„Podróży z wypiekami” ciąg dalszy… Dzisiaj odwiedzimy Wiedeń i posmakujemy karnawału . Najprawdziwsze pączki karnawałowe po wiedeńsku smażone są na smalcu, wypełnione są dżemem morelowym i posypane
Słodki sentyment„Podróży z wypiekami” ciąg dalszy… Dzisiaj odwiedzimy Wiedeń i posmakujemy karnawału . Najprawdziwsze pączki karnawałowe po wiedeńsku smażone są na smalcu, wypełnione są dżemem morelowym i posypane
Słodki sentymentSKŁADNIKI: Spód: 1/2 szkl. daktyli 50 g płatków owsianych 30 g wiórków kokosowych 4 łyżki masła orzechowego Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 4 łyżeczki agaru woda
Marcepanowa kuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM. Składniki
JejKuchniaWitajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego
Kto ugości moich gości?MASA 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30 % 4 łyżki
Moje-pitraszenieDelikatny serniczek na bazie bitej śmietany i musu truskawkowego. Serniczek jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu a do tego szybko znika:) składniki: masa truskawkowo-śmietankowa
Monia miesza i gotujePyszny serniczek w sam raz na upały z dodatkiem czekolady i bananów bez pieczenia.Prosty, a jakże smaczny sernik na zimno cieszył domowników swoją obecnością :). SKŁADNIKI
Mała w garnku mieszaZaczyna się pomału sezon truskawkowy, na Dzień Mamy który był wczoraj zrobiłam więc torcik z tymi owocami. Do tego lekka śmietanowa pianka. Niebo w gębie
Z Majeczką w kuchniZapraszam na rewelacyjny sernik na herbatnikach, który robi się ekspresowo. Żeby ciacho urozmaicić drugą warstwę herbatników posmarowałam masą krówkową o smaku kukułki. To połączenie świetnie się
Pani na deserTo nie będzie tradycyjne banoffee, tylko takie moje, żeby pokazać, że można je zrobić nieszablonowo, ze składników, które macie w kuchni. Potrzebujemy: 250 biszkoptów 2 łyżki
MamaOskarkaSernik gotowany na herbatnikach, czyli sernik bez pieczenia pamiętam z dzieciństwa, bo robiła go moja mama, która nie miała kulinarnego zacięcia do pieczenia. Przepis jest łatwy, prosty i dlatego mama robiła ten sernik. Podobną budyniową masę gotowaną, ale bez sera robię też do miodownika. To ciasto nie wymaga dużo pracy, robi się ten sernik błyskawicznie, jedyne(...)sera z wiaderka 100 g masła 3 jajka 1 szklanka cukru o poj. 250 ml (220g) 1 op. ekstraktu z wanilii z burbonem 125 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru polewa czekoladowa: 150 g glazury na polewę lub gorzkiej kuwetury lub czekolady 100 ml mleka kondensowanego 4 % tłuszczu prażone płatki migdałów do dekoracji Ja przygotować sernik gotowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja pierwsza szarlotka, jaką piekłam. Ogólnie nigdy nie lubiłam ciast z jabłkami. Wyjątek stanowiły te, które jada się na ciepło. Dlatego skusiłam się na ten przepis
Moja DelicjaSzybki sernik na zimno smakuje zarówno w środku zimy jak i w lecie ;) Zrobiony na herbatnikach, żeby oszczędzić czas :) Na wierzchu zatopione w
Pani na deserbez pieczenia Składniki: masa serowa 10 okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki śmietanki 30% 0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 250g chałwy waniliowej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wody polewa chałwowa 150ml śmietanki 30% 200g chałwy waniliowej tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia(...)wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po kawałku sernika. Sernik jest w smaku bardzo kremowy, mocno chałwowy, ale nie pozostawia na języku uczucia przesłodzenia. Dla mnie, wielbicielki ciast bez pieczenia, sernik chałwowy zajął bardzo wysoką pozycję i na pewno będę do niego wracać
Smakołyki Bereniki