muffinki (można też piec je bez, ale w papilotce łatwiej włożyć ciasto do blaszki) i wkładamy do blaszki na babeczki. Jeśli mamy na tyle czasu zawinięte
Ciastkozercy