nazwy wcale nie jest na wyrost. Całość nie jest wysoka, więc faktycznie, gdy je pokroimy otrzymujemy takie właśnie niewielkie cytrynowe ciasteczka. Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Intensywnie cytrynowe. Sprawdźcie sami:) 2 i 1/4 szkl. mąki 1/2 szkl.cukru pudru 250 g zimnego masła 2 duże lub 3 mniejsze cytryny, wyszorowane i sparzone 4 jajka 1 szkl. cukru Do miski(...)szklanki mąki oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagniatając dłońmi. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm) wykładamy wyrobione ciasto. W kilku miejscach nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20-25 minut, na złoty kolor. Studzimy w formie. Do miski wbijamy jajka. Roztrzepujemy
Smaki Na TalerzuDziś mam dla Was przepis na babkę cytrynową. W sam raz - zdążycie go wypróbować przed Wielkanocą :) Oryginalny przepis był na bazie mąki pszennej, ale zamieniłam na zdrowsze odpowiedniki. Zmniejszyłam też ilość cukru, ale i tak babka wyszła słodka i pyszna. Ważne przez przystąpieniem do pieczenia - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Składniki: 250 g masła 150 g cukru 4 jajka(...)miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem. Do powstałej masy dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki. Na samym końcu dodać sok z cytryny, skórkę i aromat. Ja nie miałam cytryny, więc użyłam pomarańczy i też wyszło pyyyycha :) Dodałam sok z 1 połówki i kilka kropel aromatu. Ciasto przełożyć do keksówki naciąć przez środek nożem żeby ładnie
Mama z Motylemskładniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 3-4 łyżki cukru pudru 60 g masła 3 jajka 150 ml wody 1 szczypta soli 2 łyżki otartej
Domowy Smak JedzeniaMiód, cukier i masło rozgrzać (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości(...)większy, jeśli użyjecie lekko większej formy). Wykonanie Formę 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część rozwałkowanego ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC
Kubki smakuPrzedstawiam urocze ciasteczka cytrynowe, które poprzez pęknięcia, nabierają uroku. Wyglądają z wierzchu na twarde, ale nic bardziej mylnego, posiadają bardzo miękkie i aromatyczne wnętrze. Bardzo przypadły mi do gustu, choć już myślę jak by smakowały w wersji pomarańczowej :) Z pewnością niedługo się przekonam ;) SKŁADNIKI: na 12 sztuk 50g białej czekolady 2 łyżki masła 180g mąki 80g białego cukru(...)rozpuścić masło z czekoladą. Jajko utrzeć z cukrem na gładką masę, dodając szczyptę soli. Do masy jajecznej wlać rozpuszczone masło z czekoladą, sok i skórkę z cytryny, cały czas miksując miksując. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie dość "zwarte". Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki
Kuchnia w opałachSerniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego.Puszysty , a zarazem kremowy ser …
Ostra na Słodkozachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier(...)pieczenia sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny wyparzonej wrzątkiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, aż zwiększą swoją objętość. Stopniowo dodajemy miękkie masło (musi być zupełnie miękkie). Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo, powoli miksując. Mieszamy ze sobą: wódkę, (bez obaw
Poezja smakuwlać drożdże i resztę mleka. Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając masło lub olej. Masa powinna posiadać gładką i elastyczną konsystencję (idealnie odchodzącą od dłoni). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h (**). (Powinno podwoić swoją objętość.) Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (po około 60g każda). Z każdej(...)wstawić do ciepłego piekarnika (ale nie mocno rozgrzanego.) Piec 18-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować lukrem. Lukier. Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym. (*) Używając suchych drożdży - należy je wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników. (**) Ciasto można odstawić na 12 h o lodówki - np. przygotować je wieczorem, a rano uformować
Di gotujeZgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów
SMYKWKUCHNIDzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka
Kulinarne przygody Gatitygram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, nadzienie: 8 - 10 fig, 3 białka, 1 szczypta soli, 130 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 100 g orzechów laskowych, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać(...)ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż ciasto
królestwo garówlekkim posmaku cytrynowym. Koniecznie wypróbujcie! U mnie 3/4 ciasta znikło zaraz po upieczeniu :) Składniki ciasta: 150 g drobnego cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 3 duże jaja (L) 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g migdałów zmielonych (niezbyt dokładnie) skórka otarta z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 400 g agrestu Przygotowanie ciasta z agrestem(...)łyżeczce mąki, wymieszanej z proszkiem i migdałami (aby zapobiec opadaniu agrestu na dno) . Do drugiej miski włóż pokrojone w kostkę miękkie masło , wsyp cukier . Ucieraj na białą, puszysta masę. Dodawaj po jednym jajku w odstępach około 20 sekundowych, nie przerywając miksowania. Następnie dodaj skórkę z cytryny , wsyp mąkę z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksuj na najniższych obrotach (tylko
Moja DelicjaPogoda nas rozpieszcza, nie ma co mówić, ale te upały trochę męczą. Dlatego dla ochłody przygotowałam najlepszy sernik na zimno z serkiem waniliowo-morelowym Almette. Puszystość
Magiczne Życie Martybędę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym kawałku (1/8 całości) byłam najedzona, ale jednocześnie chciałoby się go zjeść(...)puder do oprószenia (ja nie Użyłam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka
moj przepis naNiedawno była niesamowicie puszysta babka cytrynowa, teraz nieco inna babka. Mniej puszysta, bardziej zbita. Na kefirze. A z wierzchu przyozdobiona powidłami wiśniowymi. Idealna na drugie śniadanie, do pracy na przykład. Albo w weekend do kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna(...)powideł wiśniowych Jajka z cukrem ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kefir, kilka kropli aromatu waniliowego i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników, na najniższych obrotach miksera. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 90 minut
Marder&Marder ManufactureKilka lat wstecz zmieniałam na ogrodzie układ grządek. Pod muremzasadziłam kilka krzaczków malin, które w następnym roku strasznie sięrozrosły. I rosły tak sobie, aż w końcu
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki
kgwjanczewoCytrynowe muffinki z borówkami! Dzisiaj szybka i bananie prosta rzecz, muffinki! Lubię muffinki o smaku cytrynowym, które idealnie komponują się z kwaśnymi owocami takimi jak: jagody czy borówki. I pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu nie potrafiłam zrobić dobrego ciasta ucieranego! Teraz ucierane to ciasto, które jest na moim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się(...)można go modyfikować na wiele, wiele sposobów. No to do dzieła! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI: ciasto: - 330 g mąki pszennej babuni - 30 g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 150 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny (dojrzałej i soczystej) - 1 kostka masła (200g) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g borówek obtoczonych w mące
SMYKWKUCHNIZaskakująco proste i pyszne ciasto leśny mech zrobione na bazie szpinaku z cytrynowym kremem Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g cukru 300 ml oleju 1 łyżka olejku wanilinowego 350 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone sok z 1/2 cytryny(...)przeciwnym razie ciasto nie będzie tak zielone i kawałki szpinaku nie będą estetycznie wyglądać w cieście. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą słodką pianę, następnie ciurkiem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy. W osobnej misce przesiewamy mąkę tortową + mąkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Te trzy połączone ze ze sobą składniki dodajemy porcjami do masy jajecznej z cukrem i olejami
W Moim Magicznym Domuodrobiną kwasku cytrynowego, dodać cukier kryształ i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę pistacjową i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekane pistacje i barwnik i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć papierem pergaminowym) i piec 10-15 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasto ostudzić. Składniki na ciasto II: 125g cukru pudru(...)zmieliłam z 65g cukru pudru na bardzo miałki proszek i przesiałam to przez sito. Mąkę migdałową i pistacjową, resztę cukru pudru (60g) i całe jaja miksować około 10 minut. Masa powinna podwoić swoją objętość.Delikatnie miksując do ciasta należy dodać przesianą mąkę pszenną, roztopione i przestudzone masło oraz barwnik. Białka ubić na sztywno, dodać cukier kryształ i ubijać na gładką
In my kitchen