Buraczane muffinki na Dzień Mamy 160robisz to po raz pierwszy! (a więc zakalec i Armaggedon pewne) – a jak się nie uda? (ton ponurej pewności) – za godzinę goście przychodzą, a Ty będziesz jeszcze ciasto piekła (bo się jeszcze poparzą przy jedzeniu ciepłego). Na szczęście tylko w kuchni wychodzi jej sceptycyzm, we wszystkich innych sferach życia czuję jej niesamowite wsparcie. Pamiętam jak byłam mała pojechałyśmy(...)wyjmijcie ok. 30 minut przed ozdabianiem muffinek) – 1 opakowanie serka Philadelphia (bez laktozy) – cukier puder Suche składniki umieszczam w jednej misce , w drugiej misce wymieszać mokre składniki. Połączyć składniki mokre z suchymi i powstałe ciasto nakładać do papilotek. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Przygotować krem – za pomocą miksera (wolne obroty
Szybko Tanio Smacznie
morele na dżemie w cieście francuskim... 170sztuki większe, cukier puder - ile potrzeba Ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papierze do pieczenia, ciasto podzielić na osiem kawałków. Na środku każdego kawałka ciasta nałożyć łyżkę dżemu (jaki się lubi) śliwkowo-jabłkowego (mój domowy). Na dżemie położyć połowę moreli bez pestki skórką do dołu, rogi ciasta nałożyć do środka na morelę, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie. Piekarnik
W Mojej Kuchni Lubię
Fale dunaju 252Ostatnio przeglądałam stare przepisy i odszukałam to ciasto. Piekłam go pierwszy las przed wieloma laty, wtedy było hitem. Myślę, że dzisiaj też znajdzie swoich wielbicieli. Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 250 g masła 250 g cukru 6 jajek 500 g mrożonych wiśni bez pestek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem … Czytaj dalej Fale
gotuj ze mną
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 403wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*24 cm. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki a resztę ciasta do woreczka i wkładamy na około godzinę do zamrażarki. Budyń: Odlać 3/4 szkl mleka wymieszać proszek budyniowy a resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Wyjąć blaszkę z lodówki nakłuć ciasto widelcem, wylać gorący budyń(...)rozłożyć równomiernie rabarbar (bez soku), na górę zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotuje
Francuskie gniazdka z budyniem i śliwką 228ciasto francuskie sięgam zawsze wtedy, gdy w szybki sposób chcę wyczarować jakiś fajny i szybki deser do kawy. A że łasuchem jestem wielkim, to takie zachcianki zdarzają się często, więc staram się mieć zawsze jakieś opakowanie gotowego ciasta francuskiego w lodówce, tak na wszelki wypadek. Ciasto francuskie można za każdym razem przygotować inaczej, dodając do niego różne owoce czy nadzienia(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej pokrojone ciasto, zachowując nieduże odstępy. Na każdym kwadracie ciasta na środku nakładałam po łyżce gorącego budyniu oraz połówkę śliwki. Tak przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę
Waniliowe Improwizacje
Cytrynowy sernik z lemon curd 134cytrynowy z niebiańskim kremem cytrynowym Lemon Curd. Świetny na nadchodzące Święta Wielkanocne. Idealny na letnie imprezy. Jeśli lemon curd przypadł Wam do gustu, to polecam “ Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera “. Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj . Cytrynowy sernik z lemon curd – Składniki: 180 g – 210 g ciasteczek wielozbożowych, owsianych lub digestive (dobrej jakości(...)cukrem, sokiem i skórką z cytryny, zgarniając łopatką pozostałości na ściankach naczynia. Następnie nie przerywając ucierania, dodaj jaja w ostępie ok. 20 sekundowym. Gotową masę przelej na spód ciasteczkowy. Piecz ok. 40 minut. W między czasie przygotuj Lemon Curd. Krem ten należy przygotować przed końcem pieczenia sernika, gdyż jeszcze ciepły wylewa się na gorący sernik, wyjęty z pieca. Przygotowanie
Moja Delicja
MURZYNEK KREMOWO - ORZECHOWY 138Składniki: Ciasto murzynek: Polewa: 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 5 łyżek kakao 250 g margaryny Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich jabłek Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 łyżki(...)pokroić w drobną kostkę. Ciasto murzynek - w rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać za pomocą
Ciastka - domowe słodkości
Ciasto bez jajek ze śliwkami 157propozycja na sytuację kryzysową, kiedy jajek w domu brak, a ciasta się chce Ciasto bez jajek ze śliwkami ma krótki skład, jest łatwe, szybkie i szybko znika Składniki: 500 g + 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśnej śmietany 200 g masła 20 śliwek (mogą być mrożone(...)garście ciasta odkładam do miseczki, a resztę ciasta zagniatam w kulkę. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki (30×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki kroję na połówki, układam na cieście i posypuję cynamonem. Do odłożonego ciasta dosypuję łyżkę mąki i mieszam jak kruszonkę, którą wykładam na ciasto i śliwki. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Słodki sentyment
Kakaowa babka wielkanocna z lukrem maślanym-HIT wilgotna, mięciutka, delikatna-najlepsza +FILM 144dość długo. Dodajemy olej, mleko, sodę, mąkę, kakao, powidła i wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Formę na babkę smarujemy np margaryną i dokładnie wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto wstawiamy do nagrzanego do 10 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40-45 min do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczoną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Makowiec zawijany 96Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 400g masła 4jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Przygotowanie: Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto można wyrobić również mikserem. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, można(...)ciasto. Teraz mogę rozpocząć zawijanie makowców. Ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na szerokość około 30 cm i grubość około 5 mm. Każdą połówkę rozwałkowanego ciasta smaruję pozostałym ubitym białkiem i wykładam po połowie masy makowej zostawiając z każdej strony 2 cm ciasta bez masy. Teraz mogę zwinąć ciasto w roladę (rolady zawijam zawsze na papierze do pieczenia
Słodki sentyment
Ciasto cytrynowe z mango i kokosem 78tortownicy (18-20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut, do suchego patyczka. Następnie uchylam piekarnik i jeszcze chwilę pozostawiam ciasto w środku, około 10 minut. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Zimne ciasto wyrównuję ścinając ewentualną górkę, która urosła podczas pieczenia i nasączam 1/3 szklanką wody(...)ubijam do momentu, aż cukier się rozpuści. Do piany dodaję wiórki kokosowe i całość mieszam delikatnie łopatką. Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia, odrysowuję na nim okrąg o średnicy blaszki, w której mam ciasto, wykładam kokosową bezę, ładnie formuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 °C na 40 minut, aż kokosanka się wysuszy i lekko zarumieni. Kiedy beza
Słodki sentyment
Ciasteczka z ricottą i owocami 141cytryny, mieszamy i próbujemy opcjonalnie dodajemy więcej soku. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na prostokąty lub kwadraty. Na każdy kawałek nakładamy pełną łyżeczkę serka. Następnie nakładamy nasze owoce. Dwa przeciwległe rogi ciasta zlepiamy ze sobą. Każde ciasto smarujemy jajkiem. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) piekarniku do ładnego zarumienienia (około 20 minut). Przed podaniem
Słodkie okruszki
Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella 147minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką Szarlotka bez pieczenia! Wegańska fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych Mąka orkiszowa pełnoziarnista – czy warto ją stosować
Via Gusto
Ciasto cytrynowe z mango i kokosem 118tortownicy (18-20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut, do suchego patyczka. Następnie uchylam piekarnik i jeszcze chwilę pozostawiam ciasto w środku, około 10 minut. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Zimne ciasto wyrównuję ścinając ewentualną górkę, która urosła podczas pieczenia i nasączam 1/3 szklanką wody(...)ubijam do momentu, aż cukier się rozpuści. Do piany dodaję wiórki kokosowe i całość mieszam delikatnie łopatką. Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia, odrysowuję na nim okrąg o średnicy blaszki, w której mam ciasto, wykładam kokosową bezę, ładnie formuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 °C na 40 minut, aż kokosanka się wysuszy i lekko zarumieni. Kiedy beza
Słodki sentyment
Jogurtowe ciasto z owocami na oleju 110przepis na puszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ciasto jest wilgotne między innymi przez dodanie oleju rzepakowego do wypieku. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. T o doskonała alternatywa do masła. Zwykle każdy posiada w domu olej do przygotowywania potraw, więc nie ma ryzyka, że akurat nie ma odpowiedniej ilości(...)suche składniki. Krótko zmiksować. Ciasta jogurtowego nie można długo miksować, ponieważ może wyjść zakalec. Blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Konsystencja ciasta jest dość gęsta. Na wierch ułożyć owoce i lekko je docisnąć do masy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni. Pieczemy na funkcji góra dół bez termo obiegu przez
Kulinarne przygody
Makowiec zawijany 128Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 400g masła 4jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Przygotowanie: Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto można wyrobić również mikserem. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, można(...)rozpocząć zawijanie makowców. Ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na szerokość około 30 cm i grubość około 5 mm. Każdą połówkę rozwałkowanego ciasta smaruję pozostałym ubitym białkiem i wykładam po połowie masy makowej zostawiając z każdej strony 2 cm ciasta bez masy. Teraz mogę zwinąć ciasto w roladę (rolady zawijam zawsze na papierze do pieczenia, tak jest
Słodki sentyment
Najbardziej popularne przepisy w 2020 roku 143wegańskie w 2020 roku Makaron ze szpinakiem wegański Tortilla przepis na ciasto Warzywa z tofu w sosie satay Ryż z sosem pomidorowym Pulpety z kaszy jaglanej Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Ciasto bananowe Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone Najbardziej popularne przepisy wegetariańskie w 2020 roku Chleb na maśle orzechowym
WegePrzepis
Puszyste pancakes 163musimy roztopić. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, wlewamy mleko i wszystko mieszamy. Potem dodajemy do miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszany na gładką masę, bez grudek. Miskę z ciastem przykryj ściereczkę lub folią spożywczą i odstaw na około godzinę. Po takim czasie rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju. Na rozgrzaną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
łatwe ciasto śliwkowe... 193proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto. Keksówki silikonowe 20x11 cm, do form wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić, do ciasta włożyć duże połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut, w formach ciasto wystudzić,ciasto można polać lukrem, polewą ale nam smakuje bez dodatków - bardzo łatwe, szybkie
W Mojej Kuchni Lubię
Placki makaronowe 134adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajko wybiłam do miski i roztrzepałam je widelcem. Następnie wsypałam mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Dolałam mleko i wszystko dokładnie wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Można w tym celu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze
Waniliowe Improwizacje
American pancakes 171białek. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, żółtka wymieszać z cukrem i olejem, dodać maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie połączyć. Smażyć na teflonowej patelni bez dodatku oleju na złoty kolor. Placuszki nakładać na patelnię łyżką, w pewnej odległości od siebie bo rosną. Gotowe placuszki polać ulubionym dodatkiem
Moja kraina smaków
Włoskie ciasto gruszkowe 179Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypuję do większej miski, dodaję mus gruszkowy, cukier, mleko, miód i cynamon, wszystko razem dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę. Delikatnie mieszam z ciastem. Ostatnią gruszkę kroję na cienkie plasterki, układam wachlarzowato na dnie formy, wylewam na nią ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 150 C i piekę ciasto przez 75-90 minut(...)środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Gotowe wyjmuję z piekarnika i studzę 10 minut w formie. Po tym czasie wyjmuję na kratkę, kropię miodem (lub syropem) i odstawiam do ostygnięcia. Smacznego! Przepis: Kuchnia włoska , klasyczne i nowoczesne dania
Zasmakuj Kuchni
drożdżówka bez wyrabiania śliwkowo-jabłkowa z kokosową kruszonką... 178pieczenia, ciasto wyłożyć do formy na wierzch ciasta powkładać gęsto na przemian połówki śliwek i plasterki obranych jabłek, z podanych składników palcami zrobić kruszonkę i posypać nią owoce do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180C, grzanie góra/dół, piec około 55 minut do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe bez wyrabiania
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka figowe 276figowe – ciasto: 300 g mąki (2 szklanki) 150 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ciasteczka figowe – farsz: 300 g suszonych fig 1 szklanka soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu skórka z otarta z cytryny opcjonalnie: 1 łyżka rumu 2 łyżki(...)ciasta odcinamy nożem). Na środku każdego prostokąta równomiernie wykładamy masę. Brzegi ciasta zawijamy na farsz, aby powstał rulon (jeśli macie silikonową stolnicę warto po prostu zawinąć ją jak na roladę, a następnie przerzucić ciasto na blachę wyłożoną papierem). Pieczemy w 170°C z termoobiegiem (lub 180°C bez) przez 17-20 minut. Gdy rulony ostygną, kroimy na kilkucentymetrowe paski
Poezja smaku
Tarta „Kokosowa Princessa” BEZ PIECZENIA 234schłodzony spód, wierzch wyrównujemy i układamy na nim Princesse pokrojoną w kostkę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto najlepiej wyjąć z lodówki 10 minut przed krojeniem. Smacznego! Artykuł Tarta „Kokosowa Princessa” BEZ PIECZENIA pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong
Szarlotka z suszonymi morelami HELIO 163robię. Próbuję do smaku. Studzę do temperatury pokojowej. Formę wykładam papierem do pieczenia, ugniatam na spód połowę ciasta, wykładam ostudzone jabłka, wyrównuję. Na jabłka wykładam krusząc ciasto drugą połowę ciasta. Lekko ugniatam i wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez godzinę. Do farszu z jabłek dodałam suszone morele
Zasmakuj Kuchni
EKSPRESOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 215Pyszne ciasto drożdżowe bez długiego wyrabiania i wyrastania. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na blachę i od razu pieczemy. Wychodzi wysokie, miękkie i puszyste. Następnego dnia równie smaczne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/30 CM: CIASTO: 60 dag mąki 5-6 łyżek cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka opakowanie cukru waniliowego 8 łyżek oleju(...)cukru 5 dag miękkiego masła WYKONANIE: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, cukry, roztrzepane jajka i olej. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto ma być luźne. Jeśli trzeba możemy dolać jeszcze trochę mleka. KRUSZONKA: Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. W odstępach układamy
Pani na deser
Kokosowa kasza manna z karmelizowanym rabarbarem 218myślą, aby napić się kawy...". Znalezione w internecie. Trafione w samą dziesiątkę :D Rabarbar ostatnio przetwarzam hurtowo, ale ile też można piec tylko ciasta? Przyszła więc pora na deser. Coś słodkiego i kwaśnego zarazem lecz bez śmietany - by mała M również mogła spróbować. No i padło na kaszę manną. Taki banał? Ale jaki pyszny! Zainspirowałam się przepisem na taką
My simple kitchen
bananowiec bez pieczenia 348Latem mniej czasu chcemy spędzać w kuchni ale ciacho do kawy musi być:) dlatego teraz częściej robię takie bez pieczenia, bo szybciej ale nie mniej smacznie. Dawno nie robiłam naszego ulubionego bananowca więc ciasto z bananami musiało się pojawić. Tym razem banany wystąpiły w czekoladowej oprawie: pomiędzy warstwami herbatników, budyniu i musu czekoladowego. Było naprawdę pysznie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jajko w koszulce z awokado na toście 250minutę dłużej. Krok 4 Robimy tosty. Smarujemy je grubo pastą z awokado. Na każdą tak przygotowaną grzankę wykładamy jajko. Gotowe! Pamiętajcie – bez względu na to czy gotujecie jajko w koszulceC czy robicie jajecznicę, albo pieczecie ciasto – kupujcie tylko jajka z chowu na wolnym wybiegu, albo jeszcze lepiej – z chowu ekologicznego . Dlaczego to takie ważne? Ten temat
Niedzielny kucharz
BISZKOPTOWIEC KAJMAKOWO - BUDYNIOWY 239wodę, wymieszać. Następnie dodać opakowanie mieszanki do wypieki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. Konsystencja ciasta przypomina ubitą bezę. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 190 stopni C. Masa czekoladowa - ugotować
Ciastka - domowe słodkości
