Zdrowa wersja placków- na kaszy mannie, z dodatkiem dużej ilości jabłka 🍏🍎 oraz serka wiejskiego. Grube, treściwe i mięsiste, ponieważ są bez dodatku proszku do pieczenia (lub bez ubitej piany z białek- oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby to dodać- jeżeli wolisz bardziej puszyste placki). 'Podrasowane' delikatną nutą cynamonu, bo przecież jabłko kocha cynamon! Smażone(...)wanilię, cynamon, pokrojone w drobną kostkę jabłka. Smażyć na maśle klarowanym, na małym ogniu, aby mocno nie przypiec placków (chyba, że takie lubisz?😉). Chcesz przyspieszyć proces smażenia? Po nałożeniu ciasta przykryj przykrywką
Kraina Miodem Płynącamascarpone (250 g) orzechy włoskie posiekane (40 g) Krem maślany na bezie: białka (6 szt.) cukier (400 g) masło (500 g) minimum 82% tłuszczu w temp. pokojowej sól (szczypta) barwnik spożywczy najlepiej w żelu (dowolny kolor) Potrzebne gadżety: tortownica (20 cm) lub rant okrągły (20 cm) papier do pieczenia termometr cukierniczy mikser szpatułka barwnik (dowolny) rękaw cukierniczy tylka wilton(...)pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i mleko które wlewamy cienkim strumieniem. Miksujemy do momentu aż masa stanie się jednolita, nie zapominając, aby szpatułką zebrać osadzające się ciasto z brzegów misy. 2/3 ciasta przelewamy do tortownicy lub rantu wyłożonego papierem do pieczenia (tylko dno). A resztę ciasta też wlewamy do takiej samej foremki. Jeżeli nie masz dwóch takich samych
RITA food channelczęsto goszczą zarówno jako coś słodkiego dla malucha oraz małe co nieco do kawy dla mamy Są rewelacyjne i można je przygotować na wiele różnych sposobów. Oczywiście są bez dodatku cukru, a słodkie tylko dzięki naturalnej słodyczy banana. Dziś mam dla Was przepis na amarantuski kokosowe. Zapraszam Amarantuski kokosowe – składniki (około 25 sztuk): 1 średni dojrzały banan(...)wiórki kokosowe oraz amarantus. Wszystko mieszam łyżką. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka. Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości rafaello i je spłaszczam. Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i piękę w rozgrzanym na 185 stopni
Natka PietruszkiKiedyś miałam dietę bez... bez wielu rzeczy, w tym oczywiście bez mojego ulubionego glutenu ;) Jak ja wtedy marzyłam o cieście! Takim typowym, jak kiedyś się robiło, czyli z mąki pszennej, z jajkami, mlekiem albo drożdżami. A tu nic, żadnego mleka, mąki, jajek, a nawet kukurydzy. Na szczęście teraz już mąkę kukurydzianą (i każdą inną też) jem, więc(...)zajrzy, a nuż się trafi nam bezglutenowy gość. I co wtedy? No to wtedy polecam ciasto ucierane z porzeczkami. (Mój Smakosz zjadł i pochwalił :) a on miłośnikiem bezglutenowego jedzenia bynajmniej nie jest. Znaczy się dobre było :D Ciasto ucierane z porzeczkami (bezglutenowe) Składniki: Ciasto: 1) 150 g mąki kukurydzianej
Na kulinarnym poligonieblaszkę wyścieloną papierem do pieczenia łyżką wykładamy na przemian masę makową i serową. Drugi rząd również układamy na przemian: tam, gdzie był ser kładziemy łyżkę maku i na odwrót. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto na 20 minut(...)wylewamy na wystudzone ciasto. Wierzch seromakowca posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Kiedy polewa ostygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Po jakiś 12 godzinach ciasto staje się sztywne i daje się z łatwością dzielić na kawałki. [caption id="attachment_8563" align="aligncenter" width="1024"] Seromakowiec[/caption] Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Makowiec Na Biszkopcie Ciasto Słonecznikowiec Gwiazda Drożdżowa
