Na naszej trasie z fitness klubu często mijamy słynny sklep Urban Vegan . Mają w nim ciekawy asortyment słodyczy i nie tylko (całkiem zacne vege proteiny👍💪). Jakiś
Candy PandasJeżeli jeszcze szukacie jakie ciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :) Składniki: biszkopt - 10 jajek - 150 g mąki pszennej - 250 g cukru kryształu - 200 g mielonych orzechów włoskich - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej - 200 g masła(...)budyniu dodajemy mąki i całość wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy chwilę budyń a następnie studzimy. Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo przestudzony budyń. Do masy budyniowej dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na jedną część wykładamy połowę masy budyniowej, na to kładziemy delicje (czekoladą do dołu) i drugą część masy
Zainspirowana w kuchnichciałam spróbować jagielnika... przepisów w necie jest mnóstwo, a z decydowałam się na propozycję Doris . Jeśli chodzi o smak, to na pewno nie przypomina sernika... a raczej zdecydowanie smak budyniowy. Czy mnie zachwycił? ...jest dobry, ale na pewno nigdy bym nie zastąpiła nim prawdziwego sernika. Może Was zachwyci jego smak? Myślę, że warto go zrobić choćby dla eksperymentu :) Składniki: 250g(...)mąką na jednolitą masę. Masę wykładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 C. Upieczone ciasto studzimy. W między czasie porzeczki z kompotu miksujemy blenderem na gładko. Wylewamy na jagielnik. Brzegi ciasta możemy obsypać cukrem pudrem. Smacznego
Delicious TitbitsKochani,dzis zrobimy ciasto - 3 BIT - jest proste, a przede wszystkim bez pieczenia! I kazdemu sie uda a radosc z takiego 3 Bit-a jest ogromna- szczegolnie radosc dzieciakow bezcenna. Skladniki - ok.400 g herbatnikow- petitki krakersy puszka masy krowkowej kostka masla 2 budynie smietankowe bez cukru pol litra smietanki kremowki do ubijania 30 % 2 fixy do smietany tabliczka gorzkiej(...)zimny budyn i miksujemy Miedzyczasie wkladamy puszke masy krowkowej do kapieli wodnej i podgrzewamy aby nam sie "roztopila" i aby latwo ja bylo rozsmarowac na herbatniczkach Gotowa mase budyniowa wkladamy na chwilke do lodowki Na blasze ukladamy herbatniki ... a na nich delikatnie rozsmarowywujemy mase krowkowa Na masie krowkowej ukladamy warstwe krakersow a na krakersach rozsmarowywujemy mase
Z Kuchni Do Kuchni250g miętowych landrynek 3/4 szklanki wody Ganache czekoladowy : 200g gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30% Ponadto : 2 galaretki jabłkowo-miętowe 2 opakowania herbatników (16 szt) Wykonanie : Wykonanie tego ciasta najlepiej zacząć od przygotowania ganache , bo musi on przynajmniej kilka godzin chłodzić się w lodówce. Czekoladę łamiemy na małe kawałki , wrzucamy do miseczki. Śmietanę stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy(...)cukierki się całkowicie rozpuszczą (u mnie trwało to ok 15 min ) Zagotowujemy dwie szklanki mleka , gdy już się gotuje dolewamy syrop miętowy i rozrobiony w pozostałym mleku proszek budyniowy. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę i porcjami dodajemy miętowy budyń. Tak przygotowana masę wykładamy na biszkopt. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.Odlewamy z tego
Malinowa KawiarenkaSkładniki: (tortownica 24 cm) Mleko 600 ml Budyń śmietankowy 2 opakowania. ( użyłam słodzonych, jeśli użyjecie bez cukru należy dosłodzić 3 pełne łyżki cukru) Biszkopty podłużne 120
Kulinarne przygodyI znów Święta. Ten rok zleciał tak szybko. Znów nastały błogie dni , spędzone w gronie najbliższych. A jak święta to i sernik być musi koniecznie. U
Z Majeczką w kuchniWilgotne, mocno kokosowo-czekoladowe ciacho z lekką nutą alkoholu :) Raj na ziemi, czyli... ciasto bounty <3 Składniki (blacha 20x30 cm): Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 125g cukru 100g mąki 40g kakao 50 g wiórków kokosowych Poncz: 1 szklanka mleka + kilka łyżek likieru Malibu (opcjonalnie) Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 cukier wanilinowy 350 g wiórków kokosowych(...)kostkę masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut).W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gęstej masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na nasączony mlekiem biszkopt. Wyrównać. Wystudzić. Polewa: Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
Malinowo w kuchnimnie nie ma lepszego ciasta niż sernik a że dziś Międzynarodowy Dzień Sernika to nie mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :) Składniki: Czekoladowy spód: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 3/4 szklanki(...)pieczenia tworząc łagodne górki i dołki. 2. Masa serowa: Brzoskwinie z puszki osączyć z soku i zmiksować na mus. Ser dokładnie zmiksować razem z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietaną, proszkiem budyniowym. Następnie dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując całość. Na koniec dodać połowę musu brzoskwiniowego. Gotową masę wylać na czekoladowy spód. Na wierzchu zrobić łyżeczką kleksy z reszty musu
Na Ciasteczkowych PapierachSerniki należą do tych ciast, którym trudno się oprzeć. Sami wiecie, jak to jest. Mamy ulubione a jeszcze poszukujemy nowych smaków. Dlatego przygotowałam dla Was kolejny pyszny sernik. Tym razem do jego zrobienia użyłam puree z dyni, które przygotowałam wcześniej tutaj . Dodatkowo jego smak wzmocniłam nutą korzenną dodając aromatyczne przyprawy. Koniecznie zróbcie ten sernik a zaskarbicie sobie serca tych, których(...)wymieszałam. Masą miasteczkową wyłożyłam spód tortownicy. Wstawiłam do lodówki na co najmniej 30 minut. Teraz zabrałam się z masę serową: Piekarnik włączyłam na 180 °C. Ser cukier i proszek budyniowy umieściłam w misce miksera. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Wbiłam po kolei jajka. Na końcu dodałam puree dyniowe i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i przelałam do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawiłam
Kuchnia u KrysiNie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem likieru
Świat CiastaFit sernik z białego sera to propozycja dla tych, którzy starają się zdrowiej odżywiać i wykluczają ze swojej diety uzależniający cukier. Oczywiście sernik słodzimy, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyZa dobry sernik dałabym się pokroić. Choć za bardzo za słodyczami nie przepadam, muszę mieć na nie naprawdę smaka, tak sernikowi nigdy nie odmówię. Wpadłam na
Z Majeczką w kuchniMoja rodzina nie przepada za kokosowymi wypiekami. Ten torcik upiekłam na naszą kolejną rocznicę ślubu i znikł do ostatniego wiórka kokosowego .Jednak smaki się zmieniają .Polecam
Ladylaura.różnych etapach mojej „wprawy kulinarnej”. I choć mam wrażenie, że wizualnie za każdym razem wychodziło mi nieco inaczej, to pamiętam, że zawsze, ZAWSZE byłam zachwycona smakiem:) Ciasto jest wysokie, podzielne, dlatego nada się na różnego rodzaju święta czy uroczystości. Polecam bardzo:) Biszkopt kakaowy: (pieczemy 2 takie biszkopty) 3 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1 łyżka(...)około 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dwa takie biszkopty. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Dodajemy żółtka oraz ser i proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. W szklanej lub metalowej dużej misie ubijamy na sztywno białka. Delikatnie łączymy z masą serową. Do miski przekładamy zmielone orzechy, dodajemy
Smaki Na Talerzu