Ekspresowe ciasteczka francuskie ze śliwką 199ciasta wykrawam ciastka z kształcie łódeczek. Kawałki ciasta układam na blaszce włożonej papierem do pieczenia. 2. Ze śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Śliwki układam na kawałkach ciasta na blaszce. Owoce posypuję cukrem waniliowym oraz cynamonem. 3. Ciastka piekę 10 minut bez termoobiegu i około 5 minut z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi
Nocna drożdżówka 242cukru Wieczorem do miski wrzucić po kolei: olej, mleko, cukier, jajka, sól oraz pokruszone drożdże i wstawić do lodówki (bez mieszania). Rano dosypać mąkę, wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką. Z mąki, margaryny i cukru przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto i wstawić do zimnego
Simply Food
Słodkie Warsztaty z Małą Cukierenką 209sferycznych i kolorowych bezików przygotowanych przez Małą Cukierenkę. Czego nauczą się uczestnicy szkolenia? 1. Przygotowania pysznego sernika z owocami na lato, bez pieczenia. 2. Wykonania kremu na bazie serka mascarpone. 3. Pracy z żelatyną. 4. Dekorowania ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego zakończonego tylką. 5. Przygotowania pysznej i zdrowej przekąski. 6. Przygotowania żelu owocowego i udekorowania nim deseru
Mała Cukierenka
Profiterolki 392rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem wyciskamy przez rękaw małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pamiętajmy, aby zachować spore odstępy, gdyż ciasto parzone bardzo wyrasta. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy około 15-20 minut. Ciastka są gotowe, gdy są wyrośnięte, brązowe i suche. Przestudzone ptysie nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego kremem patissiere. Układamy
Jacob Tastes
Muffinki z krówką 208razem z masłem.Szybko wyrobić metalową łyżką,tak aby połączyć składniki.Nie mieszać zbyt długo,ciasto powinno być grudkowate.Łyżką wkładać ciasto do formy mufinkowej wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości.Jeżeli babeczki będą pieczone bez papilotek to każdy otwór trzeba nasmarować tłuszczem,aby się nie przykleiły.Piec w 200 º C przez 25 minut. Smacznego :) źródło
Anielskie wypieki
Babka z rabarbarem i żurawiną 202inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 13 dkg cukru 150 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 ml oleju Polskiego rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie młody rabarbar
Moje domowe kucharzenie
Karpatka 232ciasto od lat. Ciasto parzone przełożone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, każda uroczystość domowa nie mogła się obyć bez tego ciasta :) u Was tez tak było? ;) Wspaniała propozycja na każdą okazje :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Składniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli
Różne smaki w kuchni
piersi pieczone w cieście francuskim z czarnuszką... 231opakowanie/nie mrożone, jajko 1 sztuka, czarnuszka - ile potrzeba piersi przeciąć wzdłuż na cztery porcje, posmarować olejem rzepakowym i natrzeć wymieszanymi przyprawami bez czarnuszki, ciasto francuskie podzielić na cztery porcje, dać na blachę z papierem do pieczenia i na każdej porcji ciasta położyć pierś brzegi ciasta nałożyć na piersi, posmarować pędzelkiem maczanym w roztrzepanym jajku, posypać ciasto i piersi
W Mojej Kuchni Lubię
Mała Babka marmurkowa (babka łaciata) 228pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. Jak w przypadku innych ciast, aby otrzymać wilgotną babkę należy upiec ją w punkt. Pieczona za długo będzie sucha. Jeśli taką otrzymacie, to znaczy że piekliście Babkę za długo. Babkę marmurkową pieczemy do tzw. „suchego patyczka”, który po wbiciu w najgrubszą część ciasta powinien wyjść bez mokrego
Moja Delicja
Karpatka 382ciasto od lat. Ciasto parzone przelozone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, kazda uroczystosc w domu nie mogla się obyc bez tego ciasta :) u Was tez tak bylo? ;) Wspaniała propozycja na kazda okazje :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Skladniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli
Słodkości i nie tylko
Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką 240papier do pieczenia i wsypujemy surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto się nie unosiło. Takie obciążniki można używać wielokrotnie) Ciasto z obciążnikiem pieczemy ok. 12 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągamy papier z ryżem i pieczemy 8 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Masa budyniowa: -60g budyniu śmietankowego bez cukru
Receptura smaku