e-PrzepisyKulinarneogrodzie mojej mamy nadal są maliny- grube, słodkie jesienne maliny. W poprzedni weekend postało ciasto migdałowe (bez mąki) z dodatkiem bananów, czekolady i tych malin z ogródka. Zapach, który wydobywał się z piekarnika.. nie do opisania. Osłodziliśmy sobie tym ciastem sromotną porażkę poniesioną w lesie na (niedoszłym) grzybobraniu. Wszyscy wrzucają na fejsa i instagrama wiadra grzybów(...)dotlenianie. No a potem zjedliśmy ciasto z malinami Print Ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, wilgotne ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami. Bezglutenowe Prep Time 15 minutes Cook Time 45 minutes Ingredients 250 g migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 banany
Cooking for Emilyblachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. kroimy na 2 równe blaty. Składniki na masę: śliwki: 200 g suszonych śliwek 120 ml spirytusu Śliwki przekładamy do słoika, wlewamy alkohol, zakręcamy i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie odsączamy( alkohol zostawiamy do nasączenia ciasta) i kroimy w kostkę. 2 budynie śmietankowe(...)WYKONANIE: biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia ½ masy biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia ½ masy polewa Całość schładzamy w lodówce ok. 3-4 godziny ( wierzchnia warstwa musi stężeć, aby ciasto bez problemu można kroić) Smacznego
Domowe ciastaScones to pyszne i szybkie bułeczki, które wypieka się bez użycia drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Dla mnie odrobinę przypominają niezbyt słodkie, lecz smaczne ciastko - lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. W Wielkiej Brytanii oraz Szkocji istnieje ich wiele rodzai, ale ja chciałam Wam zaprezentować scones z dodatkiem puree dyniowego, które przyznam(...)znikają w wersji solo! Polecam! (około 20 sztuk) 350g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50g masła 250g puree z dyni (przepis tu - klik ) 2 jajka 20 ml mleka 100g rodzynek Ponadto: mąka pszenna do podsypania ciasta Do miski należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, a następnie dodać
Di gotujePrzepis na ten chlebek wynalazła moja siostra..podesłała link , a ja zrobiłam.Małgoś dziękuję za przepis.[muszę w końcu kiedy upiec chlebek ten bez mąki, co też przepis mi podesłałaś ] 3 szkl.mąki 1 łyżeczka suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego kminku lub sezamu , ziół itp [ u mnie sezam ] 1,5 kubka wody (jeśli(...)odstawić na 8-10 godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na deskę posypaną mąką i rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o około 3-centymetrowej grubości. Odstawić na 15 minut .Następnie ciasto złożyć do środka – chwytając z lewej i prawej strony oraz z góry i z dołu. Odstawić ponownie ciasto , tym razem na 30 minut. Na koniec przełożyć uformowany bochenek
Moje domowe kucharzeniejeszcze lepszego smaku i aromatu wykorzystałam budyń waniliowy i wiórki kokosowe. Wypiek jest puszysty, lekki i piaskowy, więc powinien zadowolić wszystkich miłośników babek i ciast biszkoptowych. Ciasto jest oczywiście bez cukru, z niewielką ilością tłuszczu, a sama mąka z zielonego groszku jest produktem bezglutenowym. Jeśli lubicie czekoladowe polewy, na pewno będzie smakowało w takim zestawieniu wyjątkowo Mam nadzieję(...)chcielibyście? Mąka z zielonego groszku – pomysł na lekkie i zdrowe ciasto 150 g mąki z zielonego groszku 50 g budyniu waniliowego (proszku) 2 jajka 1 dojrzały banan (90-100 g po obraniu) 6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych Jajka ubić z ksylitolem na puszystą , lekką pianę. Dodać
Fitkotkawałki wymaga schłodzenia. Mogą go także zjeść osoby z nietolerancjami, gdyż jest bez glutenu i laktozy. W sam raz na małą weekendową rozpustę, szczególnie teraz kiedy z utęsknieniem czekam, aż zacznie się sezon na owoce i warzywa. Składniki na foremkę 20x20cm: Ciasto: 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych* 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 płaskie(...)mąki owsianej bezglutenowej Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Mąki i sól wymieszać ze sobą. Wbić jajko, dodać ostudzony olej kokosowy i miód. Wymieszać ciasto. Wyłożyć kwadratową foremkę papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć nią spód ciasta, naciśnij by minimalnie pokryło także boki (potem krem Wam nie spłynie na spód ciasta). Zapiec w piekarniku rozgrzanym w 180 stopniach
Fabryka pomysłówJakoś zawsze sceptycznie podchodzę do wynalazków ciastowych typu: bez mąki, bez cukru itd. Jestem chyba mimo wszystko tradycjonalistką. Znalazłam ten przepis gdzieś w poście na grupie Thermomixa i jednak mnie skusił. Dla kogo: dla uczulonych na gluten dla lubiących ciasta marchewkowe dla posiadających migdały na zbyciu Składniki: 250g marchewki 250g migdałów (najlepiej blanszowanych) 250g cukru(...)delikatnie zmiksować na małych obrotach. W drugiej misce ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je do masy. Całość wlać do keksówki (30-35cm długości) i piec ok. 45 minut w temp. 190 stopni, aż do suchego patyczka. Wykonanie w Thermomixie: Marchewkę umyć i pokroić na duże kawałki, następnie rozdrobnić w naczyniu miksującym 20sek. /10. Odłożyć do miski
Mania WypiekaniaJesień to bez wątpienia dobry czas dla czekolady i chilli. Dobra czekolada to endorfinowa bomba, która pozytywnie wpłynie na humor. Natomiast chilli rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. :) Musicie zatem koniecznie wypróbować naszych obłędnych babeczek nafaszerowanych dobrą energią. SKŁADNIKI (12 sztuk): 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu(...)suchych składników wlej mokre i wymieszaj. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkcja góra / dół. Foremki wykładamy papilotkami, natomiast jeśli używamy foremek silikonowych możemy pominąć papilotki. Każdą foremkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierchu układamy po kilka kawałków czekolady i delikatnie wciskamy do środka. Muffinki pieczemy przez 15 - 18 minut, aż się ładnie zarumienią. Smacznego
Kuchnia od dwojgaciepłą, zupę, danie główne i deser. No i oczywiście ze 2 wina i herbatę, żeby zobaczyć, czym się poi gości. Dobrze by też było dowiedzieć się, kim są właściciele. Bez tego nie ma co się wypowiadać. Jak się domyślacie rzadko spełniam te wygórowane warunki, ale jakiś czas temu byłam w Domu polskim przy Belwederskiej, gdzie trochę zjadłam, więc uważam(...)marynowanym borowikiem Babeczka z musem z koziego sera Bio, karmelizowaną cebulą i żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy Właścicielka restauracji żartobliwie określa się ostatnią kucharką litewską, ze względu na swoje nazwisko panieńskie
Ugotowane pozamiataneciasto w wersji fit. Nie odkładając kulinarnych eksperymentów na później upiekłam jogurtowo-żytnie ciasto. Dla przełamania smaku dodałam jabłka i porzeczki. Pyszne! A ponieważ jest jakby trochę fit, to bez wyrzutów sumienia pozwoliłam sobie na dodatkowy kawałek (albo i dwa:) Składniki: 150ml gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 100g brązowego cukru 100ml oleju rzepakowego 150g mąki pszennej 70g mąki żytniej(...)mniejsze kawałki. Formę (25x13cm) wyłożyć papierem, wylać połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę kawałków jabłka i cześć porzeczek. Z wierzchu wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać, na cieście poukładać kawałki jabłka i porzeczki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem
Obiad gotowy