ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:217/508)

Ciasto jabłecznik stracciatella 719

była bardzo dobra decyzja.  Na zdjęciach Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto: 130 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 100 g masła 70 g margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego

Ala piecze i gotuje
ciasto makowo serowo jabłkowe 525

jabłkową: 1100 g jabłek kwaśnych 1/2 szkl cukru 1 galaretka o smaku cytrynowym wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce zostawiając dwie sztuki, które kroimy w kostkę. Starte jabłka dusimy z cukrem na marmoladę. Pod koniec duszenia dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie wsypujemy galaretkę, mieszamy. Na upieczone ciasto makowo-serowe wykładamy uduszone jabłka, rozprowadzamy równomiernie i przykrywamy upieczonym ciastem kruchym

Domowy Smak Jedzenia
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 188

zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego trwałego, wafli, wyrobów o małej objętości. Chemiczne środki spulchniające mogą nadawać wypiekom nieprzyjemny posmak, dlatego należy dodawać je w ilości około(...)maksymalnej ilości CO 2 . Rolę tę spełniają zwykle kwasy organiczne, np. kwas adypinowy, winowy, cytrynowy, albo kwaśne sole, np. ortofosforan sodu. Wyzwalacze są niezbędne, ponieważ wodorowęglan sodu spełnia swoją spulchniającą rolę (z bardzo rzadkimi wyjątkami) w połączeniu ze związkami o kwaśnym odczynie , których spulchniane ciasto może zawierać niewystarczającą ilość lub nie zawierać w ogóle. Dodatkowo wyzwalacze eliminują nieprzyjemny posmak

Trzeci talerz
Pancakes sernikowe – na jogurcie greckim 205

wodorowęglan i tworzy mleczan sodu, który pełni rolę niewyczuwalnego w smaku konserwantu a dzięki temu ciasto rośnie i pancakes nabierają pulchności.   Jajka ubijamy w całości z cukrem, na puszysto, następnie dodajemy do nich jogurt. Im gęstszy jogurt tym lepiej. Ścieramy do masy skórkę cytrynową ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wlewamy do mokrych składników olej lub rozpuszczone masło. Całość miksujemy

Karo in the Kitchen
Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką 178

pomarańczowej/brzoskwiniowej Pianka cytrynowa: 1 op. galaretki cytrynowej 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego Pianka pomarańczowa: 1 op. galaretki pomarańczowej 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe/brzoskwiniowe 2 puszki mandarynek Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem(...)mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę. Mieszamy dokładnie. Ciepłą masę budyniową wylewamy na upieczony biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną (ale płynną) galaretkę miksujemy przez kilka minut, aż nabierze puszystości. Wlewamy zimne mleko skondensowane niesłodzone i ubijamy dalej, jeszcze przez

Smaki Na Talerzu
Ciasto karmelowiec 210

sprawdzi się na święta lub na podwieczorek dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto kruche: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki 1 opakowanie margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Pozostałe: 1 puszka masy kajmakowej migdały (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na stolnicę

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżowe bułeczki z jabłkami 223

średnich jabłek 3 łyżki cukru (opcjonalnie jak nie mamy czasu na prażenie jabłek można zamiast cukru dodać galaretkę cytrynową) Składniki na kruszonkę: szklanka mąki pszennej (około 150g) 100g masła pół szklanki cukru Przepis: W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże, cukier, masło, jajka, sól oraz mleko, Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny

tyfranbox
BABKA PIASKOWA W POLEWIE 168

cytrynowym, w polewie czekoladowej. Jak upiec tradycyjną babkę piaskową na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń cytrynowy szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do wysypania(...)skórkę z cytryny. Krok 2. Do puszystej masy dodajemy, sypiąc przez sito i cały czas ucierając , przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Krok 3. Do utartego już ciasta dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy babowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni -pieczemy około

Moja Książka Kucharska
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 229

zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko,  a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo(...)może dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom żelatyny. Wymieszać i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna napęczniała

gutfut
Walentynkowe Serce 236

Przepyszne i urzekające ciasto idealne na WALENTYNKI 💖 💖 💓 Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od galaretki, z której będziemy wycinać serca. - 3 szklanki wody - 2 galaretki czerwone Wodę zagotowujemy, wsypujemy galaretki i przelewamy do 3 szklanek. Stężałe galaretki wyciągamy ze szklanek. Najlepiej włożyc dno szklanki na 3 sekundy do gorącej wody, podważyć nożem, galaretka sama wyjdzie. Z kazdej galaretki wycinamy foremką w kształcie(...)pieczenia i przekładamy do niej upieczony biszkopt. Masa : - 0,5 litra śmietany 30% - 1 łyżka cukru pudru - galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i wlewamy chłodną galaretkę. Na wyłożone w keksówce ciasto wylewamy ok. 2 cm masy śmietanowej, układamy na środku serduszkowe formy (szpicem do góry), zalewamy resztą masy. Chłodzimy

Moje Słodkie Piekiełko
ORZECHOWIEC 240

pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika   Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa  tzw ananas z cukinii  ( ewent pokrojony ananas z puszki)   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch oraz czekolada biała i mleczna Wykonanie:   Najpierw przygotować(...)wolnych obrotach,następnie dodać zmielone orzechy oraz mąkę z dodatkami. Do odsączonej cukinii wsypać  bułkę tartą ok 2 łyżki,dokładnie wymieszać,obtoczyć w tej bułce i dodać do ciasta razem z rodzynkami - dokładnie wymieszać dużą łyżką. Ciasto przełożyć na przygotowaną blaszkę, u mnie to była 20x 30 ale 25 x 35 też będzie ok. Po wierzchu posypać grubo posiekanymi

Niespełnione zdolności kulinarne
Mini Focaccia z brokułem i pieprzem cytrynowym 204

małej ilości oliwy z oliwek świeży koperek do smaku odrobina chilli szczypta pieprzu cytrynowego szczypta ziela angielskiego Przygotowanie: Przygotować foremki sufletowe i opcjonalnie - wysmarować je odrobiną oliwy po czym podsypać wszystkie ścianki mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić

KreatywnePiny
Ciasto jabłkowo bakaliowe 204

przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru  Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego  orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa migdały  Wszystkie bakalie jakie macie(...)nich szczyptę kwasku cytrynowego. Wszystkie bakalie pokroić, wymieszać z jabłkami, miodem i cynamonem. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę połączyć z wyrośniętymi drożdżami, ostudzonym masłem i pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do czasu aż lśniące

Apetyczna babeczka
Sernik krakowski 183

opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę  śmietany, zawijam w folię  i wkładam do zamrażalnika

Ciasteczkowy Potwór
Tarta z winogronami 215

wpadłam na pomysł że do niedzielnej kawki zrobię,przepyszne ciasto Tarta z winogronami SKŁADNIKI: Ciasto mąka -2 szkl jajko -1 szt cukier -2 łyżki śmietana 18% -2 łyżki masło 200 g szczypta soli tłuszcz do formy bułka tarta. KREM: śmietana-18 %-1,5 szkl galaretka cytrynowa -1 opak woda gotowana -1 szkl winogrona białe-150 g winogrona czerwone

Kuchnia Danusi