ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:207/508)

Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym 120

mogła stężeć. Przepis na ciacho znalazłam u małej cukierenki ( malacukierenka.pl ), która jest mistrzem słodkości Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 170g miękkiego masła 70g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek ( waga przed obraniem ) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna Krem orzechowy: 250g obranych orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej

NiePieprz.pl
Twarogowe placuszki na kaszy mannie z cytrynowym kisielem 240

użyłam półtłustego) * kasza manna- 1 szklanka * jajka- 1 szt. * cukier- 3 łyżki * masło klarowane/oliwa Kisiel cytrynowy: * cytryna- (sok + skórka) * woda- 1 szklanka * cukier- 4 łyżki* * skrobia- 1 łyżka** Placuszki: Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem i dodać kaszę mannę, jajko oraz cukier. Wymieszać. Ciasto brać zwilżonymi wodą rękami i formować w kulkę, ułożyć na rozgrzanej patelni i spłaszczać łyżką

Kraina Miodem Płynąca
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 166

niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :) Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto: 160 g margaryny 300 g mąki 50 g cukru pudru (w oryginale 100 g ) 1 żółtko 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich(...)bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa) Jabłka: 1 kg jabłek 150 g cukru (cukier można pominąć, jeśli jabłka są słodkie) 1 galaretka cytrynowa (w proszku, z cukrem) Posiekane lub grubo zmielone orzechy zagotowujemy z mlekiem i cukrem, po czym studzimy. Przygotowujemy ciasto. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajka, żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części

Trzeci talerz
Wielkanocna babka majonezowa z buraczanym lukrem 162

żółtka i olej.  Baba pyszna ! Biszkoptowa, bardzo lekka, nie przesłodzona.  Aby nadać jej nieco innego akcentu, dodałam do ciasta trzy łyżki suchego maku oraz sok z cytryny.  Mak nadaje jej nieco innej tekstury, a aromat cytrynowy -świeżości. Całości dopełnia buraczkowy lukier. Mikołaj zjadł połowę, i to właśnie ten lukier go tak zachęcił.  Prosta w wykonaniu(...)Dodać otartą skórkę z cytryny, sok i suchy mak.  Przelać do foremki i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut. - do suchego patyczka. Po upieczeniu upuścić ciasto z wysokości 50 cm i odstawić na 30 minut, do wystygnięcia.  Wyjąć z formy i studzić na kratce. Lukier buraczkowy 1/2 małego ugotowanego buraczka 1/2-1 szklanki cukru pudru 1/2-

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Cytrynowe pączki serowe 102

pieczenia 4 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki likieru cytrynowego Ponad to: 0.5 l oleju rzepakowego do smażenia cukier puder do posypania  Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem, bądź łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste. Nabierać małe porcje ciasta i posypanymi mąka rękami robić małe kuleczki-pączusie. Pączki smażyć

Krylowa Kuchnia
Serniko-jabłecznik 204

aksamitne i wprost przepyszne ciasto, które składa się aż z czterech warstw, gdzie wszystkie z nich, łącznie z polewą są pieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru Warstwa jabłkowa: 1kg jabłek 1 łyżka cukru 1 kisiel cytrynowy Masa serowa: 0,5kg mielonego

Blog z Apetytem
Ekspresowe ciasto łaciate 135

waniliowego ¾ szklanki wody gazowanej ¾ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu cytrynowego Dr.Oetker Polewa: 5 dag masła 3 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 listek żelatyny Dodatkowo: 50 g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Ciasto: Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier razem z cukrem waniliowym ubić do uzyskania gęstej

Wanilia i Kardamon
Biszkopt z jogurtową pianką 172

masę jogurtową: - 2 duże jogurty greckie - 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie cytrynowa) + jeszcze jedna na wierzch o innym smaku Przygotowanie masy jogurtowej: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzamy i przy użyciu miksera łączymy z jogurtami. Powstałą masę wylewamy na ciasto. Schładzamy. Trzecią galaretkę robimy według opisu na opakowaniu. Przestudzamy. Gdy masa jogurtowa stężeje, wylewamy na nią

Życie zamknięte w smaku
Sernik czekoladowy z owocami lata 227

Sernik tradycyjny czy może innowacyjny: czekoladowy, cytrynowy lub toffi. Okazuje się, że jednak dla większości z was jeżeli ma być sernik to raczej tradycyjny (oczywiście z nielicznymi wyjątkami ). Ja osobiście lubię poeksperymentować i kiedy zauważyłam ten przepis, nie mogłam go nie przygotować. Ale co ciekawe, mój mąż, największy wielbiciel czekolady, wcale nie był zachwycony tak jak myślałam. On też należy(...)gazu i dodajemy kakao intensywnie mieszając. Kakao najlepiej wcześniej przesiać, żeby nie było w nim grudek. Masę mieszamy do momentu, aż będzie gładka i przelewamy na sernik. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Dekorujemy dowolnymi owocami. Prosty i piękny sernik czekoladowy Sernik idealny na różne okazje Sernik: idealne tło do wykorzystania owoców lata Pyszne wykorzystanie czekolady Smacznego!!! Źródło przepisu: ciastkożercy

Relaxtime
Prosta rolada z musem jabłkowym 137

Skoro już prawdziwa wiosna nie ma jeszcze ochoty zawitać, to chociaż na talerzu będzie żółto i wiosennie :) Ciasto na dużą blachę Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami

My simple kitchen
Ciasto z truskawkami bez miksera 151

miksera z dodatkiem świeżych truskawek pachnące orzechami, jest pysznie, domowo, weekendowo Takie „wdzięczne” ciasto przygotowuję na kilka sposobów, najczęściej z takimi dodatkami jak: – z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, – z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, – w wersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami

Zasmakuj Kuchni
CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 175

zastąpić dżemem aroniowym, który smętnie stał sobie w lodówce już jakiś czas. I tym sposobem powstało ciasto ucierane z dżemem. Składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru  0,5 szklanki oleju 1 ½ szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy słoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię) Wykonanie: Jajka ubić z cukrem

Walijskie Pichcenie
Malinowe tarteletki 162

waniliowego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka żelatyny Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy do worka strunowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszamy. Mieszanką z herbatników

Ciastkozercy
Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką 94

pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder na wierzch Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (jedna nieco większa, będzie na spód). Mniejszą zawijamy w folie i chowamy

zdrowo i aktywnie
Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką 143

pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder na wierzch Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (jedna nieco większa, będzie na spód). Mniejszą zawijamy w folie i chowamy

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania