Sernik kawowy na zimno z dodatkiem Amaretto na spodzie z ciasteczek kakaowych, warstwą musu z suszonych śliwek i czekoladowym ganache. Wszystkie smaki pasują do siebie doskonale
Oryginalny smakTo tiramisu jest pyszne. To taka moja wersja tego deseru. Biszkopty przełożone pysznym i delikatnym kremem i owocową żelką. Proste w wykonaniu i nie potrzebujemy
IzabelawkuchniChwilę musiałam się zastanowić, z jakiej okazji mieliśmy ostatnio gości. Nie dlatego, że miewamy ich tak często; wręcz przeciwnie. Po pierwsze, było to już jakiś czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do KuchniPopularny austriacki deser, w formie małego tortu. Składa się z dwóch warstw, nasączonych w pomarańczowym ponczu, biszkoptów, budyniowo-maślanego kremu i cieniutkiej warstwy konfitury z czarnej
cool and mintyDzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zuccotto, deser z Toskanii, który nie wymaga pieczenia a jego przygotowanie jest łatwiejsze niż
La grande e la piccola cuocaformę do tarty (ja użyłam o wymiarach 35 cm na 11 cm). Wyrównaj brzegi i ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je 10 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Wyjmij ciasto i włóż na nie przygotowane kurki z cebulką. Następnie zalej całość przygotowaną masą ze śmietanki i posyp częścią mozzarelli. Włóż ponownie do piekarnika
Przepisy na widelcukawałek ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto nakładamy 1/3 masy makowej (około 100g), smarujemy równomiernie pozostawiając z brzegu 1 cm wolnego miejsca. Na posmarowany masą pierwszy kawałek ciasta nakładamy drugi płat ciasta i ponownie smarujemy masą makową . T ak samo robimy z trzecim plackiem a na koniec całość przykrywamy ostatnim płatem. Powstałe ciasto nacinamy(...)Ciasto po uformowaniu pozostawiamy na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Gotową gwiazdę smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu) Gdy pieczemy ciasto przygotowujemy lukier, miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem
Księga-Smakucytryny Kruche ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta, u mnie hakiem miksera do uzyskania kruszonki. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy gęsto widelcem i odstawiamy do lodówki, na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik. Pozostałą część ciasta zawijamy w folię(...)piekarnika (po wyjęciu podpieczonego spodu, zmniejszamy temp. do 170*) i pieczemy ok. 55-60 minut. Ja piekłam 50 minut w temp.170* na programie góra-dół, bez termoobiegu, następnie zmniejszyłam temp.do 160* i przełączyłam na termoobieg, piekłam jeszcze 8 minut. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na ok.50-60 minut, w uchylonym piekarniku. Letnie ciasto lukrujemy. Ja mieszam puder
Smaczne Zdrowepieczenia i cukier puder. Na środku zrobić wgłębienie i dodać żółtka oraz posiekane masło. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać i podziurkować ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec(...)piec przez 60 minut. Beza 15 minut przed końcem pieczenia masy serowej zacznij ubijać białka. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj chwilę, aż otrzymasz piankę. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, przełóż ją na gorący sernik. Temperaturę piekarnika obniż do 150 stopni. Wstaw ponownie ciasto i piecz
Alle Dobre!…czyli „bezlitosne” testowanie patelni tytanowej Niedawno zostałam zaproszona do poddania kuchennym torturom patelni tytanowej firmy Woll, którą możecie znaleźć w sklepie www.patelnie_tytanowe.pl Wybrałam dla siebie
Słodki sentyment…czyli „bezlitosne” testowanie patelni tytanowej ? Niedawno zostałam zaproszona do poddania kuchennym torturom patelni tytanowej firmy Woll, którą możecie znaleźć w sklepie www.patelnie-tytanowe.pl Wybrałam dla siebie patelnie
Słodki sentymentbezą. Proste do wykonania, aromatyczne, smaki doskonale się uzupełniają. Jedno z najsmaczniejszych sezonowych ciast z rabarbarem. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Podzielna i duża blacha ciasta. Polecam! Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker 14 dag masła lub margaryny 5 żółtek ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)ziemniaczaną, krótko całość zmiksować. Rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną , wyłożyć na podpieczone ciasto kruche, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć z powrotem do gorącego piekarnika , piec 15-20 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 20 minut do lekkiego przesuszenia
Wanilia i KardamonJ ogurtowiec na owsianym spodzie, który z powodzeniem zjesz na diecie ;) Delikatnie słodka masa jogurtowa, owsiany spód - wszystko w kategorii "zdrowo i fit". Jeśli nie liczysz
Kolorowy Przepisownikzmielonych migdałów ze skórką 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki migdałowych płatków Zacznij od kruchego ciasta. Pokrój zimne masło w kostkę i posiekaj nożem z suchymi składników. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj kruszonkę. Migdały upraż na suchej patelni, ostudź i zmiel(...)brzegi. Rozsmaruj dżem i poprzetykaj pokrojone daktyle. Przykryj kruszonką i migdałowymi płatkami. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika nastawionego na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lyb wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 45 minut na dolnym poziomie piekarnika. Ostygnięte ciasto pokrój na kwadraty. Smacznego! The post Ciasto z figami i daktylami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia