Wspomnienie słonecznej jesieni wróciło, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki i ziściło się pod czystym niebem ostatniego dnia Października :) Wciąż trwa pod złotą flagą szeleszczących liści, a
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik z ciecierzycy (cieciernik?) daktyle-masło orzechowe-dynia; na spodzie daktylowo-orzechowym z malinami Konsystencja wyżej obecnego jeszcze nie do końca taka jak powinna
More food, love and dreamssera feta lub śmietany kokosowej 1 łyżeczka mieszanki przypraw Vegeta Natur; płaska Sposób przygotowania Kruche ciasto Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce, po czym rozwałkować dość cienko. Ciasto można przygotować z większym wyprzedzeniem i do momentu rozpoczęcia przygotowania galette przechowywać je w lodówce. Nadzienie Szparagi oczyścić(...)zostawiając ok. 1 łyżkę jajka na posmarowanie brzegów ciasta. Doprawić do smaku. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć całość jajka z serem (lub śmietaną kokosową), poukładać kawałeczki boczku, a następnie wyłożyć szparagi jeden obok drugiego. Brzegi ciasta zawinąć do środka nakładając je na nadzienie. Brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać odrobiną sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją
Modern Cave Girlzbędnych dłubań zrobiłam ciasteczka mocno czekoladowe chrupiące smaczne. Myślę, że zyskały by na smaku gdyby je polać czekoladą mleczną ale ja nie lubię dodawać kalorii więc u mnie są bez polewy. Zapraszam... (Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków) Stopień trudności- proste, trzeba pamiętać o rozgrzanym piekarniku przed włożeniem ciasteczek inaczej mogą się rozlać Skala smaku- 7/10: Normal 0 21 false(...)zmiksować. 4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę. 5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec w temperaturze 170oC-180oC przez
Kubki smakumaszynie - pisałem o tym wcześniej. I właśnie tak sobie zdefiniowaliśmy ten program, że jest tylko do wyrabiania ciasta i pierwszego wyrastania. Potem maszyna daje znać, że możemy wyjąć ciasto i robić dalej ręcznie. Do całości jest dołączona bardzo dokładna polska instrukcja, w której znajdziecie również kilkanaście przepisów. Nie tylko na chleby, ale również na dżemy i dania słodkie(...)Wbrew pozorom odpowiedź nie jest oczywista. Zależy od tego jak się piecze w piekarniku. Jeżeli pieczecie w formach (jakichkolwiek, czy to blaszanych czy silikonowych) to chleb z maszyny smakuje identycznie. Natomiast, moim zdaniem, jest spora różnica w smaku, gdy sami formujecie bochenek i pieczenie w piekarniku bez formy. Taki chleb ma zupełnie inną skórkę
Marder&Marder Manufacturewww.delimamma.pl/2014/01/peczotto-z-kurczakiem.html#sthash.1c2KGEdX.dpuf Fot: Anna Rapp składniki na 2 płaty ciasta: W minioną sobotę, Opole jak wiele innych miast w Polsce czy na Świecie postanowiło pokazać jak bardzo jest happy. Doprecyzowując, pokazać swoje szczęście chcieli mieszkańcy a nie samo miasto ;) - See more at: http://www.delimamma.pl/2014/01/peczotto-z-kurczakiem.html#sthash.1c2KGEdX.dpuf Składniki na ciasto (2 płaty): 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki cukru(...)łyżek cukru brązowego 2 łyżki miodu 100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura) sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Krem: W garnku zagotowujemy
Bon Appetit Małgorzaty(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak caprese z piekarnika , a dokładniej filet z kurczaka z mozarellą i pomidorem to idealny pomysł na obiad. To
Przepiski.plTekst przeczytasz w 4 min Dziś polecam przepis na słodkie bułeczki z kruszonką, kruszonką mocno cynamonową. Jest to duża porcja drożdżowych bułeczek, którą szybko spałaszujecie na
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na choinki bezowe, dla wszystkich małych i dużych wielbicieli bez. :) To także kolejny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają podczas robienia świątecznych (i nie
To co lubię - gotuję i polecamsię pochwalić wyróżnieniem ze strony Michelina. W bogatym menu nie brak dań mięsnych i rybnych, przy czym na liście firmowych specjałów królują najprostsze dania. Pielmieni z wiejską śmietaną, pieczona kiszka ziemniaczana oraz cepeliny (z farszem mięsnym, bryndzą lub grzybami) – oto najważniejsze rarytasy. Na uroczysty obiad można zamówić kaczkę z jabłkami po staropolsku lub Przysmak Jaremy (stek z sosem śmietanowo(...)klienci nie mogą narzekać na nudę. Miska z tempehem, roślinny mielony oraz panierowane boczniaki z frytkami – oto specjały, które można tu zamówić najczęściej. Polecane są też dania „bez ości” i „bez piór”, koreańskie specjały z sojową wołowiną oraz roślinne burgery. Wszystko to w klimatycznym lokalu, w którym można nie tylko smacznie zjeść, ale też uczestniczyć w licznych zbiórkach
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś zapraszam na naprawdę wspaniały, delikatny i rozpływający się w ustach tort Rafaello w wersji z truskawkami. Ciasta o smaku pralinek Rafaello należą chyba do jednych
Healthy food explorertutaj, znaczy to, że wszystko jednak wyszło świetnie. No… prawie świetnie;) Nad kształtem muszę jeszcze popracować;) Myślę, że nawet takie plastry/roladki bez skręcania ich fajnie by się spisały. Bo smak – rewelacja! Ciasto: 500 g mąki pszennej (dałam tortową) 1/3 szkl. ciepłego mleka 1/3 szkl. gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 1 jajko(...)dokładnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Wałkujemy je na duży prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku, na połowie ciasta, wykładamy farsz (pozostawiamy wolne miejsce od krawędzi, +/- 1-2 cm). Drugą połowę smarujemy ketchupem, oprószamy mieloną bazylią (również pozostawiamy wolne miejsce przy krawędzi). Zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki. Każdy plasterek skręcamy, smarujemy masłem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy przez około
Smaki Na TalerzuWiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki – fajny tytuł prawda? Mam nadzieję, że się w tym miejscu uśmiechniecie
Relaxtimemieszamy łyżką a następnie wyrabiamy. Jeśli ciasto się klei zbyt mocno, dosypujemy jeszcze mąki i chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na około 40 min. aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Do małego słoika wsypujemy cukier oraz cynamon. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy aby wszystko się ze sobą połączyło. Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na wysypaną(...)stolnicę. Formujemy rulon i wałkujemy go na prostokąt. Wszystkie boki mają być równe. Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, a następnie na całej powierzchni posypujemy je mieszanką cukru z cynamonem. Masła powinno być tyle aby cukier mógł się w nim zatopić i nie wypaść podczas formowania serc. Następnie ciasto z każdej strony rolujemy do środka. I kroimy je na plastry grubości
Radość kipiąca uśmiechem.Pierogi, które zdetronizowały wszystkie poprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański
Smaczne ZdroweUff, najgorszy dzień, a nawet tydzień za mną. Czekałam na tę chwilę. Nawet nie wiecie jaką ulgę czuję w tym momencie. Siedzenie od 8 do 19
Be Fit Be StrongOstatnio przygotowywałam już dżem z truskawek i płatków róży , i zafascynowana jego smakiem postanowiłam przygotować marmoladę. Smażyła się długo, ponad dwa dni
Rozpustne gotowaniewanilinowy, szczyptę soli, żółtka (białka do pojemniczka i do zamrażarki na kiedy indziej) i resztę mleka. Wymieszałam drewnianą łyżką, a następnie dołożyłam miękkie masło i rękami wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia. OBŁOŻENIE: rozmrożony rabarbar przełożyłam do rondelka, odlałam nadmiar płynu, dodałam cukier i dusiłam około 10 minut. Odstawiłam do przestudzenia. KRUSZONKA(...)może być duża tortownica, albo prostokątna blaszka). Wyrośnięte ciasto przełożyłam do foremki, dłonią uformowałam placek i na wierzchu rozsmarowałam uduszony, przestudzony rabarbar. Odstawiłam do ostatniego wyrastania. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170*C z termo obiegiem (powinno być jednak 160*). Przed wstawieniem ciasta do piekarnika posypałam wierzch kruszonką. Piekłam 40 minut, ale to było troszkę za długo, bo za mocno się
Kuchenne zapiski Edytyzostawię sobie na czas, gdy nie będzie owocków. Ciasta bez dodatku jaj są fajną alternatywą dla tych jajecznych. W każdym razie ciasto jest proste w zrobieniu, ma idealną konsystencję, jest mięciutkie i pyszne. Masło dodaje mu żółciutkiego koloru. No i może dodam, że to moje pierwsze drożdżowe ciasto z jagodami, ale na pewno nie ostatnie, teraz przymierzam się(...)jagodami (lub innymi owocami) i robimy kruszonkę. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a na koniec mąkę. Całość razem mieszamy, a następnie kruszymy na ciasto z jagodami. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 – 180°C przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut, w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne
Smakowy Raj