ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:966/2671)

Ciasto łącki przekładaniec na biszkoptach 283

Ciasto orzechowe z pijaną śliwką Ciasto łącki przekładaniec to delikatny orzechowy biszkopt z masą budyniową i śliwkami. Tak naprawdę to takie 2 w 1 czyli ciasto orzechowe z pijaną śliwką. Ten łącki przysmak to ciasto z alkoholem dla dorosłych na sylwestra, andrzejki czy inną nocną imprezę. Wszystkie ciasta łąckie jakie spotkałam są takie same, mnie zamarzyło inne, prostsze i szybsze(...)inne ciasta i ciasteczka. Ciasto orzechowe z pijaną śliwką Ciasto łąckie to nic innego jak pijana śliwka z orzechami. I nasuwa się pytanie, a co z tymi co nie używają alkoholu tak dorośli jak i dzieci? Jak dla nich zrobić ciasto łąckie bez alkoholu? Na moje oko i to da się obejść i zrobić ciasto bez alkoholu. Jednak

Dieta moja pasja
Przepis na jabłka w cieście 30

deser.  Zapraszamy na przepis na jabłka w cieście.     Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem Fantastyczne jabłka w cieście - Wszyscy poproszą o dokładkę - Przepis na SUPER deser   Składniki: 250g mąki (użyłam orkiszowej typ 630) budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 420ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pulpeciki z ciastkiem francuskim 47

razem wypada 28 lutego. Składniki: ? 250 g mięsa mielonego z indyka ? 1 jajko ? 1 kajzerka ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia ? 1/2 opakowania ciasta francuskiego ? 3 łyżki mleka lub 1/2 jajka roztrzepanego   Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Suchą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić(...)rękoma okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. ? Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. ? Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze. Upiec tyle ciastek, ile jest pulpecików. ? Posmarować jajkiem lub mlekiem, można również upiec bez smarowania. ? Piec w 200 st.C przez 15 minut. ? Na każdy pulpecik położyć upieczoną gwiazdkę i przebić

To co kocham
Naleśniki amerykańskie. Robi się inaczej niż nasze, te są grube i bardzo puszyste. PRZEPIS 166

łyżki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, olej do smażenia. Jak zrobić pancakes – amerykańskie naleśniki? Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Masło rozpuść. Mieszając mikserem lub ręcznie trzepaczką, wlej mleko i masło oraz wbij jajo. Mieszaj aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Powinno wyjść bardzo gęste

Kulinarna Polska
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI 56

wtedy ściągamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.kroimy na prostokąty.W międzyczasie włączamy piekarnik na 200C grzanie góra/dół. Na lewą stronę prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy łyżkę budyniu a na budyń kawałki brzoskwiń. Prawą stronę ciasta nakłuwamy nożem w paru miejscach.Stronę z nacięciami zakładamy na lewą stronę(...)sobą brzegi.Można docisnąć widelczykiem. Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstęp,ponieważ ciasto jeszcze urośnie.Smarujemy górę ciasteczek rozmąconym jajkiem. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.20-25 minut. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez posypki.Są tak smaczne że zaraz znikają z talerza :). Polecam upiec i życzę smacznego

Mała w garnku miesza
Chleb żytni na zakwasie – trójfazowy 75

człowieka chęć zabrać się za coś innego. Taki chleb na przykład. Kto nie lubi zapachu i smaku świeżo upieczonego chleba (nawet jeśli pamiętamy, że jedzenie takiego gorącego, prosto z pieca nieszczególnie jest zdrowe)?  A przy tym chleb też jest w gruncie rzeczy robiony głównie z mąki i wody. Zupełnie jak makaron…  Zapraszam zatem na bochenek pysznego żytniaka(...)sposobem rozluźnimy ciasto. Następnie dodajemy mąkę i ew. dodatki. Mieszamy, tylko do dobrego połączenia.  przekładamy ciasto do nasmarowanej formy (powinno ją wypełnić mniej więcej do połowy), dokładnie ugniatając i wyrównując powierzchnię. Wierzch można posypać pestkami, nasionami, albo oprószyć mąką. pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny – ciasto powinno dochodzić do brzegów foremki. do pieca wstawiamy metalowe lub żaroodporne

Pasta Po Polsku
Kruche ciacho ze ŚLIWKAMI - pyszne i proste ciasto ze śliwkami 101

przygotuję ciasto: Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję jajka i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam(...)piekarnika. Końcowe przygotowanie ciasta: Na podpieczone gorące ciasto układam wydrylowane śliwki skórką do dołu, do sitka przekładam mąkę ziemniaczaną, cukier puder oraz cynamon i oprószam śliwki. Na koniec na górę ciasta, ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto wstawiam ponownie do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 30 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Piernik z gruszkami 71

wmieszać w ciasto. ·         Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wcisnąć gruszki i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. ·         Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. ·         U mnie bez czekolady poszedł

Z Kuchni Do Kuchni
Tort czekoladowy - cappuccino 87

Chyba ze wszystkich wypieków najbardziej lubię piec torty. Torty są najbardziej kreatywnym produktem, w którym zwykły biszkopt z kremem można zmienić w prawdziwe dzieło sztuki. Moim tortom jeszcze daleko do dzieł sztuki. Nie robię ich na sprzedaż tylko na własne potrzeby. Nie używam żadnych skomplikowanych narzędzi i form, a jedynie rękaw cukierniczy i końcówka do dekorowania. Nie ozdabiam tortów masą(...)proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. Mieszankę wsypałam do ubitych białek i delikatnie wymieszałam łyżką. Na koniec do ciasta dodałam krem czekoladowy (również w temperaturze pokojowej) i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka (ok. 30 minut) w temp. 170 stopni bez termoobiegu

Waniliowe Improwizacje
Chleb z gara 74

Wyciągam gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję ziarnami, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 230 stopni

Słodki sentyment
Barszcz czerwony 104

ugotowany na burakach pieczonych w piekarniku z dodatkiem garści suszonych grzybów. Pyszny i rozgrzewający. Ulubiony przez całą rodzinę, szczególnie w okolicach Bożego Narodzenia, gdzie gotuję go w wersji bez majeranku (zobacz “Wigilijny barszcz z pieczonych buraków“). Czysty Barszcz czerwony wspaniale smakuje z domowymi uszkami z grzybami, jak również podawany z pieczonymi uszkami z ciasta drożdżowego czy kawałkiem

Moja Delicja
Mini zawijaski z ciasta francuskiego z masą makową 87

Mini zawijaski z ciasta francuskiego, to idealna propozycja na święta. Są małe, bardzo smaczne, można je zrobić zamiast ciasteczek. Co najważniejsze bardzo szybko się je robi. Można użyć do nich gotowej masy makowej, albo zrobić swoją. Ja użyłam gotowej od Helio, bo nie miałam kiedy zrobić swojej. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego masa makowa(...)Helio 1 jajko 1. Ciasto francuskie dzielimy w pionie na 3 paski. Każdy obracamy i na jednej połowie dłuższej części rozprowadzamy masę. Połowę z masą przykrywamy tą połową ciasta bez masy. Lekko przyciskamy. 2. Ostrym nożem kroimy około 1 - 1,5 cm paski. Tak samo robimy z pozostałym ciastem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 3. Każdy pasek skręcamy

kruche babeczki
Kawowa rolada z masą krówkową i jabłkiem 71

proszku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo:  1 duże jabłko łyżeczka cynamonu 10 cukierków krówek 1/4 szklanki mleka łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Biszkopt kawowy: Zacznijmy od przygotowania blaszki z piekarnika - wykładamy ją całą papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mieszamy w miseczce obie mąki, proszek do pieczenia i kawę. Oddzielmy żółtka od białek. Białka(...)każdym punkcie miała tą samą grubość. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pilnujemy czasu pieczenia - to tylko 8 minut. Ciasto od razu wyciągamy z piekarnika, biszkopt wykładamy papierem do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę bawełnianą. Ściągamy papier - powinien bez problemów się odkleić. Zwijamy ciasto w roladę, razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia, na około

Kronika Piekarnika
Słodkie drożdżówki z serem 162

drożdżówki, ale wy śmiało możecie zrobić takie standardowej wielkości. W każde takie wgłębienie wkładamy nasze nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem (nadzienia nie smarujemy). Każdą blaszkę z bułeczkami pieczemy około 20 minut w rozgrzanych do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do ładnego zarumienienia. Czas zależy od piekarnika, bułeczki należy obserwować. Gdy bułeczki z serem ostygną można

Słodkie okruszki