ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:306/508)

Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym 122

coś dla tych, którym pistacje nie są obojętne czyli muffinki pistacjowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 80g mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji do ozdoby

Kuchenne Wariacje
Pączki wiedeńskie 166

już usmażonych oponek można wykorzystać ponownie. Na rozgrzany tłuszcz układałam oponki ciastem na dół, ponieważ papier był natłuszczony, więc odklejał się natychmiast. Smażyłam obu stron do zrumienienia, po wyjęciu z patelni odkładałam na ręcznik kuchenny do osączenia. Kiedy oponki wystygły, cukier puder utarłam dokładnie z sokiem cytrynowym i wrzącą wodą, przelałam go do miseczki i szybko, bo lukier błyskawicznie zastyga

Kuchenne zapiski Edyty
Muffiny z truskawkami i ricottą 129

Odstawić. 100 g ricotty wymieszać z łyżką cukru i skórką lub trawą cytrynową. Odstawić na bok. Pozostały ser wymieszać z mlekiem, roztrzepać z jajami. Połączyć z mączną mieszanką do połączenia składników. Dodać olej, wymieszać. Na koniec dodać truskawki. Wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozłożyć ok 2/3 ciasta. Do każdej muffinki nałożyć porcję odłożonego sera. Przykryć pozostałym ciastem. Na wierzchu

Pełny talerz
Ciasteczka z jabłkami 209

odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe).  Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder). SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO 97

Takie ciastka, jadłam kiedyś u Ani z Cytrynowej kuchni . Z racji tego, że mam obecnie nadmiar jabłek w domu, postanowiłam je upiec, choć przepis trochę zmodyfikowałam. Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki

Kuchnia w opałach
Pizza Calezone z Biedronki 210

pomidory,cukier,ocet winny, stabilizator,skrobia modyfikowana), przeciwutleniacz(kwasek cytrynowy), kurczak(15%), woda, ser , olej słonecznikowy, czerwona papryka, zielona papryka, cebula, laktoza, sól, drożdże -  RECENZJA  - Witajcie chciałbym wam przedstawić kolejny Grudniowe odkrycie Pizze Calzone z Grillowanym Kurczakiem. Pizza ma nietypową jak na  Calezone  formę. Ciasto wypada bardzo dobrze jest smaczne w smaku, bardzo chrupkie i delikatne

Sylwetka Od Kuchni
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 150

musu jabłkowego 10 g masła orzechowego Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Odstawi na chwilę. Ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj musem jabłkowym i masłem orzechowym. Drugie śniadanie(...)Jabłka pokrój w kostkę, przełóż je do miski, wymieszaj z sokiem cytrynowym i cynamonem. Do miski wsyp mąkę, dodaj eytrol, cukier waniliowy, sól i sodę. Całość wymieszaj. Mleko kokosowe wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym i octem. Do suchych składników dodaj składniki mokre. Całość wymieszaj dokładnie. Następnie do ciasta dodaj jabłka oraz rodzynki. Ponownie wymieszaj. Masę przełóż do papilotek. Piecz

365 dni dookoła kuchni
Wielkanocna baba drożdżowa 163

cukru 6 żółtek 1 jajko 40 g drożdży 125 g masła 250 ml mleka 150 g rodzynek 1 szczypta soli opcjonalnie: otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy lukier do dekoracji wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Ok. 80 g mąki zaparzamy 125 ml gorącego mleka. Odstawiamy do przestudzenia. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru oraz pozostałym letnim mlekiem(...)jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy do podrośniętego rozczynu i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, skórkę z cytryny/aromat oraz wystudzone masło, mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy rodzynki i wtłaczamy je w ciasto. Pozostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60-90 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Rolada biszkoptowa 390

miksujemy tylko chwilę do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i mieszamy wszystko delikatnie szpatułką. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki i wyrównujemy (warstwa będzie cienka). Biszkopt pieczemy 8 minut. Bawełnianą lub lnianą ściereczkę oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Gorący biszkopt przekładamy od razu na przygotowaną ściereczkę (papierem do góry(...)ściereczką i odkładamy do ostygnięcia. Gdy biszkopt wystygnie szykujmy nadzienie. Masa jabłkowa: – 3 duże jabłka – 1 galaretka o dowolnym smaku chociaż według mnie najlepiej pasuje tu cytrynowa lub agrestowa Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami (można też połączyć obie metody) i wrzucamy do garnuszka. Podgrzewamy delikatnie, aż jabłka trochę zmiękną

Relaxtime
Curd bananowo-cytrynowy 112

mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła

moj przepis na
Curd bananowo-cytrynowy 163

mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła

moj przepis na
MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. 188

Tchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę

W kuchni Karmel-itki
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 144

Przepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła. Banalny w wykonaniu, wystarczy blender i mikser. Można użyć serka z wiaderka. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam na nasze potrzeby. Moje zmiany to spód z ciastek maślanych (około(...)ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn

moj przepis na
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 180

Przepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła. Banalny w wykonaniu, wystarczy blender i mikser. Można użyć serka z wiaderka. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam na nasze potrzeby. Moje zmiany to spód z ciastek maślanych (około(...)ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn

moj przepis na
Sernik „mandarynkowy łaciatek” 191

łyżki  cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 1 puszka mandarynek -300 ml  ½ szklanki mleka w proszku 1 budyń  śmietankowy Dr.Oetker 4 jajka 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Pomarańczowa polewa czekoladowa lub zwykła  Dowolna posypka do dekoracji Sposób wykonania: Spód: Do miski wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania